News

Undă verde pentru prima cerere de plată a României pentru PNRR. Ursula von der Leyen: “Am vești bune pentru România”

România va primi 2,6 miliarde de euro după ce CE a aprobat evaluarea pozitivă a primei cereri de plată a României pentru PNRR
15.09.2022 | 22:32
Unda verde pentru prima cerere de plata a Romaniei pentru PNRR Ursula von der Leyen Am vesti bune pentru Romania
Ursula von der Leyen a felicitat România Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Executivul comunitar a informat joi că evaluarea preliminară pozitivă a primei cereri de plată a României a fost aprobată de către Comisia Europeană.

Undă verde pentru prima cerere de plată a României pentru PNRR

România urmează să primească 2,6 miliarde euro, dintre care 1,8 miliarde euro sub formă de granturi şi 0,8 miliarde euro sub formă de împrumuturi, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), instrumentul-cheie aflat în centrul NextGenerationEU.

ADVERTISEMENT

Cerere de plată, prezentată de România Comisiei Europene la data de 31 mai 2022, este bazată pe atingerea celor 21 de jaloane şi ţinte selectate din Decizia de punere în aplicare a Consiliului pentru prima tranşă.

“Am veşti bune pentru România. S-au înregistrat progrese suficiente în cadrul planului său naţional de redresare şi rezilienţă, România fiind astfel pregătită să primească o primă plată în cadrul NextGenerationEU.

ADVERTISEMENT

Odată ce statele membre vor da undă verde, România va primi 2,6 miliarde euro ca urmare a progreselor sale bune şi rapide în punerea în aplicarea primului set de reforme şi investiţii din cadrul planului”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Procedural, Comisia a transmis Comitetului economic şi financiar (CEF) evaluarea preliminară pozitivă cu privire la îndeplinirea de către România a etapelor necesare pentru această plată, solicitându-i avizul şi urmează să ţină cont de avizul CEF, care va fi emis în termen de cel mult patru săptămâni.

ADVERTISEMENT

România a primit deja 3,7 miliarde de euro ca prefinanțare

După primirea avizului CEF, Comisia va adopta decizia finală privind plata contribuţiei financiare, în conformitate cu procedura de examinare, prin intermediul unui comitet de comitologie.

Planul de redresare şi rezilienţă al României cuprinde măsuri de investiţii şi de reformă, grupate în cadrul a 15 componente tematice.

ADVERTISEMENT

Acesta se ridică la 29,2 miliarde euro sub formă de granturi şi împrumuturi, din care 13% (3,7 miliarde euro) au fost deja plătite României cu titlu de prefinanţare.

Plăţile din cadrul MRR se bazează pe performanţă şi depind de punerea în aplicare de către statele membre a investiţiilor şi a reformelor prezentate în planurile lor de redresare şi rezilienţă.

ADVERTISEMENT