Bananele se numără printre cele mai consumate fructe. Chiar și cei mici le iubesc. Cu toate acestea, există o problemă destul de deranjantă: la scurt timp după ce sunt cumpărate, fructele se înnegresc.
De multe ori, ajungem să aruncăm bananele pentru că, la doar câteva zile după ce le aducem acasă de la supermarket, acestea încep să se înnegrească și nu mai sunt deloc apetisante.
Specialiștii în nutriție și păstrarea alimentelor susțin, însă, că există metode a le prelungi viața și de a le menține proaspete mai mult timp. Cheia stă în locul în care fructele sunt păstrate.
Astfel, în ciuda a ceea ce cred mulți, bananele nu se țin în frigider. Temperaturile scăzute duc la stoparea procesului de coacere și la înnegrirea rapidă a cojii, chiar dacă fructul nu este, de fapt, copt.
Dacă te întrebi, în acest caz, unde să ții bananele, experții recomandă păstrarea lor la temperatura camerei, într-un spațiu bine ventilat, uscat și unde lumina directă nu ajunge.
Locul ideal este reprezentat de un raft aerisit din bucătărie sau pe o etajeră în cămară. Temperatura potrivită este cuprinsă între 12 și 15 grade Celsius, pentru că la aceste valori, eliberarea de etilenă – gazul care grăbește coacerea – e încetinită.
Un truc recomandat de specialiști, pe care puțini îl cunosc, este învelirea codițelor în folie alimentară sau staniol. Ba mai mult, dacă ai luat un ciorchine mare, separă bananele, astfel încât să limitezi efectul gazului.
Pe de altă parte, ai grijă să nu ții bananele lângă mere, piersici sau avocado – care, la rândul lor, eliberează etilenă în cantitate mare. Revenind la frigider, poți pune bananele la rece doar când acestea s-au copt în totalitate.
Coaja va începe să capete o culoare mai închisă, dar miezul va rămâne proaspăt încă 2-3 zile. Ținând cont de aceste informații, vei putea păstra bananele proaspete chiar și o săptămână, notează playtech.ro.