News

Un virus gripal periculos a fost depistat în Rusia. Avertismentul OMS

26.02.2021 | 18:27
Un virus gripal periculos a fost depistat in Rusia Avertismentul OMS
ADVERTISEMENT

În plină pandemie de coronavirus, când specialiștii din toate colțurile lumii sunt preocupați să descopere cele mai eficiente „arme” împotriva bolii care ne-a dat viețile peste cap, nu trebuie scăpată din vedere nici gripa aviară, chiar dacă riscul de transmitere la om rămâne redus.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, șapte astfel de cazuri au fost raportate recent într-o fermă de păsări din regiunea Astrahan, Rusia. Din fericire, toate persoanele infectate sunt asimptomatice, iar contacții lor nu au prezentat semne de îmbolnăvire clinică.

ADVERTISEMENT

Ancheta a fost declanșată după moartea a 101.000 dintre cele 900.000 de găini ouătoare, a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, Anna Popova, cea care deţine funcţia de director al Rospotrebnadzor, serviciul federal rus pentru protecţia consumatorilor.

Focar de gripă aviară în Rusia. OMS susține că riscul de transmitere la om rămâne redus

Toate contactele apropiate ale acestor cazuri au fost monitorizate clinic şi nimeni nu a prezentat semne de îmbolnăvire clinică.

ADVERTISEMENT

Pe baza informaţiilor disponibile în prezent, riscul de transmitere de la om la om rămâne redus”, au declarat reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății.

O altă tulpină de gripă aviară, H1N1, care se răspândea rapid la nivel mondial în rândul oamenilor, i-a determinat pe specialiști să declare pandemie de gripă în 2009-2010. Focarul, letal în cazul păsărilor, s-a dovedit a fi, însă, unul cu simptome uşoare în rândul oamenilor.

ADVERTISEMENT

Cazuri similare au fost raportate și anul trecut, la păsări domestice sau sălbatice din Marea Britanie, Bulgaria, Republica Cehă, Egipt, Germania, Ungaria, Irak, Japonia, Kazahstan, Ţările de Jos, Polonia, România şi Rusia.

Gripă aviară într-o localitate din Timiș. 15 păsări au murit

În altă ordine de idei, Pefectura Timiș a raportat recent cazuri de gripă aviară în gospodăria unui localnic din comuna Folea. Potrivit comunicatului, au fost prelevate și trimise la Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București patru probe, iar în 25 februarie a venit și rezultatul, care confirmă, din păcate, bănuielile tuturor.

ADVERTISEMENT

„A fost vorba de 15 păsări care au murit. Se trimit informări la primărie, iar localnicii trebuie să țină păsările închise și să reclame orice suspiciune, dacă se observă în comportamentul animalului.

Echipe de la DSV sunt pe teren la Folea și verifică stare de sănătate a păsărilor din curțile oamenilor. Se recoltează sânge și se vor trimite la București dacă mai există cazuri. 30 de zile va fi monitorizată zona de protecție”, a declarat Flavius Nicoară, șeful DSVSA Timiș.

ADVERTISEMENT
Tags: