News

Un vaccin care să prevină pandemiile viitoare, testat pe animale. Tehnologia care l-a făcut posibil

17.05.2021 | 15:33
Un vaccin care sa previna pandemiile viitoare testat pe animale Tehnologia care la facut posibil
ADVERTISEMENT

Vaccinurile Pfizer și Moderna pot ajuta la prevenirea viitoarelor pandemii, protejându-ne de alte virusuri care se răspândesc de la animale la om.

Rezultatele unor cercetări recente arată că tehnologia care stă la baza acestor vaccinuri a permis crearea unui vaccin pan-coronavirus, care are capacitatea de a opri coronavirusurile existente și viitoare și de a împiedica apariția altor pandemii.

ADVERTISEMENT

Cercetarea a fost realizată de oamenii de știință de la Universitatea Duke din Carolina de Nord din SUA care au testat cu succes pe maimuțe vaccinuri ARNm similare cu serurile utilizate în lupta contra COVID-19.

Vaccinurile contra COVID fac posibilă crearea unui ser care să prevină noi pandemii

Un potențial nou vaccin dezvoltat de membrii Institutului pentru Vaccinuri Umane de la Universitatea Duke s-a dovedit eficient în protejarea maimuțelor și șoarecilor de o varietate de infecții cu coronavirus – inclusiv SARS-CoV-2, precum și SARS-CoV-1 și alte coronavirusuri care ar putea poate provoca următoarea pandemie.

ADVERTISEMENT

Noul vaccin, numit vaccin pan-coronavirus, declanșează anticorpi neutralizanți prin intermediul unei nanoparticule. Nanoparticulele sunt compuse din fragmentul de coronavirus care îi permite să se lege de receptorii celulari ai organismului combinată cu un adjuvant chimic. Succesul serului la primate este extrem de relevant pentru oameni, arată cercetarea publicată în revista Nature.

„Am început această cercetare în primăvara anului trecut, înțelegând că, la fel ca toți virușii, virusul SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19, va suferi mutații”, a declarat autorul principal dr. Barton F. Haynes, directorul Duke Human Vaccine Institute (DHVI).

ADVERTISEMENT

„Vaccinurile cu ARNm erau deja în curs de dezvoltare, așa că am căutat modalități de a le susține eficacitatea odată ce aceste variante au apărut.

Această abordare nu numai că a oferit protecție împotriva SARS-CoV-2, dar anticorpii induși de vaccin au neutralizat și variantele îngrijorătoare detectate pentru prima oară în Regatul Unit, Africa de Sud sau Brazilia”, a mai spus Haynes. “Iar anticorpii induși au reacționat cu un grup destul de mare de coronavirusuri.”

ADVERTISEMENT

Cercetătorii s-au bazat pe studii anterioare care implică SARS, boala respiratorie cauzată de coronavirusul numit SARS-CoV-1. Au descoperit că o persoană care a fost infectată cu SARS a dezvoltat anticorpi capabili să neutralizeze mai multe coronavirusuri, sugerând că ar putea fi posibil un pan-coronavirus.

Călcâiul lui Ahile pentru coronavirusuri este domeniul de legare de receptori, situat pe proteina spike care leagă virusurile de receptorii din celulele umane. În timp ce acest domeniu de legare îi permite să pătrundă în organism și să provoace infecții, acesta poate fi, de asemenea, vizat de anticorpi.

Echipa de cercetare a identificat o anumită zonă a acestui domeniu, prezentă pe SARS-CoV-2, variantele sale și coronavirusurile înrudite cu SARS, care le fac extrem de vulnerabile la anticorpii neutralizanți.

Echipa a proiectat apoi o nanoparticulă care prezintă acest punct vulnerabil. Nanoparticulele sunt combinate cu un adjuvant care stimulează răspunsul imun al organismului.

În testele asupra maimuțelor, vaccinul cu nanoparticule a blocat infecția COVID-19 în proporție de 100%. Noul vaccin a provocat, de asemenea, niveluri de anticorpi semnificativ mai ridicate la animale decât vaccinurile actuale sau infecția naturală la om.

“Practic, ceea ce am făcut este sa luam mai multe copii ale unei mici parti a coronavirusului pentru a face sistemul imunitar al organismului sa răspundă la el într-un mod mai puternic”, a spus dr. Kevin Saunders, director de cercetare la DHVI, autor principal al studiului.

„Am constatat că acest lucru nu numai că a crescut capacitatea organismului de a inhiba virusul de la producerea infecției, dar vizează și mai frecvent acest loc de reactivitate încrucișată a proteinei spike. Credem că de aceea acest vaccin este eficient împotriva SARS-CoV -1, SARS-CoV-2 și cel puțin patru dintre variantele sale comune, plus coronavirusuri animale suplimentare.”

„Au existat trei epidemii de coronavirus în ultimii 20 de ani, deci este necesar să se dezvolte vaccinuri eficiente care să poată viza acești agenți patogeni înainte de următoarea pandemie”, a spus Haynes.

Vaccinul AstraZeneca are o eficiență de 97% împotriva variantei indiene a coronavirusului

Vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Oxford este eficient în proporție de 97% împotriva variantei indiene a coronavirusului, arată datele unui studiu realizat în India.

Sir John Bell, profesor de medicină la Oxford, cercetătorul principal din spatele unui studiu asupra lucrătorilor din domeniul sănătății din India a declarat că cei cărora li s-a administrat o doză de ser AstraZeneca au beneficiat de o protecție de 97,38% împotriva infecțiilor.

Riscul de a fi spitalizat ca urmare a infectării cu această variantă a fost de doar 0,06%, potrivit cercetărilor efectuate la Spitalul Indraprastha Apollo din New Delhi.

Studiul efectuat pe 3.235 de lucrători din domeniul sănătății din India, cărora li s-a administrat cel puțin o doză de AstraZeneca, a descoperit 85 de cazuri simptomatice de COVID-19, doar două dintre acestea fiind spitalizate.

Cercetarea efectuată la Spitalul Indraprastha Apollo din New Delhi nu a înregistrat nicio deces sau internare în ATI în rândul pacienților vaccinați. Cercetătorii au spus că studiul a evidențiat puterea vaccinării.

Dr. Anupam Sibal, directorul medical al grupului, a declarat: „Studiul nostru a demonstrat că 97,38% dintre cei vaccinați erau protejați de o infecție, iar rata spitalizării era de doar 0,06%”, relatează Daily Mail.

Sir John Bell a declarat că cercetările echipei sale asupra variantei au sugerat că nu este mai rezistentă la vaccin decât alte tulpini aflate deja în circulație.

„Se pare că varianta indiană va fi susceptibilă la vaccin așa cum sunt și celelalte. Datele arată destul de promițător. Cred că populația vaccinată va fi bine”, a concluzionat el.

ADVERTISEMENT