Unde este Izvorul Tămăduirii în România. Este locul în care mii de credincioși vin anual pentru a lua apă sfințită în vinerea de după Învierea Domnului.
În prima vineri din Săptămâna Luminată, cea de după Paște, în calendarul ortodox se sărbătorește Izvorul Tămăduirii. Creștinii din România merg anual la o biserică unde iau apă sfințită adusă dintr-un loc special.
Mai exact, credincioșii merg la Biserica Greacă din Brăila pentru a lua apă sfințită. Aici se află un izvor unic în România, motiv pentru care creștinii stau ore în șir la rând în curtea lăcașului de cult.
Izvorul Tămăduirii de la această biserică a fost descoperit în 1863. La momentul respectiv, se realizau lucrări de construcție la lăcașul de cult și, în urma săpăturilor pentru altar, a fost observat acest izvor.
După aceea, izvorul ar fi fost captat într-o fântână, sub Altarul Sfântului Gherasim, apărătorul Chefaloniei. Acolo se oficiază slujba de Izvorul Tămăduirii, sărbătorit anul acesta pe 10 mai 2024.
Izvorul se află la o adâncime de 15 metri și se crede că are proprietăți vindecătoare. După ce a fost descoperit izvorul, apa de acolo ar fi țâșnit, iar un bărbat nevăzător ar fi fost stropit. La puțin timp după această întâmplare, bărbatul și-ar fi recăpătat vederea.
“Biserica Greacă a devenit celebră şi pentru că este singurul lăcaş cu trei hramuri şi trei altare din România”, a spus preotul paroh Filip Nicolescu, de la Biserica Greacă “Buna Vestire”, potrivit Adevărul.
Se spune că Izvorul Tămăduirii, aflat la Biserica Greacă din Brăila, curge doar în prima zi de vineri după Paște. După această zi, izvorul seacă. Credincioșii susțin că agheasma de aici face miracole.
Mai multe persoane care au băut apă sfințită din Izvorul Tămăduirii spun că s-au vindecat de bolile de care sufereau. După ce a auzit o astfel de întâmplare, o femeie merge anual la lăcașul de cult.
“O femeie din Slobozia, bolnavă de inimă, s-a vindecat după ce a băut agheasmă de aici şi de atunci, în fiecare an, stau ore întregi la coadă, ca să iau apă sfințită. Mă simt mult mai bine, după ce dau prin casă. Le dau şi copiilor şi ei se simt mai bine”, a spus aceasta.
În total, în România se află 30 de izvoare vindecătoare. Printre acestea se numără și Mănăstirea Brâncoveanu, din Sâmbăta de Sus, comuna Voila, județul Brașov, este recunoscută pentru izvorul și fântâna cu puteri tămăduitoare.
În județul Argeș se află Mănăstirea Cetăţuia, comuna Cetățeni din județul Argeș. Acolo este aflat un izvor tămăduitor care curge din altar de la data la care este sărbătoarea Izvorul Tămăduirii și până pe 15 august.
Alte locuri unde sunt izvoare tămăduitoare sunt Mănăstirea Ghighiu, de lângă Ploieşti, Mănăstirea Cernica, lângă București și Mănăstirea Bistrița, din comuna Costești, județul Vâlcea. În cazul acesteia din urmă, izvorul picură în peștera Sf. Grigorie (Vânturariţa), Galeria Asceţilor, potrivit realitatea.net.