Life

Unde se află cel mai mare parc fotovoltaic din România. Panourile pot alimenta aproximativ 70.000 de locuințe într-un an

Unde este cel mai mare parc fotovoltaic din România. Aproximativ 70.000 de locuințe pot fi alimentate de panouri, care se mișcă după soare.
26.06.2024 | 20:55
Unde se afla cel mai mare parc fotovoltaic din Romania Panourile pot alimenta aproximativ 70000 de locuinte intrun an
Unde este cel mai mare parc fotovoltaic din România. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Unde se află cel mai mare parc fotovoltaic din România, inaugurat recent printr-o investiție privată. Panourile din acesta pot alimenta aproximativ 70.000 de locuințe într-un an.

Unde este cel mai mare parc fotovoltaic din România. A fost inaugurat recent

Cel mai mare parc fotovoltaic din țară a fost inaugurat în comuna Părău din județul Brașov. Este vorba despre o investiție privată. În această perioadă se fac testări specifice sistemului de producție sustenabilă, informează Rador Radio România.

ADVERTISEMENT

Parcul este întins pe o suprafață de 113 hectare. Mecanismul este echipat cu trackere, lucru care le permite panourilor să-și schimbe poziția în funcție de soare. Acest proiect va putea genera energie electrică pentru alimentarea a aproximativ 70.000 de locuințe pe an.

“Este o investiție privată. Din punct de vedere administrativ local ne-a dus un plus valoare datorită faptului că au fost angajați oameni din comună. 113 hectare, 92 de megawați producție.

ADVERTISEMENT

Este o zonă însorită, chiar dacă suntem în Transilvania, în Ardeal. Este o zonă însorită, foarte benefică pentru captarea energiei solare”, a transmis Ovesea Ovidiu Alexandru, primarul comunei Părău, potrivit Rador Radio România, citat de stiripesurse.ro.

Care a fost, însă, costul total de implementare a proiectului? Conform investitorilor, ar fi vorba despre un cost în valoare de 65,5 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

“Parcul solar de la Părău este cel mai mare parc cu trackere din Romania, mecanism care permite panourilor sa își schimbe poziția în funcție de soare. Dacă ni se creează condițiile favorabile din punct de vedere legislativ, noi putem să construim.

Energia fotovoltaică este tehnologia cu cel mai rapid deployment, ce poate avansa cel mai repede de la stadiul de proiect la momentul injectării în rețea”, a spus Andrei Manea, Director Executiv RPIA, potrivit economica.net.

ADVERTISEMENT

Parcul este codeținut de investitorul isaraelian Econergy și fondul francez de investiții în energie regenerabilă RGreen. Are o capacitate totală instalată de 92MW.

Cât costă, în 2024, să-ți instalezi panouri fotovoltaice

Panourile fotovoltaice reprezintă o variantă foarte bună pentru cei care vor să folosească propria energie curată și, în același timp, să facă economii pe termen lung.

Costurile depind de mai mulți factori, precum  dimensiunea sistemului, tipul de panouri și locația geografică. Cerințele specifice ale instalației și resursele locale sunt alți factori de luat în calcul.

Pentru un sistem de 3 kW – 10 kW, costurile pot fi cuprinse între 15.000 și 35.000 de lei. Există un program prin care statul român poate acorda o finanțare de maximum 20.000 de lei, cu condiția ca beneficiarul să suporte o contribuție proprie, de 2.000 de lei.

Mai exact, în martie 2024, AFM a anunțat că aproximativ 100.000 de gospodării din România vor beneficia de fonduri pentru a instala panouri fotovoltaice. Sesiunea este lansată în perioada iulie – septembrie 2024.

ADVERTISEMENT