News

Un vaccin anti-coronavirus a fost testat cu succes pe 6 maimuțe. Cercetătorii sunt optimiști că va funcționa pe oameni

15.05.2020 | 19:51
Un vaccin anticoronavirus a fost testat cu succes pe 6 maimute Cercetatorii sunt optimisti ca va functiona pe oameni
ADVERTISEMENT

Un vaccin împotriva noului coronavirus a fost testat cu succes, însă nu pe oameni. Subiecții experimentului au fost șase maimuțe rhesus.

Testele pe maimuțe au fost un succes, urmează vaccinul pe oameni

Cu toate că maimuțele au acceptat vaccinul și le-a fost de folos în lupta cu coronavirus, nu același lucru s-ar putea spune despre oameni. Cercetătorii sunt optimiști, însă nu garantează că vaccinul va funcționa la oameni.

ADVERTISEMENT

După ce au vaccinat cele 6 maimuțici, oamenii de știință au expus un grup întreg de maimuțe la SARS-CoV-2. Cele 6 maimuțe vaccinate au avut cantități mult mai mici de coronavirus în căile respiratorii și în plămâni, conform BBC.

Experimentul a avut loc în SUA, și a implicat experți de la Universitatea din Oxford. Aparent, vaccinul a protejat animalele de pneumonie.

ADVERTISEMENT

Maimuțele rhsesus au in sistem imunitar similar cu cel al oamenilor, așadar răspunsul oferit de sistemul imunitar al primatelor este îmbucurător. Oamenii de știință au remarcat că vaccinul nu a provocat niciun efect secundar grav, cum se întâmpla în cazul altor boli.

De exemplu, în primele teste clinice împotriva coronavirusului SARS asupra animalelor oamenii de știință s-au dat bătuți pentru că existau o serie de efecte secundare fatale.

ADVERTISEMENT

Cu toate că studiul momentan nu a fost publicat și nu a fost împărtășit cu alți oameni de știință, profesorul Stephen Evans a declarat că rezultatele sunt „de mare calitate” și „încurajatoare”. Între timp, la Oxford se fac teste pe 1000 de oameni, în timp ce în restul lumii peste 100 de vaccinuri sunt dezvoltate.

Doctorul Penny Ward este extrem de mulțumit că vaccinul nu a provocat efecte secundare nedorite și, mai mult, maimuțele nu au făcut pneumonie. Macacii ar fi produs anticorpi care s-au luptat cu SARS-CoV-2, fiind cel mai îmbucurător semn că vaccinul ar putea funcționa.

ADVERTISEMENT

Omenirea nu a ajuns la un consens referitor la termenul în care un vaccin va fi dezvoltat. Optimiștii cred că avem nevoie de 12 luni pentru a descoperi vaccinul și pentru a pune punct pandemiei de coronavirus, în timp ce persoanele pesimiste, cum ar fi specialiștii italieni, compară SARS-CoV-2 cu HIV și nu dau nicio șansă unui nou vaccin.

ADVERTISEMENT