News

Unde a ajuns comoara găsită în cutii de carton la frontiera României. Bărbatul care a introdus în țară obiectele de patrimoniu a murit

1.645 piese cu caracter arheologic, care fac parte din categoria obiectelor de patrimoniu, au fost descoperite la vama Porțile de Fier în mașina unui cetățean sârb .
07.02.2025 | 16:45
Unde a ajuns comoara gasita in cutii de carton la frontiera Romaniei Barbatul care a introdus in tara obiectele de patrimoniu a murit
Obiectele de patrimoniu sunt analizate și evaluate de experții Muzeului Național de Istorie a României. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări dacice de aur, furate pe 25 ianuarie 2025 de la muzeul din localitatea neerlandeză Drents, nu au fost găsite, deși poliția a arestat trei suspecți, doi bărbați și o femeie, iar un al patrulea suspect a fost identificat de autorități. Judecătorul de instrucție a prelungit, vinerea trecută, cu 14 zile arestul preventiv al suspecților.

Monedele găsite au fost lăsate în custodie

Corpul de Control al Primului Ministru a finalizat recent un raport care a relevat deficiențe și lacune legislative în protejarea patrimoniului cultural și abateri de la respectarea legii care reglementează exportul temporar de bunuri culturale pentru organizarea de expoziții în străinătate. Verificările au arătat că măsurile și condițiile de securitate și pază antiefracție propuse de entitățile străine către care au fost împrumutate bunurile pentru expoziții nu au făcut obiectul unor analize de specialitate.

ADVERTISEMENT

Acum câțiva ani, în 2019, a existat un caz în care un străin, un cetățean sârb, a încercat să introducă o comoară pe teritoriul României. La data de 16.12.2019, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin a fost înregistrat un dosar penal privind sesizarea lucrătorilor din cadrul PPF Porțile de Fier I referitor la faptul că, la data de 07.12.2019, ora 19:30, în Punctul de Trecere a Frontierei Porțile de Fier I, pe sensul de intrare în România, s-a prezentat la controlul de frontieră cetățeanul sârb Dragisa Pavlovic, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

Cu ocazia efectuării controlului asupra autoturismului, lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal Porțile de Fier I au constatat că susnumitul a sustras controlului vamal un număr de 1.645 obiecte cu caracter arheologic, despre care exista suspiciunea că fac parte din categoria obiectelor de patrimoniu. Prin ordonanța organelor de cercetare ale politiei judiciare din data de 11.12.2019 s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de introducerea pe teritoriul statului român, precum și deținerea, comercializarea, organizarea de expoziții sau orice operație privind circulația bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin.

ADVERTISEMENT

Obiectele de patrimoniu se aflau în autoturismul condus de  Pavlovic și erau ambalate în pungi de plastic așezate în două cutii de carton închise cu bandă adezivă. La data de 10.12.2019, lucrătorii poliției de frontieră care instrumentau dosarul penal s-au deplasat la Muzeul Regiunii Porților de Fier pentru a lăsa în custodie obiectele ridicate de la inculpatul Dragisa Pavlovic, ocazie cu care s-a constatat lipsa unui pachet cu 12 monede, precum și un plus de două fragmente dintr-o plăcuță votivă. Pentru dispariția celor 12 monede dintre bunurile ridicate de la inculpatul Pavlovic s-a constituit dosar penal.

Experții au estimat valoarea obiectelor la peste 250.000 euro

La data de 10.02.2020, Dragisa Pavlovic a fost audiat în calitate de suspect, ocazie cu care a recunoscut că a introdus pe teritoriul statului român cele 1645 obiecte cu caracter arheologic, precizând că le-a achiziționat dintr-o piață dintr-o localitate din Serbia cu suma de 200 euro de la un cetățean de naționalitate bulgară, scopul fiind acela de a decora casa fiului său. De asemenea, suspectul a menționat că nu a declarat obiectele la punctul de trecere a frontierei Porțile de Fier I deoarece nu a cunoscut că este necesar. Organele de cercetare penală ale poliției judiciare au dispus efectuarea a două expertize muzeografice asupra a 729 monede dintre piesele indisponibilizate, respectiv asupra unui număr de 906 dintre piesele indisponibilizate.

ADVERTISEMENT

La data de 09.06.2020, cele 1635 piese au fost ridicate de la Muzeul Regiunii Porților de Fier de către organele de cercetare ale poliției judiciare, fiind predate la data de 10.06.2020 experților din cadrul Muzeului Național de Istorie a României și Bibliotecii Academiei Române – Cabinetul Numismatic. Din raportul de expertiză numismatică și raportul de expertiză muzeografică rezultă că bunurile expertizate pot face parte din patrimoniul cultural național în categoriile  „Fond” și din „patrimoniul cultural universal” în cazul clasării, valoarea minimală totală a acestora fiind de 255.080 euro (70.000 euro — monedele și 185.080 euro — bunurile).

ADVERTISEMENT

Prin adresa din 2.11.2022, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională – Punctul Național Focal a comunicat că Dragisa Pavlovic figurează decedat, cu număr de înregistrare din 18.04.2021. Din materialul probator existent la dosar au reieşit probe concludente cu privire la săvârșirea infracțiunii comise de inculpatul Dragisa Pavlovic însă, întrucât pe parcursul cercetărilor a intervenit decesul acestuia din urmă, devin incidente prevederile art. 16 lit. f) din Codul de procedură penală (decesul inculpatului – caz care împiedică exercitarea acțiunii penale) care atrag necesitatea dispunerii-soluției de clasare.

Instanța a dispus confiscarea obiectelor de patrimoniu

S-a arătat că sunt supuse confiscării bunurile care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, dacă sunt ale făptuitorului sau dacă, aparținând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor. În cauză, cele 1.635 de piese expertizate au fost folosite de inculpatul Dragisa Pavlovic la comiterea faptei pentru care a fost cercetat, fapt ce atrage necesitatea confiscării acestora, motive pentru care se va dispune sesizarea judecătorului de cameră preliminară cu propunerea de confiscare a bunurilor.

Prin ordonanța din 6.02.2023 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, s-a dispus clasarea cauzei faţă de inculpatul Dragisa Pavlovic, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de introducerea pe teritoriul statului român, precum și deținerea, comercializarea, organizarea de expoziții sau orice operație privind circulația bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispozițiilor legale ale statului respectiv, și care au fost exportate ilegal, se menționează în dosarul consultat de FANATIK.

Pe 3 mai 2023, instanța a dispus confiscarea specială a 729 monede ridicate de la numitul Pavlovic Dragisa prin procesul verbal de predare din 8.12.2019, aflate în custodia Bibliotecii Academiei Române-Cabinetul Numismatic şi a 906 bunuri arheologice, ridicate de la numitul Pavlovic Dragisa prin procesul verbal de predare din 8.12.2019, aflate în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României.