Mlaștina curcubeu oferă un adevărat spectacol al naturii. Acest lucru se întâmplă în fiecare iarnă, când razele solare ajung într-un unghi specific. De fenomenul deosebit se pot bucura, însă, locuitorii Statelor Unite ale Americii, precum și vizitatorii acestei zone a lumii.
Mlaștina curcubeu reprezintă, de fapt, o pădure inundată unde apele dobândesc o strălucire viu colorată, considerată de-a dreptul magică, în sezonul rece. Atunci când lumina ajunge în unghiul potrivit, locul devine un adevărat curcubeu viu.
Singurii care întrerup imaginea sunt chiparoșii pleșuvi cu umbrele lor, precum și de „genunchii” acestora, reprezentanți de proeminențe conice, ce cresc vertical din rădăcinile copacilor.
Spectacolul natural poate fi admirat pe parcursul traseului Bald Cypress Trail din First Landing State Park. În acest loc istoric, coloniștii englezi au debarcat întâia oară în anul 1607.
De menționat este că, în mod obișnuit, mlaștina este ca oricare alta, umedă și opacă. Totuși, în lunile de iarnă și vară, apa stătută, în combinație cu razele Soarelui, oferă această priveliște.
Conform reprezentanților parcului, mlaștina curcubeu apare ca urmare a descompunerii frunzelor care se descompun în mlaștină în sezonul rece. „Chiparoșii pleșuvi își pierd frunzele asemănătoare unor ace, iar materia vegetală rezultată, când este lovită de razele Soarelui la unghiul potrivit, generează acest efect prismatic”, se arată pe pagina de Facebook a parcului.
Jeff Ripple, un fost ghid de tururi în mlaștinile din Florida, a explicat într-un interviu acordat în anul 2018, pentru BBC, faptul că „frunzele chiparoșilor conțin uleiuri naturale care se scurg în apă odată ce acestea se descompun.
Aceste uleiuri se separă de apă și formează o peliculă la suprafață, care reflectă lumina similar unei pete de benzină. De asemenea, bacteriile din sol care descompun fierul pot contribui la acest fenomen”.
Efectul curcubeului durează cu atât mai mult cu cât mlaștina nu este nu este deranjată. Chiar și o frunză care cade sau un simplu curent mai puternic poate strica imaginea spectaculoasă.
„Orice mișcare a apei – fie din cauza vântului, fie din curent – ar distruge această peliculă fragilă de curcubeu”, a mai spus specialistul. De asemenea, mlaștini curcubeu există în mai multe state din SUA, acolo unde chiparoșii sunt răspândiți, notează livescience.com.