Cele două scepre pe care Nicolae Ceușescu le-a primit în urmă cu 50 de ani, atunci când a devenit primul Președinte al Republicii și Șef al Statului Major al Armatei au fost găsite.
În luna mai, acestea au fost scoase la vânzare în Franţa de către o casă de licitație din Germania care a pus un preţ de pornire de 20.000 de euro pe un singur obiect și 15.000 pe celălalt.
Anunțul a fost postat pe rețelele de socializare, iar la scurt timp, pe fir au intrat Ministerul Culturii și Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor.
Totodată, Inspectoratul General al Poliției și Parchetul General au deschis un dosar penal pentru furt calificat, tăinuire și spălare de bani.
În acest caz, polițiștii români nu au niciun suspect și chiar dacă faptele s-au prescris, aceștia au reușit să îi convingă pe colegii lor din Germania să blocheze licitația, iar acum fac demersuri să aducă în ţară cele două obiecte extrem de valoroase.
Istoria celor două obiecte poleite cu aur este una extre de interesantă. În urmă cu 50 de ani, chiar în ziua în care Marea Adunare Națională l-a ales pe Nicolae Ceauşescu preşedinte al Republicii Socialiste România, Ştefan Voitec i-a dăruit acestuia eşarfa tricoloră cu stema ţării şi sceptrul prezidenţial, copiat după cel al Regelui Ferdinand.
Sceptrul lui Ceaușescu a creat isterie la vremea respectivă, deoarece majoritatea oamenilor se întrebau ce caută un obiect destinat regilor și împăraților, în mâinile unui președinte.
Însuși, Salvador Dali l-a ironizat pe dictatorul român căruia i-a trimis o telegramă în care îl felicita pentru gestul său.
„Marele artist i-a trimis o telegramă lui Nicolae Ceaușescu care a apărut în Scânteia. Nimeni nu a înțeles ironia. Salvador Dali îl felicita pe Nicolae Ceaușescu că „Sunteți primul președinte care purtați un sceptru și ați inventat un sceptru prezidențial. Evident sceptrul fiind rezervat regilor, împăraților”, a declarat istoricul Adrian Cioroianu la Pro TV.
La scurt timp după Revoluție, sceptrele lui Nicolae Ceaușescu au fost preluate în gestiune de la Comitetul Central al PCR de Muzeul Militar Național și înregistrate în patrimoniul național.
Câțiva ani mai târziu, sceptrele au dispărut în mod inexplicabil, iar decenii întregi s-a crezut că ele au fost confiscate de revoluționari.