News

Un val de aer polar aduce lapoviţă şi ninsoare în România. Schimbare drastică a vremii, anunţ de la meteorologi

Vremea se schimbă radical în ţara noastră, începând de luni. De la temperaturi de 25 de grade în weekend marţi vom avea minime chiar sub 0 grade.
25.03.2023 | 09:34
Un val de aer polar aduce lapovita si ninsoare in Romania Schimbare drastica a vremii anunt de la meteorologi
Vremea se schimbă radical, din 27 martie
ADVERTISEMENT

Meteorologii anunţă un sfârşit de martie capricios, cu amplitudini termice de peste 20 de grade într-un interval de numai câteva zile. Dacă în acest weekend ne bucurăm de temperaturi care urcă la 24-25 de grade Celsius, marţi vom avea minime care vor coborî până la limita îngheţului sau chiar negative, în mare parte a ţării.

La munte va ninge săptămâna viitoare

Weekend-ul este generos cu amatorii de drumeţii şi picnic, dar de la începutul săptămânii viitoare masa de aer tropical din nordul Africii, care ne-a încălzit în aceste zile, va fi înlocuită cu un aer polar din nordul Europei, care va aduce ploi şi temperaturi considerabil mai scăzute.

ADVERTISEMENT

“Această masă de aer rece, polar, dinspre nordul și centrul Europei, aduce de luni o răcire în jumătatea de vest a ţării. Vor fi temperaturi apropiate de normal, deși încă va fi bine pentru est și sud-est.

Marți și miercuri în toata țara vor fi valori termice sub normele climatologice ale perioadei, cu maxime între 3  – 11 grade Celsius în sud, iar noaptea vor fi valori negative și, local, burniță”, a declarat, la Digi24, meteorologul Mihai Timu, de la ANM.

ADVERTISEMENT

Vântul va sufla şi el cu putere, iar la munte vom avea parte de lapoviţă şi ninsoare. “Vântul se va intensifica treptat, așa că la începutul săptămânii viitoare ajungem să avem rafale de peste 55 – 60 km pe oră în est și sud est. La munte, vântul va sufla cu peste 90 km pe oră. Totodată, vor fi precipitații. Luni, vor fi ploi în toată țara, iar marți la munte vor fi lapoviță și ninsoare”, a mai spus meteorologul ANM.

În prognoza meteo actualizată de la mijlocul acestei săptămâni, Administraţia Naţională de Meteorologie anunţa că în intervalul 27 martie – 3 aprilie valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile intracarpatice, iar regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile intracarpatice,
estice, sud-estice, dar mai ales în zona Carpaților Occidentali.

ADVERTISEMENT

Situaţia termică a acestor zile a fost comentată şi de directorul general al ANM, Elena Mateescu, aceasta concluzionând: “Jocul între perioadele mai calde și perioadele mai reci în funcție de contextul maselor de aer predominante încă rămâne de interes în cea mai capricioasă lună a primăverii, așa cum este luna martie.

Este posibil să vorbim și despre temperaturi ușor sub pragul de îngheț, în special în zonele depresionare din estul Transilvaniei, la debutul săptămânii viitoare, când menționam deja, vom avea o răcire semnificativă în special în zonele din jumătatea nordică a țării, în timp ce în cele sudice la nivelul maximelor încă mai contăm pe cel puțin 10-20 de grade”.

ADVERTISEMENT

Până atunci,, pentru sâmbătă, în regiunile extracarpatice vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru ultima decadă a lunii martie şi, de asemenea, duminică, vremea va fi caldă pentru această perioadă în majoritatea zonelor țării, cu maxime cuprinse între 13 și 21 de grade.

ADVERTISEMENT