News

Unde se află, de fapt, Iacobdeal, lacul de smarald ascuns al Dobrogei. Un român a concesionat colțul de Rai: aici s-a antrenat pentru Legiunea Străină

Iacobdeal, lacul de smarald ascuns din Dobrogea de care puțini știu. Un român s-a antrenat aici pentru Legiunea Străină și a amenajat un colț de Rai
30.06.2024 | 15:42
Unde se afla de fapt Iacobdeal lacul de smarald ascuns al Dobrogei Un roman a concesionat coltul de Rai aici sa antrenat pentru Legiunea Straina
Lac artificial, Iacobdeal a devenit o atracție turistă că Dobrogei / Foto: Facebook, Emil Ionică
ADVERTISEMENT

Lacul Iacobdeal se află în apropierea localității Turcoaia (județul Tulcea), lângă Munții Măcinului, și, în ciuda aspectului sălbatic, cu ape de culoarea smaraldului, este un lac creat de activitățile umane, adică un lac antropic.

O veche exploatare de granit

În urmă cu mulți ani, aici a fost o exploatare de granit, în anii 1930. La un moment dat, dinamitarea unei galerii a provocat năvălirea apei freatice iar debitul a fost atât de masiv încât s-a creat acest lac. Cei care exploatau granitul nu au avut timp să salveze utilajele cu care se lucra, astfel încât și acum ele se află pe fundul lacului Iacobdeal, care are o adâncime de aproximativ 30 de metri.

ADVERTISEMENT

Anii au trecut și acum zona lacului Iacobdeal este la mare căutare de turiștii care vor să aibă parte de liniște și de relaxare în mijlocul naturii. Pe malul lacului Iacobdeal au fost amenajate o serie de facilități, căsuțe, foișoare,  un camping cu toalete și dușuri, spații de amplasare a corturilor. În plus, există și bărci perntru cei care vor să se aventureze pe apele reci ale lacului.

Concesionat pe 49 de ani

De această destinație turistică aparte se ocupă o familie din Turcoaia, Marcel și Ana Țăranu, pentru care cei doi au accesat fonduri europene în valoare de 40.000 de euro, scrie Adevărul. Pentru Marcel Țăranu, zona Iacobdeal a fost locul unde a crescut, unde și-a cunoscut apoi actuala soție, și unde s-a și antrenat pentru a servi în Legiunea Străină.

ADVERTISEMENT

Ca să salveze lacul de o eventuală nouă exploatare de granit, soții Țăranu, care au doi copii,  au decis să-l ia în concesiune pe o perioadă de 49 de ani. Ulterior, au început să populeze lacul cu diverse soiuri de pești, novac și sânger în special, care au crescut și care pot fi văzuți de sus, din coama dealului, cum înoată în bancuri.

Apa lacului este rece, nu depășește 6 grade, și are o adâncime de până la 30 de metri. „Am intrat de câteva ori, dar, cum nu aveam costum de iarnă, nu poți să stai prea mult“, a spus Marcel Țăranu. Nu o dată el a reușit să-i salveze pe cei care au ignorat avertismentele și au înotat în apa rece a lacului, riscând să se înece din cauza hipotermiei.

ADVERTISEMENT

Ce taxe plătesc turiștii

Initial, Marcel și Ana Țăranu nu au dorit să impună o taxă pentru cei care vizitau zona, însă urmele lăsate de turiști, în special deșeuri, ar fi amenințat zona lacului, deci trebuia protejată. Cei care vor să aibă acces la lac trebuie să achite o taxă de 5 lei (pentru copii și cei care locuiesc în Turcoaia accesul este liber).

Pentru campare cu cortul se plătește o taxă de 10 lei pe noapte, taxă care crește la 30 de lei pe noapte pentru posesorii de rulote. Un foișor dotat cu grătar cu lemne și cărbuni se închiriază de 180 de lei, cei care vor să pescuiască plătesc o taxă de 50 de lei iar pentru o plimbare cu barca se achită 20 de lei.

ADVERTISEMENT

„Aș fi vrut să montez un telescop în vârful muntelui, pe bani europeni, dar nu-mi dă voie pentru că pe terenul primăriei există acum o exploatare de piatră“, a spus Marcel Țăranu. A riscat și cu birocrația. „Era să pierd 40.000 de euro. A trebuit să fac inclusiv adresă la ANRE că nu voi deschide aici o nouă exploatare de granit“, adaugă el.

Marcel Țăranu vrea să-și extindă proiectele cu un ponton transparent pe apă, sub care vrea să facă o crescătorie de sturioni, și cu noi spații de care să se bucure turiștii peste noapte, totul alimentat cu energie de la panouri solare.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro...
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro pe lună pentru a trăi: „Prețurile nu sunt foarte diferite în România”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar....
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul