Tribunalul București a pronunțat falimentul uneia dintre cele mai vechi fabrici din România. Anul trecut, compania număra 38 de angajați și a fost preluată de către Hidroelectrica.
Una dintre cele mai vechi fabrici de la noi din țară a intrat în faliment. Este vorba despre UCM Reșița, compania care a produs ani la rând hidroagregate și echipamente hidromecanice. Falimentul ei a fost decis de către Tribunalul București și a fost anunțat de Bursei de Valori, potrivit news.ro.
”UCM Reşiţa SA informează publicul larg că, prin Hotărârea intermediară pronunţată la data de 01.04.2025 în dosarul nr. 75017/3/2011 de către Tribunalul Bucureşti – Secţia a VII-a Civilă, a fost dispusă deschiderea procedurii falimentului în formă generală faţă de UCM Reşiţa SA.”, arată anunţul, potrivit sursei citate.
În luna martie a anului trecut, compania a fost vândută către UCMH, al cărui unic asociat est Hidroelectrica. În luna mai a aceluiași an, cel mai mare producător de energie din țară a anunțat că va aloca pentru UCHM un buget de 1 miliard de lei, pe parcursul a 4 ani, până în 2028.
Declinul fabricii UCM Reșita a început încă de anul trecut, când cifra de afaceri a fost în scădere față de anul precedent. În 2024, compania a avut o cifră de afaceri de 5.5 milioane de lei, cu 32.5 milioane de lei mai puțin decât în 2023.
În data de 26 octombrie 2021, a fost aprobat de către Adunarea Creditorilor Planul de reorganizare al activității UCM Reșița SA. La data de 1 februarie 2022, judecătorul sindic a confirmat planul de reorganizare, aprobat anterior de către Adunarea Creditorilor.
UCM Reșița a fost fondată în luna iulie 1771. Aceasta a fost cea mai veche unitate industrială din România și una dintre cele mai vechi din Europa. UCM Reșița a luat naștere prin darea în exploatare a primelor forje și furnale.
Până în 1960, UCM Reșița a traversat o adevărată perioadă de glorie. Aceasta a fost responsabilă de proiectarea și construirea a peste 90% din echipamentele sistemul hidroenergetic național.
În prezent, UCM Reșita se întinde pe o suprafață de 28 de hectare și este amplasată pe două platforme industriale. În afara sferei de producție, UCM Reșița mai are active atât în Reșița, cât și în Anina, la Fabrica de Șuruburi.