News

Unde a ajuns ursul care a terorizat un cartier întreg din Târgu Mureș! Relocat, animalul s-a plimbat inițial prin toată țara. Video

Unde a ajuns ursul care a terorizat un cartier întreg din Târgu Mureș și la ce distanță este acum de relocarea inițială
23.08.2021 | 15:08
Unde a ajuns ursul care a terorizat un cartier intreg din Targu Mures Relocat animalul sa plimbat initial prin toata tara Video
Ursul din Târgu Mureş s-a plimbat prin toată ţara. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La sfârșitul lunii februarie un urs a început să le dea mari bătăi de cap autorităților din Târgu Mureș. Sălbăticiunea a coborât nu o dată din pădure și a fost filmată plimbându-se pe străzile unui cartier, dar și prin gospodăriile oamenilor. De altfel, nu mai puțin de 30 de mesaje Ro Alert au fost transmise localnicilor din cauza animalului.

Ursul, un pui aflat undeva în jurul vârstei de trei ani de zile, s-a învățat că pe străzile orașului găsea mereu hrană și nu a stat o clipă pe gânduri. Pentru îndepărtarea lui, poliția locală și jandarmeria au patrulat nopți întregi, agenții fiind dotați pentru intervenție imediată. În cele din urmă, sub presiunea timpului, dar și la cerințele disperate ale oamenilor, autoritățile au demarat procedurile de relocare.

ADVERTISEMENT

Unde a ajuns ursul care a terorizat un cartier din Târgu Mureș!

Pentru că metodele clasice păreau să nu-l sperie pe animal, gonirea lui spre pădure cu petarde ori sunete stridente, precum ale mașinilor de intervenție, oamenii au solicitat ajutorul specialiștilor. ”Conform legislaţiei în vigoare doar asociaţia de vânătoare în fondul căreia se află usrul poate să efectueze aceasta relocare, asta înseamnă că actele necesare pentru relocare trebuie să fie obţinute de către asociaţia prin Ministerul Mediului”, anunța Soos Zoltan, primarul din  Târgu Mureș.

Conform înțelegerii, animalul care și-a făcut un obicei din a umbla pe strada Negoiului urma să fie dus la cel puțin 100 de kilometri depărtare. De altfel, problema numărului mare de urşi din judeţele Mureş, Harghita, Covasna şi Braşov a fost dezbătută chiar și în Comisia de Petiţii a Parlamentului European.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarul Vincze Lorant a ținut să transmită colegilor de la Bruxelles că autorităţile naţionale au posibilitatea de a adopta derogări de la Directiva Europeană privind habitatele atunci când se pune problema pagubelor materiale şi/sau umane. Din acest motiv, Comisia pentru Petiţii a recomandat Comisiei Europene să monitorizeze felul în care Guvernul României implementează strategia privind animalele mari, în special ursul brun.

De remarcat că situația ursului care se plimba nestingherit pe străzile din Târgu Mureș a fost una aparte. Sălbăticiunea nu a atacat pe nimeni și nici nu a provocat pagube însemnate. În raidurile sale prin oraș a distrus doar câțiva stupi de albine și, culmea, cei care l-au monitorizat pentru o scurtă perioadă spun că nu s-a hrănit nici măcar din coșurile de gunoi.

ADVERTISEMENT

Cum a fost relocat ursul

La începutul lunii martie, autoritățile au demarat întocmirea întregului dosar pentru ca animalul să fie capturat și relocat. S-a făcut lucrul acesta cu ajutorul unei asociații locale de vânătoare. Doar că, birocrația din România a prelungit totul.

Abia în 27 martie a fost adusă o cușcă la periferia orașului acolo unde a fost montată într-o zonă împădurită. Toate actele necesare au fost obținute trei zile mai târziu, însă socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Zona, fiind una intens folosită de pasionații de ciclism sau alergări a venit cu mai multe provocări. Astfel, capcana a fost menținută activă strict pe perioadă nopții.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, ursul nu și-a arătat interesul pentru acest loc. Animalul a fost fotografiat o singură dată, în data de 4 aprilie, lângă capcană. A intrat abia în 17 aprilie, în jurul orei 4 dimineața. Acolo au venit și reprezentanții din Mureș, județ unde ursul urma să fie relocat.

Anesteziat, acestuia i s-a montat și o zgardă echipată cu cameră video și transmisie de date prin satelit, pentru a putea fi urmărit cu atenție. Sălbăticiunea a fost mutată apoi în munții Călimani, dar, glumind, pesemne nu a fost prea impresionată de noua casă.

Pe unde s-a plimbat ursul din Târgu Mureș

Mai exact, în cele trei luni de la relocare, ursul s-a comportat absolut normal. Acesta a explorat o zonă întinsă pe câțiva kilometri buni, dar, mai important, a păstrat o distanță sigură față de așezările umane.

Astfel, conform datelor oficiale, animalul a traversat mai întâi Carpații Orientali de la vest la est după care s-a orientat către partea de nord. A trecut pe lângă Mănăstirea Neamț, Gura Humorului sau Mănăstirea Humorului și a continuat să urce spre Gura Putnei.

În data de 30 mai, ursul a trecut granița României cu Ucraina și de atunci a stat în zona împădurită de acolo. De remarcat că din 16 iulie zgarda nu a mai transmis date, echipamentul, cel mai probabil, defectându-se.

Cât costă numărarea urșilor din România şi cum se va face

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerul Mediului au lansat un proiect care va estima populaţia de urşi din România. Interesant este că valoarea acestuia se va ridica la 11 milioane de euro, bani care vor fi atrași din fonduri europene.

De asemenea, în cadrul acestui proiect vor fi instalate peste 1.000 de garduri electrice pentru protecţia bunurilor oamenilor şi a culturilor agricole. Tánczos Barna a transmis că recensământul va însemna practic o estimare cât mai apropiată de realitate. Vorbim despre o premieră mondială, pentru că, niciodată nu a mai fost numărată o populaţie de urşi atât de mare.

Sute de voluntari şi vânători vor umbla prin păduri de unde vor colecta probe biologice. Vorbim despre excremente său par, acestea ajungând apoi în pungi speciale. ADN-ul va face astfel imposibilă contabiliyarea de mai multe ori a animalului. Analiza rezultatelor se va face până în anul 2023, când ar trebui să ştim câţi urşi sunt în România.

Totodată, din banii luaţi de la UE va fi construit şi un sanctuar de stat, cu o capacitate de 100 de urşi. Ministrul Mediului a ţinut să explice că vânarea urşilor după recensământ nu reprezintă o opţiune. Acolo unde aceştia vor reprezenta o problemă, autorităţile vor trece la relocări.

ADVERTISEMENT