News

Un val de praf saharian lovește România. Zilele în care vor avea loc depuneri de particule

Un nou val de praf saharian va acoperi România, conform datelor ANM. Cele trei zile în care vor avea loc depuneri de particule.
22.06.2024 | 14:00
Un val de praf saharian loveste Romania Zilele in care vor avea loc depuneri de particule
După caniculă și furtuni, România va fi lovită de un alt fenomen: un val de praf saharian. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a informat, sâmbătă, că un nou val de praf saharian va acoperi România. Urmează trei zile în care vor avea loc depuneri de particule.

După caniculă și furtuni, România va fi lovită de un alt fenomen: un val de praf saharian

În ultimele zile, un nor intens de praf din Sahara a cuprins părți extinse din Europa Centrală și de Sud. Vineri, 21 iunie, au fost raportate depuneri de particule în Italia, Slovenia și Croația.

ADVERTISEMENT

Aceste particulele dense de praf din aer din norul poluat venit din Sahara au făcut ca respirația să fie extrem de dificilă în regiunile afectate. Locuitorii de aici au raportat o senzație de disconfort.

În următoarele trei zile, și românii se vor confrunta cu această situație. ANM a anunțat, într-un comunicat, că o masă de praf saharian se va afla deasupra României de sâmbătă, de la prânz, până în a doua parte a zilei de luni. Norul se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est.

ADVERTISEMENT

În perioada 22 iunie ora 12 – 24 iunie ora 12, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei și deasupra României”, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

De luni scăpăm de praful saharian

Specialiștii mai spun că, în acest weekend, mai exact sâmbătă și duminică (22 – 23 iunie), masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est.

ADVERTISEMENT

Apoi, din a doua parte a zilei de luni (24 iunie), aceasta se va îndepărta de țară. Aceste depunerile de praf vor putea fi observate mai ales în zonele și în intervalele în care va ploua.

Jumătate de țară se află sub alerte cod portocaliu și galben de furtuni și ploi abundente. E vorba de zonele din jumătatea de nord a teritoriului. Așadar, aici vom vedea mai proeminent cum se depun praful saharian.

ADVERTISEMENT

Intensitatea și numărul relativ ridicat de pătrunderi de praf din Sahara din ultimele luni au ridicat semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca aceste evenimente să fie legate de modificări ale tiparelor de circulație atmosferică.

ADVERTISEMENT