Este vorba despre șeful de tură din Vama Siret, Liviu Mocrei, 55 de ani. Acesta fusese pus sub acuzare pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Se pare că nu a făcut față presiunii și a ales să-și pună capăt zilelor în grădina unei rude din Siret.
A ales să se spânzure, pentru a nu mai răspunde în fața legii pentru faptele sale. Bărbatul a avut probleme începând cu iulie 2023, moment în care o femeie cu cetățenie româno-ucraineană a fost găsită în apropiere de Punctul de Trecere a Frontierei Siret, în timp ce călătorea pe jos cu un rucsac în spate.
Surprinderea vameșilor a fost mare atunci când au găsit în acel rucsac suma de 100.000 de dolari. Potrivit Monitorul de Suceava, în ziua respectivă, la distanță de câteva minute, în PTF Siret s-a prezentat o altă femeie care a declarat că are asupra sa o sumă mare de bani.
Lucrătorul vamal l-a anunțat pe șeful de tură, Liviu Mocrei, însă în biroul acestuia nu s-a mai prezentat niciodată femeia care anunțase că are ceva de declarat. În schimb, vameșul s-a trezit în biroul cu un ucrainean, care a declarat că are asupra sa suma de 490.000 de dolari.
În realitate ar fi avut asupra sa doar 390.000 de dolari, cu pretextul că se pregătește să ajungă în Turcia pentru a plăti niște facturi. În timp ce acest bărbat dădea declarații, la același sediu a ajuns și prima femeie, care trecuse granița cu 500.000 de dolari într-un rucsac, bani nedeclarați.
Ucraineanul a mărturisit atunci că și suma de bani din rucsacul femeii, mai exact 100.000 de dolari, i-ar aparține. Polițiștii de frontieră și-au dat seama că au de-a face cu un caz straniu și s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații.
În condițiile în care cetățeanul ucrainean nu a mai reușit să tranziteze granița, banii au ajuns la dispoziția unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți. A intrat în scenă avocatul ucraineanului, care a prezentat documente justificative care să solicitate înapoierea banilor, care a susținut că banii ar aparține unei firme din Odessa care avea relații comerciale cu o altă mare companie din Turcia.
Cererea a fost respinsă și banii au rămas la dispoziția anchetatorilor. Ulterior, avocatul a cerut urgentarea anchetei, iar instanța a dat un termen de trei luni, până pe 15 ianuarie, pentru finalizare. Problema vameșilor a început în momentul în care procurorul de caz de la Judecătoria Rădăuți a decis să-i pună sub acuzare și pe cei doi vameși, inclusiv pe Liviu Mocrei.
Aceștia au fost acuzați de abuz în serviciu. Banii au rămas momentan blocați în seiful statului român, pentru că s-a dat un nou termen de trei pentru ca acest dosar să fie finalizat de procurorul de caz din Rădăuți. Vameșul care s-a sinucis pentru că era cercetat penal nu și-a explicat gestul, însă acum finalizarea anchetei în cazul său nu va mai avea niciun efect.