Life

Unde se află drumul secret din România. Leagă două zone importante ale țării, însă doar câțiva bătrâni îl mai cunosc

Drumul secret din România, care leagă două dintre cele importante destinații ale țării. Doar bătrânii mai știu de el. Unde se află?
03.06.2023 | 15:06
Unde se afla drumul secret din Romania Leaga doua zone importante ale tarii insa doar cativa batrani il mai cunosc
Unde se află drumul și ce ascunde. Povestiri ale bătrânilor. Sursa foto: travlocals.com
ADVERTISEMENT

Știai că există un drum secret în România care leagă două dintre cele mai populare atracții turistice ale țării? Puțină lume îl mai cunoaște. Mai exact, doar câțiva bătrâni își mai amintesc de el și de vremurile de altădată. Unde îl găsim?

Drumul secret, din piatră, care leagă Marea Neagră de Delta Dunării

Marea Neagră și Delta Dunării sunt legate de un drum secret din piatră, însă astăzi doar localnicii mai în vârstă îl mai știu. Aceștia, la rândul lor, au aflat de la alți bătrâni. Mulți turiști care vin la noi în țară au auzit de el. Ce îi fascinează?

ADVERTISEMENT

Drumul ar fi fost construit acum 1000 de ani și este făcut din lespezi mari, din piatră, povestesc unii bătrâni, din satul Nufărul, din județul Tulcea. Pirații l-ar fi ridicat și este considerat acum ”secret” fiindcă se află sub apă și îl poți confunda cu o mlaștină.

Totuși, chiar dacă nu este vizibil, bâtrânii mai spun că ruta se întinde ”de la Sulina până după Caraorman” și că nu este la o adâncime foarte mare. Astfel, poate fi luată la pas, în jur de două zile, fiindcă apa nu trece mai departe de genunchi.

ADVERTISEMENT

”Da, domnule. Cică piraţii l-au făcut, acuma o mie de ani. Este din lespezi mari, din piatră, la două palme sub luciul apei, printre smârcuri. E lat cât să treacă două care şi merge tocmai de la Sulina până după Caraorman, prin bălţile cele mari.

Dacă nu ştii ce-i acolo, zici că-i mlaştină, dar dacă baţi cu pasul drumul şi-l ştii, mergi două zile pe jos pe el. E netedă ca-n palma piatra, iar apa nu trece nicăieri de genunchi”, a relatat un localnic pe nume Eliodor Sichim, pentru adevarul.ro

ADVERTISEMENT

De ce au construit pirații drumul secret dintre Marea Neagră și Delta Dunării

Legenda spune că pirații și-au dorit să-și ascundă comorile printre smârcuri și bălțile Isac și Uzlina, și de aceea au ridicat drumul secret. Istoricii nu prea sunt convinși de existența lui, însă tot Eliodor Sichim a dezvăluit că într-o zi, în copilărie, niște arheologi au venit să cerceteze și că au preferat să țină pentru ei că l-au descoperit.

”Acuma, eu îi credeam sau nu-i credeam eu pe moşnegi, dar într-o zi – aveam vreo paişpe ani pe atunci – o venit nişte arheologi de la Bucureşti să întrebe de drum. O bătut toate satele din Deltă căutând călăuze care să le arate locurile cele mai tainice dintre bălţi.

ADVERTISEMENT

L-or fi găsit sau nu l-or fi găsit, Dumnezeu ştie. Cică ceva-ceva s-ar fi găsit, dar s-o ţinut secret, că altfel pornea lumea puhoi după comorile piraţilor”, a mai precizat bătrânul, pentru sursa menționată anterior.

Unul dintre pirații care ar fi îngropat din averea sa în drumul ascuns ar fi piratul Ghiorghios Kontoguris, cu origini elene și singurul pirat din țară cu atestare istorică. Acesta a murit pe 25 martie 1871, iar mormântul său se află în Sulina și este foarte căutat de turiști.

ADVERTISEMENT