Sport

Performanță istorică realizată de Unai Emery în Europa League! A doborât recordul legendarului Trapattoni. Video

Unai Emery a depășit performanța marelui antrenor italian Giovanni Trapattoni, care avea în palmares trei Cupe UEFA (actuala Europa League). După victoria lui Villarreal în fața lui Manchester United, spaniolul a ajuns la 4 Cupe.
27.05.2021 | 01:08
Performanta istorica realizata de Unai Emery in Europa League A doborat recordul legendarului Trapattoni Video
Performanță istorică realizată de Unai Emery în Europa League! A doborât recordul legendarului Trapattoni
ADVERTISEMENT
26-05-2021
22:11

Unai Emery a doborât recordul legendarului Trapattoni. E cel mai titrat antrenor din Europa League

Unai Emery a devenit cel mai titrat antrenor din istoria Europa League, după ce formația pe care o antrenează, Villarreal, a învins în finala de la Gdansk pe Manchester United după executarea loviturilor de departajare.

Emery avea în palmares 3 trofee cucerite pe când antrena Sevilla (2014, 2015 și 2016), iar cu cel cucerit miercuri seara l-a depășit pe italianul Giovanni Trapattoni, care avea 3 Cupe UEFA, câștigate cu Juventus și Inter Milano.

Antrenorul lui Villarreal a eliminat-o pe Arsenal, fosta sa echipă în semifinalele Europa League, iar spaniolii s-au răzbunat pe „tunari” după 15 ani, când englezii eliminau „Submarinul galben” din semifinalele Ligii Campionilor.

Villarreal va întâlni în finala de la Gdansk o altă echipă din Anglia, Manchester United, iar partida va avea și o importantă miză financiară.

ADVERTISEMENT

Unai Emery poate deveni antrenorul cu cele mai multe trofee Europa League câștigate

În cazul în care Villarreal va câștiga în fața celor de la Manchester United, Unai Emery va deveni cel mai titrat antrenor din istoria Cupei UEFA/Europa League, depășindu-l pe marele antrenor italian, Giovanni Trapattoni, care are trei trofee.

Antrenorul spaniol a reușit performanța de a cuceri de trei ori Europa League cu aceeași echipă: FC Sevilla, trei ani la rând: 2014, 2015, 2016. Giovanni Trapattoni a câștigat și el de trei ori trofeul în cea de-a doua competiție europeană intercluburi. De două ori cu Juventus, 1977 și 1993, și o dată cu Internazionale Milano: 1991.

ADVERTISEMENT

Puțini știu că Villarreal are sub contract și un jucător român, care a făcut parte la un moment dat din lotul echipei mari, care a fost chemat de Unai Emery din cauza problemelor de lot la începutul anului. Este vorba despre Andrei Rațiu, internaționalul român în vârstă de 22 de ani și care evoluează în prezent la echipa a doua a clubului. Fundașul dreapta mai are un an de zile contract cu „Submarinul galben”.

Unai Emery a reușit să domine cu FC Sevilla trei ani la rând Europa League

Antrenorul în vârstă de 49 de ani nu a reușit mari performanțe ca jucător, însă ca antrenor a reușit să domine categoric Europa League timp de trei ani, în care a cucerit trofeul tot de atâtea ori, o performanță aproape irepetabilă. Emery cucerește primul trofeu din carieră în 2014, când Sevilla câștigă dramatic la penalty-uri finala Europa League în fața celor de la Benfica Lisabona. Cu Ivan Rakitic în teren și omul meciului, spaniolii încheiau cele 90 de minute și  cele două reprize de prelungiri la egalitate, scor 0-0. Sevilla avea să se impună cu 4-2 la loviturile de departajare.

ADVERTISEMENT

Performanța s-a repetat și în 2015, când Sevilla avea să joace din nou finala, de data asta în fața celor de la Dnipro Dnipropetrovsk. S-a impus cu scorul de 3-2 pe stadionul din Varșovia. Unai Emery avea să elimine atunci pe rând echipe precum Borussia Monchengladbach, Zenit Sankt-Petersburg, Fiorentina și chiar pe Villarreal, în șaisprezecimile competiției.

În 2016, urmează cel de-al treilea trofeu consecutiv. FC Sevilla avea să se impună din nou în finală, de data asta în fața unui adversar mult mai puternic, FC Liverpool, scor 3-1. Clubul spaniol a devenit astfel singurul club care a câștigat de cinci ori în istorie acest trofeu.

ADVERTISEMENT

Villarreal e în sfârșit într-o finală de cupă europeană după multe încercări eșuate

Villarreal a ajuns în sfârșit într-o finală de cupă europeană după ce a ratat șansa de nu mai puțin de cinci ori! „Submarinul galben” a debutat în cupele europene în 2004, însă niciodată nu a răzbit până în ultimul act. Prima semifinală a venit în sezonul 2003-2004, chiar la prima participare în cupele europene, iar Villarreal era eliminată de Valencia din Cupa UEFA.

În acea semifinală dramatică cu Arsenal din sezonul 2005-2006 de care am amintit deja, Roman Riquelme „scufunda” „Submarinul” după ce rata un penalty în minutul 90. Blestemul finalelor ratate a continuat și în 2011, când Villarreal e eliminată din nou în aceeași fază a competiției de către FC Porto.

În 2017, istoria se repetă, iar spaniolii sunt eliminați de Liverpool. În cazul în care „galbenii” se vor impune în fața celor de la Manchester United, Villarreal va primi patru milioane de euro din partea UEFA și va evolua din sezonul viitor în grupele UEFA Champions League. În acest sezon însă, Villarreal a reușit să câștige cu 2-1 pe teren propriu, iar Unai Emery a reușit în sfârșit să rupă blestemul și a declanșat nebunia pe stadion.

„Respectăm United, dar cred că suntem capabili să câștigăm acest trofeu. Vom juca cu aceeași încredere pe care am arătat-o până acum în această competiție. Meciurile de acest gen sunt mereu o provocare pentru că îți arată unde ești cu adevărat” – Unai Emery

  • 3 trofee Europa League a câștigat Unai Emery
  • 4.000.000 de euro va primi câștigătoarea Europei League
  • 5 semifinale a jucat Villarreal de-a lungul timpului în competițiile europene
ADVERTISEMENT