Fotbal intern

INEDIT. Unde jucăm. GROZNÎI, capitala terorii şi raiul fotbaliştilor

România va juca amicalul cu Rusia într-un oraş care a căzut pradă violenţelor de peste 20 de ani. Groznîi, în traducere "Groaznic", este, paradoxal, un loc atrăgător pentru fotbalişti,...
15.11.2016 | 00:10

România va juca amicalul cu Rusia într-un oraş care a căzut pradă violenţelor de peste 20 de ani. Groznîi, în traducere “Groaznic”, este, paradoxal, un loc atrăgător pentru fotbalişti, plătiţi cu sume consistente, comparabile cu cele din Europa de Vest.

Din cauza perioadei negre pe care naţionala Rusiei o traversează – o singură victorie în ultimele zece meciuri – partida programată marţi începînd cu ora 18:00 ar putea avea parte de incidente, preşedintele Ramzan Kadîrov făcând apel la calm şi unitate. Suporterii ruşi sunt decişi să-şi pedepsească favoriţii, plănuind chiar întreruperea partidei! (vezi detalii)

Un singur punct de atracţie

Într-un oraş distrus de războiul ruso-cecen, Turnurile-Ceas reprezintă principalul punct de atracţie al oraşului Groznîi. Acolo se află şi unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Rusia, evaluat la cinci stele.

towers

Moschee în cinstea tatălui

La patru ani de la asasinarea tatălui său, Ahmad Kadîrov, venită în timpul unei parade ce a avut loc pe stadionul local în 2004, Ramzan a ridicat o moschee ce-i poartă numele.
moschee

Raiul fotbaliştilor

În ciuda numeroaselor pericole care pândesc la orice pas, foarte mulţi stranieri au ales să evolueze pentru echipa locală Terek, condusă tocmai de preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov. Îi amintim aici şi pe românii Daniel Pancu, Andrei Mărgăritescu, Florentin Petre, dar şi pe Gheorghe Grozav şi Gabriel Torje, actualmente la gruparea din Groznîi.

Oraş musulman

O bună parte din cei 270.000 de locuitori ai oraşului Groznîi este de origine musulmană, fapt ce reprezintă şi principalul motiv al îndelungatului război ruso-cecen.

trrr

Lider extremist

Preşedintele Ramzan Kadîrov este un personaj extrem de controversat la nivel global, nu doar în Cecenia. Conduce gruparea paramilitară Kadîrovţi, antrenată special pentru luptele de gherilă.

„Deja i-am ucis pe cei pe care trebuia să-i ucid! Şi am să-i ucid în continuare şi pe cei care stau în spatele duşmanilor mei! Voi comite crime atât timp cât o să trăiesc! Cecenia este, însă, cel mai paşnic loc din Europa şi va deveni şi cel mai bogat stat de pe glob!” 

Cecenia, un război continuu

După dezmembrarea Uniunii Sovietice, în 1991, Groznîi a devenit “capitala” militanţilor separatişti conduşi de Dzhokhar Dudaiev. După trei ani de incertitudine, Federaţia Rusă trimite peste 40.000 de militari în Cecenia pentru a pune capăt rebeliunii, iar Groznîi este locul unei lungi bătălii sângeroase, care durează aproximativ un an. În cele din urmă, oraşul revine în subordinea autorităţilor ruse, însă cu un preţ uriaş: 120.000 de victime!

De altfel, nici până în ziua de azi socotelile nu sunt încheiate definitiv. UNICEF a dezvăluit că peste 700 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza dispozitivelor explozive plasate în timpul războiului ruso-cecen de la mijlocul anilor 90. Ramzan Kadîrov este omul desemnat de Putin să creeze ordine în Cecenia încă din 2007. Sub preşedinţia sa au fost ucişi sute de opozanţi, însă, în acelaşi timp, şi ruşii au suferit pierderi importante, inclusiv cea a fratelui lui Kadîrov.

Rusia – România se joacă de la ora 18:00, live TEXT cu VIDEO pe www.fanatik.ro