Cascada de sânge este o dovadă uimitoare a capacității naturii de a da naștere unor fenomene excepționale. În jurul său s-au creat numeroase controverse și a devenit chiar inspirație pentru explorarea spațială.
În Antarctica, într-un peisaj glaciar, o cascadă de apă roșu-aprins curge cu o intensitate remarcabilă. Supranumit cascada de sânge, fenomenul a provocat atât fascinație, cât și controverse de-a lungul a mai mult de un secol.
Aceasta este, de fapt, situată în estul Antarcticii, în Valea uscată McMurdo, la ghețarul Taylor și a fost descoperită pentru prima dată în 1911 de geologul și exploratorul australian Thomas Griffith Taylor, în timpul expediției sale în Valea Uscată McMurdo din Antarctica.
Inițial, s-a crezut că nuanța de roșu provine de algele roșii din apă. Izolarea extremă a Antarcticii și dificultățile întâmpinate în cercetare au limitat accesul la cascadă, iar acest lucru a întârziat înțelegerea proceselor care stau la baza acestui fenomen natural spectaculos. Astfel, de-a lungul decadelor, fenomenul a rămas un mister.
Nuanța roșie caracteristică a cascadei este rezultatul unor reacții chimice și microbiologice care au loc în condiții extrem de dificile. Iar apa care alimentează cascada provine dintr-un rezervor subteran de apă sărată, închis sub ghețar de milioane de ani.
Pe de altă parte, o altă teorie creată în jurul fenomenului, deși fără dovezi, este aceea că sedimentele bogate în fier din zonă ar putea colora apa. Dar cercetările detaliate din ultimele decenii au dezvăluit că totul este cauzat de o fascinantă combinație de chimie, geologie și microbiologie.
Vorbim despre combinațiile chimice ale fierului prezent în apă, originea apei, care provine dintr-un lac subglaciar izolat, aflat sub ghețarul Taylor. Totodată, în mediul extrem al lacului subglaciar, a fost descoperită o comunitate de microorganisme extremofile.
O altă curiozitate despre cascada de sânge este că a atras interesul cercetătorilor pentru viața extraterestră, prin prisma acestor microorganisme. Se presupune că ar putea exista rezervoare subglaciare similare pe Europa, luna înghețată a lui Jupiter, sau Enceladus, luna lui Saturn, unde condițiile din lac sunt asemănătoare.
Astfel, cascada de sânge, un fenomen unic în lume și una dintre cele mai bizare atracții naturale din Antarctica, este studiată de NASA ca exemplu pentru posibilitatea vieții pe alte planete, scrie omofon.com.