News

Unde poate COVID-19 să lovească din nou. Avertismentul medicului Carmen Dorobăț: “Aceste zone pot deveni noi focare de infecţie”

27.05.2020 | 12:04
Unde poate COVID19 sa loveasca din nou Avertismentul medicului Carmen Dorobat Aceste zone pot deveni noi focare de infectie
ADVERTISEMENT

Virusul face ravagii în Moldova și Iașiul este un adevărat focar al COVID-19. Medicul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase de la Iași, se găsește, asemenea altor cadre medicale, într-o situație crucială, mai ales din pricina faptului că la respectiva clinică au fost transferați pacienți din mai multe județe. De curând, a avut amabilitatea să ofere un interviu, în exclusivitate, pentru FANATIK.RO, în care a explicat care este situația de la Iași.

Aveți o misiune dificilă. Sunteți managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”. Cum ați gestionat această perioadă de criză? Vă rugăm să detaliați…

ADVERTISEMENT

A fi manager, în această perioadă, la un spital de boli infecțioase, este dificil, atât din punct de vedere organizatoric, dar și administrativ. A conduce un astfel de spital, cu acoperire regională – pentru că spitalul din Iași este for metodologic și profesional pentru toată zona de nord-est a țării, cu șase județe – este cu atât mai complicat, pentru că trebuie asigurată comunicarea pentru toate județele arondate. La Iași, au fost redirecționați toți pacienții cu risc și cei grav bolnavi, din toate aceste județe. Peste jumătate din pacienții îngrijiți au venit prin transfer, rata de vindecare fiind foarte bună, 58,2, adică peste media pe țară. În această perioadă, cea mai grea a fost aprovizionarea cu materialele sanitare de protecție, fără de care nu se poate asigura prezența cadrelor medicale lângă patul bolnavului, acoperirea cu medicamente specifice pentru tratamentul acestui nou coronavirus, oferite prin protocolul cu Ministerul Sănătății, dar și realizarea circuitelor în spital, care să despartă zona cu prezență SARS-COV 2 de cea de circulație non-COV.

Trebuie să ne așteptăm la o creștere substanțială a numărului de morți?

Este greu de spus la ce trebuie să ne așteptăm. Teoretic, nerespectarea măsurilor atrage un număr crescut de cazuri, datorită contagiozității deosebite și în paralel, ar putea crește numărul celor grav bolnavi, dar chiar și cel al deceselor.

ADVERTISEMENT

“Nerespectarea măsurilor poate crește numărul morților!”

Câte cazuri de pacienți infectați cu COVID-19 aveți în prezent și care este situația lor?

În spital au fost îngrijiți, până în acest moment, peste 500 de pacienți, atât suspecți, dar și confirmați. Peste jumătate provin din alte județe.

Am înțeles că, în tot spitalul mai sunt doar zece paturi libere….

Într-adevăr, în prezent, spitalul este foarte aglomerat. Mai sunt aproximativ 10 paturi libere, între gărzi. În aceste condiții, activitate este intensă și în egală măsură este dificil să se asigure și dezinfecția retrogradă.

ADVERTISEMENT

Sprijin consistent de la Mitropolia Moldovei și a Bucovinei

Așteptați ajutor de la autorități? Ați semnalat dificultățile pe care le traversați?

Am primit sprijin din partea autorităților. Spitalul este coordonat de Consiliul Județean și pot spune că toți consilierii, indiferent de culoarea politică, au susținut orice ajutor oferit clinicii. Domnul președinte Marcel Popa a vizitat, de mai multe ori, spitalul, a stat de vorbă cu multe cadre medicale, s-a interesat de nevoile lor și a susținut ajutorul financiar pentru investiții. De asemenea, primarul a răspuns pozitiv în toate cazurile în care i-am cerut sprijinul. La nivelul Ministerului, au ținut legătura permanent cu spitalul și am avut tot concursul pentru rezolvarea problemelor de ordin administrativ, medical și financiar. DSP-ul a comunicat foarte bine și strategia de management teritorial a permis o derulare corectă a activității medicale, pentru asigurarea actului medical, fie că a fost vorba despre zona Coronavirusului sau nu. Nu trebuie uitat ajutorul consistent primit din partea societății civile, fie el financiar, fie material. Mitropolia Moldovei și a Bucovinei a asigurat masa caldă de prânz pentru cadrele medicale, pe toată perioada stării de urgență. În plus, a susținut financiar achiziționarea unui aparat pentru citirea testelor rapide, cu care am testat întreg personalul spitalului.

Considerați că această relaxare, din ultima vreme, modifică substanțial măsurile de combatere a Coronavirusului?

ADVERTISEMENT

Relaxarea trebuie bine înțeleasă și respectată corect, pentru că înseamnă o ridicare a restricțiilor pentru revenirea unor activități economice și nu pentru socializare. Revenirea la normalitatea pe care toți ne-o dorim trebuie făcută treptat, în funcție de evoluția epidemiologică.

Coadă la Aeroportul din Iași (sursa hepta.ro)
Coadă la Aeroportul din Iași (sursa hepta.ro)

“Moldova a primit mulți cetățeni din zone roșii ale Europei”

De ce Moldova a devenit, impropriu spus, „campioană” la cazuri COVID-19?

Moldova este o zonă care a primit mulți cetățeni din „zone roșii” ale Europei, încă din perioada în care acest fenomen era în faza de amenințare. Important este că am făcut față.

Practic, când vom cunoaște, în totalitate, acest virus?

Nu știm! Învățăm zilnic, din mers. Experiența celorlalte țări, care au fost lovite înaintea noastră, a fost foarte importantă pentru noi, pentru că am avut direcții de diagnostic și de tratament.

Se tot vorbește despre un posibil vaccin. Credeţi că va fi găsit?

Nici asta nu știm… Este una dintre necunoscute. Noi, infecționiștii, avem experiența unor boli care au beneficiat de vaccin: Poliomielita, rujeola, variola… Dar avem și experiența altor infecții, cunoscute de mult timp, pentru care nu există vaccin. Mă refer la HIV și la infecția cu virusul hepatitei de tip C. Vaccinul ar fi salvator, în privința limitării numărului de cazuri. Îl așteaptă întreaga Planetă, făcându-se eforturi considerabile pentru rezolvarea acestei probleme.

Până la urmă, vremea călduroasă sprijină răspândirea pandemiei? Există teorii pro și contra, pe marginea acestui subiect.

Există o părere, potrivit căreia dinamica virală ar scădea odată cu sezonul cald, cum se întâmplă lucrurile cu alte virusuri cu transmitere aerogenă, precum gripa, virusul sincitial respirator, etc. În acest moment, nimic nu poate fi considerat o certitudine.

Mediul rural, o problemă deosebită: “Aceste zone pot deveni noi focare de infecţie”

Cum poate fi gestionată pandemia în zonele rurale, unde oamenii evită să meargă la medic, cadrele medicale sunt puține, dar și în zonele periferice ale unor orașe unde, să fim corecți, unii cetățeni nu pun chiar mare preț pe igienă?

Aceasta este o problemă serioasă. Noi sperăm ca și în mediul rural, autoritățile locale să se implice și să existe o cumunicare mai intensă a cadrelor medicale cu populația, în special în zone cu risc, unde mulți s-au întors în țară, din alte zone cu risc.

Aceste zone pot deveni noi focare de infecție?

Categoric, da, dacă există surse de infecție în astfel de colectivități, deși acestea nu sunt foarte mari.

Ce înseamnă, mai clar, „forme asimptomatice” și „forme ușoare de boală”?

Forma asimptomatică este cea care nu aduce nicio acuză din partea pacientului. Acesta se simte perfect, dar a fost testat pozitiv. Forma ușoară înseamnă că pacientul are o stare generală bună, dar apar unele simptome, precum tusea, durerile la cap, febra trecătoare și nu înaltă, dar care nu supără bolnavul, prin intensitatea lor.

Există posibilitatea ca, deși „vindecați”, pacienții care au contactat COVID-19 să rămână, toată viața, purtători ai acestui virus?

Din nou, nu știm. Au fost descrise în literatura de specialitate, inclusiv la noi în țară, cazuri de persoane considerate vindecate, după două teste negative, care apoi s-au pozitivat. Este posibilă persistența virusului în organism, se pare că în zone ale aparatului respirator și astfel să apară redeșteptări. Avem astfel de experimente, precum virusul HIV sau cel herpetic.

“Virusul nu se transmite de la mamă, la făt”

Să alegem un caz ipotetic. Dacă doi soți asimptomatici (așadar ei nu știu că sunt purtători ai virusului) devin părinți, copilul va fi, automat, purtător al virusului?

Se pare că virusul nu se transmite pe cale genitală, de la mamă, la făt.

Credeți că este, așa cum susțin teoriile conspiraționiste, un „microb” „scăpat” deliberat de sub control?

Există astfel de opinii, dar noi, medicii, avem rolul de a trata și de a îngriji pacienții…

Având în vedere experiența dumneavoastră, cât credeți că va dura această nebunie?

Categoric, până nu avem un vaccin, nu ne putem pronunța. În plus, mai avem de de găsit răspunsul multor necunoscute…

Ce alte situații deosebit de grave de epidemii ați mai întâlnit și cum au fost rezolvate?

Am trăit astfel de experiențe, precum epidemia cu gripa AH1N1, meningita cu virusul WEST NILE, infecția SARS… Noi, infecționiștii, specialiștii epidemiologi și virusologi, ne-am mobilizat și am putut coordona activitatea, atât din punct de vedere medical, cât și administrativ.

“Pandemia Coronavirusului ne-a remodelat ierarhia de valori”

Ce alt aspect al acestei probleme ați dori să detaliați, dar nu ați avut ocazia, până în acest moment?

Această boală nouă ne-a modficat ritmul de lucru și felul de abordare al pacientului. Acești pacienți au nevoie de un timp mai lung pe care să-l petreci alături de ei, pe lângă activitatea psihologilor, care a fost permanentă. Pandemia ne-a „resetat”, nu numai din punct de vedere medical. Ne-a remodelat viața, ierarhia de valori, sperăm noi către mai bine…

 

 

ADVERTISEMENT