De-a lungul timpului, Nicolae și Elena Ceaușescu s-au aflat în permanență sub lupa curioșilor, dornici de a afla chiar și cele mai ascunse secrete din viața cuplului de dictatori care a condus țara noastră în ultima parte a perioadei comuniste.
Timp de mai bine de un sfert de secol, Nicolae Ceaușescu a locuit împreună cu soția și copiii, într-o vilă luxoasă, situată în Cartierul primăverii din Capitală, transformată între timp în muzeu, dar la fel de impresionante sunt și celelalte proprietăți pe care familia le deținea.
Fie că vorbim despre casele de vacanță unde fostul secretar general al Partidului Comunist Român obișnuia să se refugieze de fiecare dată când avea ocazia, cabane de vânătoare sau vile de protocol, pentru toate acestea, luxul reprezenta cuvântul de ordine.
De la mijlocul anilor ’60, Nicolae și Elena Ceaușescu își petreceau majoritatea verilor pe litoralul românesc, în stațiunea Neptun, unde cuplul de dictatori deținea o vilă ce-a dreptul impresionantă, având totodată la dispoziție o plajă privată, paza fiind în permanență asigurată de trupele de Securitate.
Vorbim despre un complex ce era deservit de un număr de circa 100 de persoane care, pe lângă grija față de cuplul prezidențial, se ocupau de afânarea nisipului și, bineînțeles, curățarea apei Mării negre de scoici și alge.
Vacanțele familiei Ceaușescu au stat la baza unor celebre anecdote la adresa cuplului care conducea România în perioada cunoscută sub numele de „Epoca de Aur”. „Se scoală Ceauşescu într-o dimineaţă devreme şi iese pe terasa cu privelişte la mare. Inspiră briza mării cu nesaţ şi spune mulţumit de viaţă: «Bună dimineaţa, soare!». «Să trăiţi, tovarăşe Ceauşescu!». Uimit, nea Nicu se duce în vilă şi îi spune Leanei ce i s-a întâmplat: «Suntem atât de cunoscuţi, încât şi soarele ştie cine sunt». A doua zi dimineaţa se scoală amândoi devreme. Ies pe terasă şi salută din nou: «Bună dimineaţa, soare!». «Să trăiţi, tovarăşe Ceauşescu! Soare a fost ieri de serviciu. Eu sunt State” , este doar una dintre glumele care au făcut deliciul oamenilor, la acea vreme.