News

Un val uriaş de praf saharian se îndreaptă spre România. Când va ajunge în ţara noastră şi care vor fi regiunile cele mai afectate

Un nou val de praf saharian se abate asupra României zilele următoare. Anunţul meteorologilor şi riscurile acestui fenomen.
22.03.2025 | 15:21
Un val urias de praf saharian se indreapta spre Romania Cand va ajunge in tara noastra si care vor fi regiunile cele mai afectate
Praful saharian va acoperi sudul României până joia viitoare Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Praful din Deşertul Sahara ajunge din nou pe teritoriul României, răspândindu-se preponderent în sudul României, unde am putea avea parte de aşa-numitele ploi murdare.

Praful saharian poate afecta persoanele cu boli respiratorii

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că praful saharian va ajunge deasupra ţării noastre duminică, 23 martie, şi va rămâne aici cel puţin până joi, 27 martie. Această perioadă este sinonimă cu încălzirea vremii anunţată de meteorologi, temperaturile urmând să urce spre 23 de grade Celsius la mijlocul săptămânii viitoare.

ADVERTISEMENT

„În perioada 23 – 27 martie, circulația predominant sud-vestică a aerului va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei și deasupra sudului României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, au transmis meteorologii, sâmbătă, într-un comunicat.

Cât de periculos este praful saharian

Praful saharian poate fi dăunător persoanelor cu boli respiratorii, bătrânilor și copiilor, astfel că se recomandă închiderea ferestrelor locuinţelor în care trăiesc astfel de persoane vulnerabile.

ADVERTISEMENT

Potrivit NASA, particulele de praf saharian transportate de curenţii de aer mii de kilometri spre nord şi vest influențează sistemele mari de furtună. Aerul uscat, stabil, încărcat cu praf poate împiedica formarea ciclonilor tropicali în Atlanticul de Nord. Deșertul Sahara este cea mai mare sursă terestră de praf transportat prin aer.

Luna trecută, cercetătorii de la Universitatea Paris-Scala au publicat concluziile unui studiu în care susţin că praful din Sahara care ajunge periodic în Europa este radioactiv, dar, din fericire, nu este periculos. Nivelul de radiații este mai mic de 2 la sută din concentrația maximă admisă considerată dăunătoare sănătății, după cum se arată într-un articol publicat de Sciencealert.

ADVERTISEMENT

Alte studii mai arată că acest praf ajuns din Sahara în Europa este în general mai puțin periculos decât praful fin obișnuit din orașele mari. Persoanele cu alergii și astm ar trebui să evite totuși inhalarea acestuia, deoarece poate conține urme de bacterii și ciuperci. Inhalarea unor cantități mari de praf este întotdeauna dăunătoare, fie că provine din Sahara sau din alte regiuni, mai avertizează specialiştii.

ADVERTISEMENT