News

Un val de aer polar va ajunge în România. Avertismentul ANM: ”Tornadele pot să apară oriunde, inclusiv în țara noastră”

Un val de aer polar ajunge în România în următoarele zile, astfel că în țara noastră ar putea exista tornade și temperaturi mai scăzute ca de obicei.
24.04.2023 | 07:09
Un val de aer polar va ajunge in Romania Avertismentul ANM Tornadele pot sa apara oriunde inclusiv in tara noastra
Un val de aer polar va ajunge în România. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Un val de aer polar ajunge în România în următoarele zile, astfel că în țara noastră ar putea exista tornade și temperaturi mai scăzute ca de obicei, potrivit avertismentului făcut de meteorologii din Europa și România. “Sezonul tornadelor s-a declanșat timpuriu”, a transmis meteorologul Roxana Bojariu.

Un val de aer polar ajunge în România

În consecință, vremea din Europa va fi la extreme, iar țara noastră va fi străbătută de o masă de aer polar, în timp ce alte țări se vor confrunta cu călduri extreme. În special partea de sud-vest va fi lovită de căldură, în timp ce partea centrală și de est se va confrunta cu temperaturi extrem de scăzute pentru primăvară.

ADVERTISEMENT

Din fericire, această situație nu va dura mai mult de 3-4 zile, astfel că de joi sau vineri temperaturile vor începe să crească în România, iar spre weekend vremea va fi frumoasă în întreaga țară. Conform Antena 3, climatologul ANM Roxana Bojariu a oferit mai multe detalii referitoare la această situație.

“Avem o schimbare de circulație atmosferică, care va împărți continentul european în două. Dacă în sud-vest, mai ales în Spania, vor fi temperaturi foarte ridicate, care pot ajunge până la 40 de grade Celsius, în Europa Centrală și de Est, vor fi temperaturi mai scăzute decât în mod obișnuit, anume cu 5 sau 7 grade.

ADVERTISEMENT

Cauzele sunt legate de felul în care se comportă zona arctică, fiind mult mai caldă decât ar fi normal, anume cu peste 3 grade. Acest fenomen produce o perturbare. De exemplu, în Marea Kara, se înregistrează temperaturi ridicate, iar în zona Mării Barents există deja un strat de gheață cu extindere mult mai mică decât ar fi normal.

Astfel, apele care sunt libere furnizează atmosferei o încărcătură de vapori și modifică echilibrul dintre zona polară și zona tropicală. Primăvara este un anotimp al tranzițiilor, când se reconfigurează toate aceste circulații dinspre sezonul rece înspre sezonul cald. Cu toate acestea, pe fondul încălzirii globale, avem contraste mult mai mari“, a declarat Roxana Bojariu, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Bojariu a avertizat că încălzirea globală a declanșat în acest an sezonul tornadelor destul de timpuriu, iar acestea pot să apară inclusiv în Europa sau România, deși nu sunt la fel de puternice ca în Statele Unite ale Americii sau alte zone, unde tornadele cauzează distrugeri masive atunci când apar.

“Tornadele pot să apară oriunde, inclusiv în țara noastră. Cu toate acestea, în Europa, tornadele nu sunt la fel de puternice ca cele din America de Nord. Într-adevăr, este vorba despre o declanșare timpurie a sezonului tornadelor, lucru valabil și pentru Statele Unite. Din cauza încălzirii globale, există mai multă căldură în sistem și o cantitate sporită de vapori de apă”, a avertizat Roxana Bojariu.

ADVERTISEMENT

Directorul ANM Elena Mateescu vorbea despre un scenariu similar în urmă cu două zile, anunțând o vrem a extremelor în special de 1 mai, când românii se pregătesc de mici și bere: ”O vreme a extremelor meteorologice, în continuare, în săptămâna care urmează. La acest sfârșit de săptămână discutăm de valori de temperaturi la nivelul maximelor apropiate de normele specifice datei din calendar, 14…19 grade, minime între 2..10 grade”.

ADVERTISEMENT