Termostatul pentru centrala termică trebuie amplasat corespunzător pentru a putea ține sub control temperatura din locuință. Evită să-l pui în anumite locuri din casă, pentru că altfel s-ar putea să ai facturi mult mai mari.
Dacă vrei să reduci semnificativ factura la căldură, există un truc foarte util în acest sens, fără ca în locuința ta să fie frig. Oprirea centralei nu reprezintă întotdeauna o soluție, dar trebuie doar să setezi termostatul astfel încât să ai o temperatură cât mai confortabilă.
Conform specialiștilor, este recomandată o temperatură de 20 °C în timpul zilei, atunci când ești acasă. Atunci când nu ești în locuință sau în timpul nopții, poți seta o temperatură mai mică, de 17 – 19 °C.
OMS precizează că temperatura minimă pentru sănătate este de 17 °C. Pentru familiile cu copii mici, dar și pentru vârstnici, se recomandă o temperatură de 21 °C.
Atunci când vine vorba despre încălzirea casei, se întâmplă să facem unele greșeli. Cu toate acestea, nu e nevoie să păstrezi o temperatură prea mică în locuință pentru a face economie.
Dacă ai centrală în locuință, aceasta vine și cu un termostat, care se mai numește și cronotermostat. Acesta are rolul de a seta temperatura astfel încât să fie constantă, mai ales atunci când temperaturile de afară sunt scăzute.
Un detaliu important ține de locul unde este amplasat termostatul. Acesta nu trebuie pus lângă ferestre și nici în lumina directă a soarelui, întrucât se poate ajunge la citiri inexacte ale temperaturii.
În acest fel, sistemul de încălzire va fi suprasolicitat. Este recomandat să-l amplasezi pe un perete interior, care să fie departe de ferestre sau de lumina directă a soarelui, potrivit The Spruce.
Doar așa te vei putea asigura că este citit corect și că locuința va fi încălzită în mod eficient, fără să fie consumată prea multă energie.
În cazul în care temperatura setată pe termostat este prea mare, centrala va funcționa mai des. În afară de faptul că ar putea fi foarte cald în casă, factura va fi uriașă.
În timpul zilei, atunci când nu ești acasă, poți seta termostatul la o temperatură mai scăzută. E recomandat să menții temperatura între 17 – 23 °C.
Pentru a te asigura că ai cât mai multe funcții, este bine să ai un termostat programabil, inteligent. Cu ajutorul acestuia, vei controla mult mai bine temperatura din casa ta.