Unde se află ținutul miracolelor din România. Aici există și o icoană unică în lume, care a fost pictată în urmă cu 200 de ani și care face adevărate minuni, potrivit creștinilor ortodocși care s-au închinat înaintea ei.
În ce regiune a țării noastre se găsește, de fapt, ținutul miracolelor. Credincioșii se pot ruga la o icoană unică pe Pământ și care se află în Mănăstirea Sihăstria Voronei din județul Botoșani. Are o vechime de 200 de ani.
Icoana a fost pictată de un călugăr pe nume Vladimir Machidon. Acesta obișnuia să stea perioade scurte într-un singur loc, unde picta Biserici și icoane și mai apoi pleca. Se spune că avea 100 de ani când a pictat icoana considerată unicat în lumea ortodoxă.
Aceasta are dimensiuni mari și o reprezintă pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus Hristos la vârsta de 6-7 ani. Cei doi apar într-o ipostază inedită, Mântuitorul fiind dus de mână de mama sa, care merge în pas alert.
Icoana atrage mii de creștini ortodocși în fiecare an, care spun că are puterea de a vindeca diverse boli și necazuri. De aceeași părere sunt și preoții din zonă, care au fost martori la numeroase miracole de-a lungul timpului.
„Această icoană este unicat! Nicăieri nu apare această reprezentare. De obicei Maica Domnului este reprezentată cu pruncul în braţe.
Aici este vorba de o ipostază unicat, apărută nu întâmplător, ci în urma unei viziuni a celui care a realizat-o şi este încărcată de semnificaţii”, a declarat Ghedeon Huţănaşu, starețul mănăstirii Sihăstria Voronei, pentru Adevărul.
„Parcă îți citește gândurile. Te rogi să-ți ușurezi sufletul și îți arată imediat ce te tulbură, de fapt. Și ajungi să te rogi cu foc și lacrimi pentru acel lucru și se întâmplă minunea.
Trebuie să crezi, este singurul lucru pe care trebuie să-l faci. Prevestește în special pericolele, îți dă avertismente”, a spus o credincioasă din județul Botoșani, mai arată sursa menționată mai sus.
Icoana de la Mănăstirea Sihăstria Voronei nu este singura care face minuni, motiv pentru care regiunea a fost denumită ținutul miracolelor. Călugării spun că a prevestit un cutremur în anii ′80 și că în preajma pericolelor plânge cu lacrimi reale.
Moaștele Cuviosului Onufrie sunt, de asemenea, binecuvântate. Credincioșii spun că cea mai cunoscută minune înfăptuită de acestea a fost vindecarea fiicei domnitorului Mihai Sturza, în anul 1846. Copila avea epilepsie.
În plus, județul Botoșani este recunoscut și pentru icoana din copac, care vindecă toate bolile. Se află la Mănăstirea Gorovei, construită în mijlocul unor păduri pitorești. Lăcașul de cult a fost ridicat în anul 1742, însă a fost atestat documentar abia în 1945.
Mai exact, icoana făcătoare de minuni îl prezintă pe Sfântul Ioan Botezătorul și are o vechime de 400 de ani. Vindecă de orice boală pe cei care se roagă cu tot sufletul. Totodată, în ținutul minunilor se află și una dintre cele mai misterioase și puternice icoane făcătoare de miracole.
Se găsește la mănăstirea Cozancea, chiar în bisericuța din centrul complexului monahal. Credincioșii și preoții spun că icoana, care este o reprezentare veche a Maicii Domnului, izbucnește în lacrimi vindecătoare.
Minunile ar fi început acum aproximativ un secol și jumătate când călugărul Conon se ruga stând într-un picior ore în șir, fără să își ia privirea de la chipul Fecioarei. Călugărul a fost cel care a alintat icoana, spunându-i ”Cocuța”. După nopți întregi de rugăciuni Fecioara i-ar fi răspuns.