Sporturi

Lucruri ciudate pe care românii vor să le ia cu ei în străinătate: de la mese de călcat până la scaune de maşină. Unde ajung bunurile uitate sau abandonate în aeroport

20.03.2020 | 18:44
Lucruri ciudate pe care romanii vor sa le ia cu ei in strainatate de la mese de calcat pana la scaune de masina Unde ajung bunurile uitate sau abandonate in aeroport
Unde ajung bunurile uitate în aeroport? Răspunsuri în exclusivitate despre obiectele lăsate în urmă de oameni pe "Henri Coandă". Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu bunurile uitate în aeroport, ori la care oamenii renunță pentru a nu plăti în plus pentru bagajul de cală? FANATIK vă prezintă drumurile diferite pe care o iau bijuteriile, banii, armele albe sau alte bunuri ciudate lăsate în urmă de pasagerii companiilor aeriene.

Ce se întâmplă cu bunurile uitate sau lăsate în aeroport

Mulți dintre noi își imaginează că, undeva în incinta aeroportului, se află o comoară ce conține toate bunurile lăsate în urmă de pasagerii companiilor aeriene, fie că au făcut-o intenționat fie că le-au uitat.

ADVERTISEMENT

Ei bine, realitatea este alta, iar toate obiectele lăsate în aeroport trec prin etape diferite, în funcție de specificul lor. Pentru a ne face o idee despre cum sunt păstrate, sortate sau uneori distruse bunurile nerevendicate, FANATIK a luat legătura cu Centrul de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei din cadrul Aeroportului Internațional “ Henri Coandă“.

Astfel, am aflat că termenul de păstrare a acestor bunuri este de 1 an de la data preluării, timp în care proprietarii le pot revendica. “De obicei, bunurile sunt abandonate de pasageri pentru că depășesc greutatea sau mărimea admisă la cală și nu vor să plătească o suprataxă.

ADVERTISEMENT

De menționat este faptul că Poliția de Frontieră gestionează numai bunurile găsite pe teritoriul Aeroportului Internațional “Henri Coandă”, București, iar bunurile pierdute în aeronavă sunt în responsabilitatea companiilor aeriene”, au transmis reprezentanții centrului, în exclusivitate pentru FANATIK.

Oamenii au la dispoziție un an pentru a-și recupera anumite bunuri

Revenim la bunurile nerevendicate, pentru a afla ce se întâmplă cu acestea. Astfel, am descoperit că lucrurile nu sunt deloc simple, iar obiectele trec prin etape diferite, în funcție de specificul lor.

ADVERTISEMENT

“Bunurile nerevendicate în termen de 1 an intră în proprietatea privată a statului și fac obiectul unei comisii de preluare- distrugere din care fac parte reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Autorității Naționale pentru Protecția Mediului, Ministerului Afacerilor Interne.

O parte din aceste bunuri sunt preluate de către reprezentanții A.N.A.F., în vederea valorificării, restul de bunuri fiind distruse”, ne-a mai transmis Centrul de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei.

ADVERTISEMENT

Așadar, bunurile uitate în aeroport care nu au fost revendicate în decurs de un an ajung să intre în proprietatea statului, care va decide ce merită valorificat și ce nu. Excepție de la această regulă fac însă bunurile din materiale prețioase sau banii pierduți de oameni în aeroport.

“Un regim special îl au bunurile confecționate din materiale prețioase și sumele de bani găsite în aeroport care au termen de 48 de ore la Activitatea de Trezorerie a Municipiului București, respectiv în conturile Direcției Generale a Finanțelor Publice Ilfov.

Proprietarii urmează să-și recupereze acest gen de bunuri pe baza unor cereri către instituțiile anterior menționate, în același termen de 1 an de zile”, anunță, în exclusivitate pentru FANATIK, aceeași sursă.

Bagajele uitate, date mai întâi pe mâna SRI

În eventualitatea în care un angajat al aeroportului sau o persoană ce tranzitează locația găsește un bagaj ce nu pare să aparțină cuiva, bunul respectiv este predat către SRI, pentru a investiga dacă obiectul în sine este periculos sau nu.

“În cazul în care se găsește un bagaj, acesta este scanat în prealabil de către Serviciul Român de Informații.

Abia după ce este clasat ca “inofensiv” este controlat de către Poliția de Frontieră și se face inventarul lucrurilor găsite pentru a se întocmi un proces-verbal de primire”, precizează Centrul de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei din cadrul Aeroportului “Henri Coandă”.

Având în vedere situația excepțională generată de infecție cu Covid 19 la nivel mondial și pentru prevenirea situației de risc infecțios a lucrătorilor și cetățenilor, autoritatea de control ne-a transmis faptul că toate bagajele pierdute sunt dezinfectate.

Obiecte neobișnuite, lăsate în aeroport

Și pentru că am fost curioși să aflăm care sunt bunurile uitate prin aeroport mai neobișnuite, reprezentanții centrului ne-au transmis lista mult așteptată.

Astfel, am descoperit că pasagerii companiilor aeriene doreau să ia cu ei mese de călcat, cărucioare, scaune de mașini, cuști pentru animale, biciclete și obiecte de cântat, cum ar fi o vioară sau un acordeon.

Oamenii au lăsat nerevendicate și alte obiecte speciale, precum arme albe, ce au fost predate către Securitatea Aeroportuară. Bunurile uitate în aeroport ce intră în categoria alimentelor sunt aruncate după 24 de ore.

“Folosim acest prilej pentru a adresa rugămintea tuturor pasagerilor care găsesc bunuri în cadrul Aeroportului Internațional “Henri Coandă”, București, să le predea oricăror autorități din aeroport.

În caz contrar aceștia intră sub incidența legii penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de însușire a bunului găsit ( art. 243, alin. 1, Codul Penal- fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităților sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 lini sau cu amendă)”, au mai precizat reprezentanții Centrului de Supraveghere și Controlul Trecerii Fontierei pentru FANATIK.

Cei care au pierdut sau lăsat în urmă obiecte pe Aeroportul “Henri Coandă” trebuie să știe că acestea au fost prelucrate de Poliția de Frontieră, potrivit legislației în vigoare.

În eventualitatea în care doriți să vă recuperați bunurile lăsate în urmă pe aeroport, datele de contact în vederea recuperării bunurilor pot fi găsite pe site-ul Aeroportului Internațional “Henri Coandă”, București ( contact: +4 021 2041069, +4 0786 137134, e-mail otopeni.igpf@mai.gov.ro).

Programul de predare pentru bunurile uitate în aeroport este de luni până vineri, între orele 09.00-15.00.

ADVERTISEMENT