Unde poți urmări live video online ceremonia de 1 Decembrie 2020 de la București

Georgiana Dicu   
în HotNews
01/12/2020, 09:03
Unde poți urmări live video online ceremonia de 1 Decembrie 2020 de la București
Unde poți urmări ceremonia de Ziua Națională a României? Foto: hepta.ro

Ziua Națională a României va fi marcată anul acesta printr-o ceremonie restrânsă, care nu va fi deschisă publicului, ca efect al pandemiei de COVID-19.

La ceremonia din Piața Arcul de Triumf din București vor participa circa 150 de militari, față de peste 4.000 câți defilau în cadrul paradelor din anii anteriori.

Va fi interzisă folosirea dronelor în spaţiul aerian unde se desfăşoară ceremonia dedicată Zilei Naţionale, iar Brigada Rutieră va impune restricții de circulație în zonă.

UPDATE / Se fac ultimele pregătiri pentru parada militară de la ora 11:00, la care va participa Klaus Iohannis. Spre deosebire de alți ani, parada va fi simbolică cu un număr foarte mic de militari și evenimentul nu va dura mai mult de 15 minute. Momentan zona Arcului de Triumf e pustie.

Publicul nu va avea acces la ceremonia de Ziua Națională a României

Ministerul Apărării Naționale a anunțat condițiile în care va fi marcată Ziua Națională a României în Piața Arcului de Triumf.

Astfel, în 2020, va avea loc doar o ceremonie restrânsă, în care vor fi implicați doar 150 de militari, care se va desfășura în fața înalților oficiali ai statului și la care vor fi invitaţi ambasadori străini, medici şi personal medical.

Ceremonia nu va fi deschisă publicului, însă va putea fi urmărită online pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale. Transmisiunea va fi preluată și pe paginile celorlalte ministere, la fel ca și în cazul tuturor evenimentelor majore din ultime vreme.

Televiziunile de știri vor prelua, ca în fiecare an, transmisiunea în direct din Piața Arcul de Triumf.

Televiziunea Română a anunțat că postul TVR 1 va avea un program special dedicat Zilei Naționale. Va transmite în direct ceremonia de la Arcul de Triumf, va difuza un documentar în premieră, concerte şi programe speciale dedicate celor din prima linie a luptei cu pandemia.

Cum se va defășura ceremonia de la Arcul de Trumf?

Pe timpul ceremoniei se va ține un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc și a victimelor virusului SARS-CoV-2, vor fi trase 21 de salve de tun, iar președintele Klaus Iohannis va depune o coroană de flori și va susține o alocuțiune.

Evenimentul, care nu va fi deschis publicului, se va desfăşura cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai armatei vor participa la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii de mică amploare în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului național vor desfăşura ceremonii militare în cadru restrâns.

De asemenea, drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Restricții de circulație în zona Pieței Arcului de Triumf

Potrivit MApN, folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems – RPAS) în spaţiul aerian unde se desfăşoară ceremonia dedicată Zilei Naţionale este interzisă, conform prevederilor articolului 12 din HG nr. 912/2010.

Pentru buna desfăşurare a ceremoniei oficiale organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri pentru asigurarea fluenţei în trafic şi informarea conducătorilor auto asupra restricţiilor rutiere pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf, pentru zilele de 30 noiembrie şi 1 Decembrie.

Astfel, în zilele de 30 noiembrie, respectiv 1 decembrie, traficul rutier va fi restricţionat după cum urmează:

  • 30 noiembrie, între orele 10,00 – 12,00, iar în ziua de 1 decembrie, între orele 5,00 – 16,00:

– pe Şos. Kiseleff, între Piaţa Presei Libere şi str. Arh. Ion Mincu cu menţiunea că în Pasajul Presei Libere se va putea permite circulaţia doar către Piaţa Montreal, iar pe str. Arh. Ion Mincu traficul rutier se va desfăşura normal;

– pe bd. Mareşal Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcului de Triumf, precum şi străzile adiacente;

– pe str. Alexandru Constantinescu, între bd. Mărăşti şi Piaţa Arcului de Triumf;

– pe bd. Mareşal Alexandru Averescu, între bd. Mărăşti şi Piaţa Arcului de Triumf, precum şi străzile adiacente;

– pe str. Docenţilor, între str. Clucerului şi str. Gheorghe Brătianu, precum şi pe străzile adiacente;

– pe str. Clucerului, între str. Arh. Ion Mincu şi bd. Mareşal Averescu

  • până pe 1 decembrie, ora 16,00, se va rezerva alveola staţiei STB din Piaţa Arcul de Triumf, sensul de mers dinspre bd. Constantin Prezan către Piaţa Presei Libere.
  • Totodată, până pe 1 decembrie, ora 16,00, se interzice staţionarea autovehiculelor pe str. Docenţilor.

Poliţia solicită conducătorilor auto să evite deplasarea în zona de desfăşurare a evenimentului, să circule cu maximă atenţie, să folosească rutele ocolitoare, să nu parcheze autovehiculele în apropierea zonelor restricţionate pentru circulaţie şi să opteze, în perioada menţionată, pentru transportul public de suprafaţă sau metrou.

Închide ×