News

Unde ar putea fi sediul centrului Cyber, prima agenție europeană din România! Trei posibilități

10.12.2020 | 11:27
Unde ar putea fi sediul centrului Cyber prima agentie europeana din Romania Trei posibilitati
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune unde ar putea fi sediul centrului Cyber, prima agenție europeană din România! Astfel, la doar câteva momente după ce a devenit oficială victoria Bucureștiului, au apărut primele griji și semne de întrebare. 

Capitala trebuie să treacă un test uriaș și să dovedească faptul că poate să organizeze un asemenea hub, unul de o importanță majoră pentru Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Interesant este că Bucureştiul a candidat alături de alte şase oraşe și, la un moment dat, părea să aibă șanse puține de reușită. Mai ales că unele dintre ele au avut propuneri cât se poate de interesante din punct de vedere al găzduirii.

Unde ar putea avea sediul centrului Cyber, prima agenție europeană din România!

Capitala Belgiei, Bruxelles, Munchen, Varşovia, Vilnius, Luxemburg şi León  din Spania au fost celelalte orașe care au luptat pentru acest centru Cyber. În finală au ajuns Bucureștiul și Bruxelles. Cel mai mare oraș al României a primit 15 voturi, suficient pentru a se impune.

ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm strict la locul unde ar putea fi amplasat acest centru, atunci trebuie să știți că ofertele celorlalte oraşe pentru sediul noii agenţii UE au fost unele cu totul aparte, semn că și Bucureștiul trebuia să se ridice la nivelul așteptărilor.

Sursa foto – facebook

Astfel, printre altele, celelalte orașe au propus un turn de televiziune, o gară din secolul 19, un mall, dar și o clădire situată în apropierea sediului NATO.

ADVERTISEMENT

România s-a prezentat și ea cu o ofertă atractivă. Astfel, Bucureștiul a propus ca centrul să activeze într-o vilă neoclasică renovată sau, la alegere din două variante, într-o clădire de birouri special concepută pentru un asemenea proiect.

Ce înseamnă Centrul Cyber și cu ce anume se va ocupa

Vă readucem aminte că Guvernul a aprobat la începutul lui octombrie o ordonanţă de urgenţă prin care dădea atribuţii Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor să caute un sediu pentru eventuala găzduire a unei noi agenţii a UE – Centrul european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice (Centrul CYBER al UE). Demersul viza depunerea candidaturii României pentru a găzdui această agenţie.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – facebook

Centrul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul CYBER) va fi înfiinţat pentru a îmbunătăţi coordonarea cercetării şi a inovării în materie de securitate cibernetică.

Acesta va fi, de asemenea, principalul instrument al UE de punere în comun a investiţiilor pentru cercetarea şi dezvoltarea tehnologică şi industrială în materie de securitate cibernetică.

Câte locuri de muncă apar în București după Centrul Cyber

„Am fost primul stat membru care şi-a exprimat interesul de a găzdui noul centru. Suntem singurul stat din această competiţie care nu găzduieşte nicio agenţie sau organism al UE”, a declarat reprezentantul României Alexandru Nazare la reuniunea Consiliului telecomunicaţii.

De remarcat că România se află pe locul al treilea în statisticile UE privind numărul femeilor angajate în domeniul IT&C, iar 24 % din absolvenţii din acest domeniu din România sunt femei, a fost un alt argument.

Sursa foto – facebook

Oferta României nu a inclus estimări referitoare la costurile de instalare. Interesant este că pentru început acest centru ar putea însemna 30 de noi locuri de muncă, dar ar putea ajunge până la 80.

Comisia Europeană, Parlamentul și Consiliul încă finalizează detaliile despre modul în care centrul va fi guvernat. Se așteaptă să se încheie un acord privind o nouă lege care să înființeze centrul înainte de sfârșitul anului, iar negociatorii se vor întâlni cât mai repede posibil pentru a se pune de acord.

De altfel, autoritățile din România au aplaudat la scenă deschisă reușita. Lucian Bode, ministrul Transporturilor a explicat într-o postare pe o rețea de socializare că „vorbim de o instituție cu profil unic la nivel european care va crește reputația României în domeniu și va contribui în mod deosebit la securitatea cibernetică a Uniunii Europene și statelor membre.

Succesul nostru este rodul eforturilor coordonate pe care le-am depus în ultimele luni alături de Președintele României, Klaus Iohannis, colegii din Guvernul Liberal în frunte cu Prim-Ministrul Ludovic Orban, colegii din Parlamentul European și alte instituții partenere ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor pentru depunerea candidaturii României pentru a găzdui această instituție.

Mă bucur foarte mult pentru succesul demersului nostru și nu este deloc întâmplător că această decizie a avut loc în timpul guvernării liberale. Încă din prima clipă am fost foarte încrezător în sanșele noastre, pentru că România are toate condițiile pentru a găzdui Centrul și merită pe deplin acest lucru. Am dovedit că se poate”.

Cum arată clădirile care ar putea să găzduiască Centrul Cyber

Toate cele 3 clădiri propuse sunt situate în zona centrală a orașului, dar cu acces rapid la aeroport. Mai mult, conform dosarului, acestea sunt disponibile imediat și oferă o comunicare fizică și de înaltă calitate, infrastructură, standarde ridicate de securitate IT, precum și un spațiu generos pentru activități, săli de ședințe și alte activități ale Centrului.

Sursa foto – facebook

Aranjamente financiare speciale sunt furnizate de Guvernul român pentru sediul Centrului, pentru oricare
clădire va fi aleasă.

Mai multe instituții sunt pregătite să ofere sprijin în înființarea Centrului: Primăria Municipiului București, printr-un grup operativ dedicat în acest scop, CERT-RO printr-o echipă dedicată să lucreze cu stația Centrului pentru securitate cibernetică și STS pentru conectivitate și securitate a sistemului de infrastructură.

Ce avantaje vor avea angajații centrului Cyber

Conform dosarului, Bucureștiul garantează o cazare excelentă și rentabilă. Având în vedere că spațiile propuse sunt situate chiar în inima orașului, un număr considerabil de hoteluri de 5 * și 4 * sunt disponibile la câțiva pași.

Sursa foto – facebook

Accesul la educație de înaltă calitate este garantat copiilor angajaţilor. Cu 9 școli internaționale care predau un curriculum european și multe altele școli și universități publice și private care oferă studii în limbi străine, Bucureștiul este mai mult decât pregătit să ofere școli multilingve, europene într-un mediu prietenos și sigur.

Sistemul de sănătate este, de asemenea, gata să răspundă nevoilor stației și familiei membrilor centrului. Accesul la serviciile publice de urgență este gratuit și mai multe opțiuni de acorduri speciale sunt oferite pentru clinici private de sănătate.

Vila Rosetti, prima propunere pentru sediul centrului Cyber

Prima propunere pentru sediul Cyber este Vila Rosetti. Este un proiect premium care integrează un sistem complet renovat. Vorbim despre o clădire de birouri, clădire istorică cu spații de birouri primare și care are și un corp de birouri modern alăturat.

Ambele clădiri sunt conectate printr-un port. Întregul ansamblu Villa Rosetti este situat chiar în inima Bucureștiului. Spațiul alocat Centrului este format din cele două clădiri, independente una de cealaltă  și cu intrări separate. La nevoie, centrul poate fi extins cu un spațiu suplimentar în partea de nord.

Sursa foto – Fanatik

Are până la 30 de locuri de parcare subterane, dar la nevoie se pot asigura mai multe. La parter există 4 camere, dintre care două au o suprafata utilă de 56,80 mp si respectiv 41,50mp. De asemenea, sunt alte 6 camere la primul etaj și 5 camere la etajul al doilea, dintre care două au o suprafață utilă de 56.95mp și 52.70mp.

La etajul al treilea sunt alte 5 camere și 4 camere la al patrulea etaj. Întreaga zonă va fi livrată cu o podea specială gata de conectare.

Această clădire oferă spații de înaltă calitate care respectă toate cerințele tehnice, de sănătate, siguranță și securitate pentru a satisface pe deplin nevoile securității cibernetice europene. Totodată, cele mai bune restaurante, cafenele, clinici private, wellness și centre de înfrumusețare din jur, precum și locația modernă îl fac perfect pentru un loc de relaxare după o zi plină de muncă

Nordului 94W, a doua ofertă

Nordului 94W este o clădire situată în partea de nord a Bucureștiului, aproape de  principalele hub-uri de afaceri, birouri premium și de proiectele rezidențiale. Este reprezentativă pentru exclusivitatea și stilul de viață activ al Bucureștiului.

Sursa foto – Fanatik

Zona este formată din vile impresionante și mai multe sedii ale ambasadelor situate pe străzi liniștite, în apropiere de Parcul Herastrau (Regele Mihai I) și Parcul Bordei, ambele ideale pentru o plimbare în natură sau sporturi în aer liber.

Majoritatea expaților care vin la București și sunt însoțiți de familii aleg în principal nordul, deoarece aici sunt unele dintre cele mai bune grădinițe cu predare bilingvă, școli internaționale, parcuri mari și spații verzi, dar și clădiri moderne și spațioase.

Cartierul liniștit și sigur este foarte popular printre diplomați și oameni de afaceri pentru că oferă acces rapid în centru, dar și la aeroportul Internațional Henry Coanda.

H Victoriei 109, varianta a treia

H Victoriei 109 este o clădire de clasă A situată chiar în inima Bucureștiului, pe Calea Victoriei, lângă Academia Română și Palatul Știrbey. Este înconjurată de clădiri istorice, hoteluri de lux și restaurante. Spațiul din această clădire de 8 etaje care va fi alocat centrului.

Sursa foto – Fanatik

Este format din 928,32 mp la etajul 2 și 928,32 mp la etajul 3 , dar și cu posibilitatea de extindere cu spațiu suplimentar la etajul 5.

De asemenea, arhitectura interbelică încorporează perfect designul modern, cu camere mari, luminoase, pline de lumină care transformă acest proiect în munca perfectă, dar și spațiu de recreere. Interesant este că această clădire are 4 intrări separate, o cafenea și restaurant.

ADVERTISEMENT
Tags: