News

Un virus respirator apărut în China în 1968 a ucis peste 1 milion de persoane. Ce s-a întâmplat în 2003

06.05.2020 | 09:56
Un virus respirator aparut in China in 1968 a ucis peste 1 milion de persoane Ce sa intamplat in 2003
ADVERTISEMENT

Un virus respirator apărut în China în 1968 a ucis peste 1 milion de persoane la nivel global. Cu toate acestea, boala a trecut ”neobservată” până 2003, atunci când un epidemiolog a scos la suprafață statistica victimelor.

Un virus respirator apărut în China în 1968 a ucis peste 1 milion de persoane. Ce s-a întâmplat în 2003

Noul coronavirus nu este este o boală singulară provenită din zona Chinei în perioada erei contemporane. La finalul secolului 17, un alt virus respirator asemănător Covid-19 a apărut în China și, într-o singură lună, a cauzat o pandemie care a dus la zeci de mii de decese doar în Franţa.

ADVERTISEMENT

Pandemia din urmă cu mai bine de o jumătate de secol a fost provocată de așa-numita gripă A (H3N2), constatată la jumătatea anului 1968 în Hong Kong.

Foarte rapid, virusul a făcut înconjurul Globului într-un an şi jumătate, ucigând în total 1 milion de persoane, din care 50.000 în Statele Unite şi 31.000 în Franţa, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

Virusul A H3N2 nu a făcut valuri în acea perioadă

Spre deosebire de noul coronavirus care este în acest moment preocuparea principală a planetei, gripa din Hong Kong nu a stârnit reacții la fel de alarmante în urmă cu 52 de ani.

În presa mondială nu a existat niciun titlu publicat cu majuscule în ziarele din epocă, nicio măsură guvernamentală, nici măcar o alertă medicală.

ADVERTISEMENT

“Indiferenţa şi cuvintele frumoase au avut câştig de cauză în faţa unei posibile mobilizări”, a spus Patrice Bourdelais, profesor titular al catedrei de “Populaţie, epidemie şi sănătate” la Şcoala de Înalte Studii în Ştiinţe Sociale (EHESS) din Franţa.

Specialiștii explică această atitudine pasivă prin faptul că în acea epocă, mediul medical, liderii politici, mass-media şi populaţia în general erau aproape orbiţi de progres şi de noile sale arme, vaccinurile şi antibioticele care fac miracole, capabile să distrugă, de exemplu, flagelul tuberculozei, a mai explicat Patrice Bourdelais.

ADVERTISEMENT

Omenirea a așteptat până în 2003 pentru a afla bilanțul gripei din Hong Kong

Gripa din Hong Kong a fost cea de-a treia pandemie de gripă din secolul XX şi s-a declanşat în 1968, când a provocat moartea a aproape un milion de oameni. Cel mai mare număr de decese s-au înregistrat în rândul celor cu vârsta de peste 65 de ani.

A fost nevoie de mai bine de trei decenii pentru ca o voce specializată să apară public cu cercetări asupra acestui virus asiatic.

“Cele 31.000 de victime ale gripei Hong Kong nu au creat scandaluri, au trecut chiar mai multe decenii neobservate”, a comentat acelaşi istoric.

Omenirea întreagă a trebuit să aştepte până în 2003, când au fost publicate cercetările epidemiologului Antoine Flahault, pentru a realiza o numărătoare a deceselor cauzate de acea epidemie în Franţa.

ADVERTISEMENT