News

Un vaccin vechi de un secol, testat împotriva coronavirusului în Marea Britanie

11.10.2020 | 17:53
Un vaccin vechi de un secol testat impotriva coronavirusului in Marea Britanie
ADVERTISEMENT

Universitatea Exeter din Marea Britanie va testa un vaccin creat în 1921 pentru a vedea care este eficiența acestuia împotriva COVID-19. Potrivit BBC, oamenii de știință britanici au indicii că vaccinul BCG, creat împotriva tuberculozei, ar putea fi eficient și împotriva coronavirusului, transmite Digi24.ro.

Până acum, mai multe studii au indicat că vaccinul BCG poate oferi o protecție suplimentară în cazul mai multor tipuri de infecții respiratorii, astfel că circa Universitatea Exeter vrea să înceapă un studiu pe 1.000 de oameni pentru a testa capacitatea vaccinului de a reduce riscul de îmbolnăvire cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

Vaccinul BCG a fost administrat pe scară largă copiilor, dar ipoteza de la care pleacă cercetătorii britanici este că ar trebui administrat și la adulți pentru a fi eficient.

Vaccinul BCG, eficient împotriva mai multor tipuri de infecții

Principiul pe care sunt elaborate vaccinurile este să creeze în sistemul imunitar un răspuns la infecția cu un agent patogen, dar se pare că schimbările petrecute în sistemul imunitar sunt mai ample astfel că rezistența organismului este mărită și în cazul altor afecțiuni decât cele pentru care un vaccin a fost creat.

ADVERTISEMENT

Datele științifice arată că vaccinul BCG oferă  o protecție suplimentară și în cazul altor afecțiuni decât turberculoza. Un studiu clinic realizat la nou-născuții din Guineea-Bissau a arătat că mortalitatea în rândurile acestora a scăzut cu 38% în cazul celor vaccinați BCG.

Studiile făcute în Africa de Sud au arătat că acest vaccin a dus la o scăderea cu 73% a infecțiilor la nas, gât  sau plămâni, iar oamenii de știință olandezi au observat că BCG reduce cantitatea de virus din organism la cei cu febră galbenă.

ADVERTISEMENT

Acest lucru ar putea avea o importanță majoră la nivel global (…) Deși nu credem că protecția va fi specifică împotriva COVID, vaccinul are potențialul de ne ajuta să câștigăm timp până când vaccinurile anti-COVID ajung la populație și până când sunt dezvoltate alte tratamente”, a declarat profesorul John Campbell.

Studiul de la Universitatea din Exeter este parte a unui experiment mai larg care se desfășoară și în Australia, Brazilia, Olanda și Spania, la care vor participa în total 10.000 de oameni. Aceștia vor fi selectați din rândurile personalului medical întrucât sunt mai expuși la coronavirus decât restul populației.

ADVERTISEMENT

Mihai Netea, imunolog și profesor la Universitatea Radboud din Nijmegen, preciza recent că studii legate de eficiența vaccinului BCG împotriva mai multor tipuri de infecții a fost studiată încă dinainte de apariția pandemiei de coronavirus.

Studii începute înaintea pandemiei de coronavirus

Despre vaccinul BCG a vorbit recent și Mihai Netea, imunolog și profesor la Universitatea Radboud din Nijmegen.

Studiul pe care l-am publicat (la începutul lunii septembrie – n.r.) a fost de fapt pornit chiar înainte de criza COVID, pentru că noi știam și bănuiam că vaccinul BCG poate avea efecte benefice împotriva infecțiilor. Studiul a început cu un an și jumătate-doi în urmă, când am încercat să-l folosim împotriva tuturor tipurilor de infecții, inclusiv gripă, pneumonie și așa mai departe, la oameni în vârstă, de peste 65 de ani”, a spus profesorul Mihai Netea, la Digi24.

După urmărirea unui grup de pacienți care au primit BCG și a unui grup de pacienți care au primit un placebo, am numărat practic numărul de infecții pe care ei le-au avut timp de un an și am observat că oamenii care au primit BCG au avut cu aproximativ 80 la sută mai puține infecții respiratorii față de pacienții care au primit un placebo. Asta înseamnă că, de exemplu, din zece oameni, în jur de patru oameni au făcut o infecție virală respiratorie în grupul de control și numai o persoană a făcut această infecție în grupul vaccinat BCG”, a adăugat Netea.

ADVERTISEMENT