România s-a întors de la Jocurile Olimpice de la Paris cu un bilanţ mulţumitor, 9 medalii, dintre care 3 de aur, 4 de argint şi 2 de bronz, cu care s-a clasat la final pe locul 23 în ierarhia pe naţiuni. Numărul medaliaţilor este însă mai mare, 16 sportivi români bucurându-se în aceste zile de performanţele de la JO 2024.
Dintre aceştia, cinci sportivi români au revenit acasă cu câte două medalii. Vorbim aici despre înotătorul David Popovici, aur la 200 de metri şi bronz la 100 de metri, dar şi despre un număr de patru canotoare. Simona Radiş, Ancuţa Bodnar, Roxana Anghel şi Ioana Vrînceanu au urcat pe podium în probele de dublu la care au participat, dar şi cu barca de 8+1.
O altă analiză interesantă referitoare la cei 16 medaliaţi români la Jocurile Olimpice de la Paris porneşte de la locurile în care aceştia s-au născut. Astfel, nu mai puţin de 13 sunt originari din Moldova, regiunea din România care dă în mod tradiţional majoritatea campionilor de la canotaj.
Practic, în afara moldovenilor, au mai luat medalii la JO 2024 doar trei alte nume. Este vorba în primul rând despre bucureşteanul David Popovici, care se mândreşte cu fiecare ocazie de copilăria petrecută în capitala României. ”Dacă eu am reușit, un băiat crescut în Titan-Pantelimon, complet obișnuit, absolut oricine poate. Prin determinare, perseverență și multă muncă”, a declarat Popovici după victoria de la Paris.
Apoi, în categoria non-moldovenilor mai sunt gorjeanul Florian Enache şi constănţeanca Ştefania Petreanu, ambii de la canotaj, ultima fiind cârmaciul de la 8+1. Florian Enache a luat cea mai surprinzătoare medalie de aur a României la Jocurile Olimpice, în proba de dublu vâsle masculin, alături de Andrei Cornea.
În mod paradoxal, există un judeţ din România care se mândreşte cu mai multe medalii de aur decât cele trei recunoscute în mod oficial ţării noastre la JO 2024. Astfel, Suceava are un număr de cinci campioni olimpici: Andrei Cornea, menţionat mai sus, originar din Broşteni, oraş legat de copilăria lui Ion Creangă, plus patru canotoare din barca de 8+1, Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar şi Maria Lehaci.
Dintre acestea din urmă, Roxana Anghel şi Maria Lehaci sunt chiar din acelaşi oraş, Câmpulung Moldovenesc, de unde provine şi o a treia canotoare medaliată la Paris, Ionela Cozmiuc. Aceasta a ratat de puţin aurul la Jocurile Olimpice, cucerind argintul la dublu vâsle categorie uşoară alături de o altă suceveancă, Gianina Van Groningen, născută în Gura Humorului.
Botoşăneanca Simona Radiş, considerată cea mai valoroasă canotoare din România, vasluianca Adriana Adam, ieşeanca Amalia Bereş şi Ioana Vrînceanu din Neamţ completează lista impresionantă de sportive care au dus din nou flotila românească pe cele mai înalte culmi.
Nu în ultimul rând, din Moldova de unde provin marea majoritate a canotorilor sunt originare Mihaela Cambei şi Ana Maria Bărbosu. Halterofila Mihaela Cambei, care a fost la un pas de aur la Jocurile Olimpice, e născută la Dofteana, judeţul Bacău, iar gimnasta Ana Bărbosu, deţinătoarea controversatului bronz de la sol, e din Focşani, judeţul Vrancea.