News

Unde se dau cele mai mari și cele mai mici salarii din România. Ce spune statistica

13.05.2019 | 11:13
Unde se dau cele mai mari si cele mai mici salarii din Romania Ce spune statistica

Specialiștii în statistici au dat publicității întreaga situație a salariilor, la nivelul țării noastre. Astfel, avem ocazia să aflăm în mod oficial care este domeniul cel mai prost plătit din România. În luna martie 2019, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 5050 lei, cu 4,8% mai mare, prin comparație cu luna februarie. Și salariul mediu net a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la pragul de 3.075 lei.

Care sunt domeniile cu cele mai mici salarii

Potrivit informațiilor furnizate de statisticieni, cele mai mici venituri lunare au fost înregistrate în hoteluri și restaurante. Angajații din acest sector încasează în fiecare lună un salariu ce nu depășește pragul de 1752 lei.

La polul opus, se află cei care desfășoară diverse activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice propriu-zise. În cazul de față, salariile pot ajunge până la suma de 7491 lei pe lună.

Câți bani câștigă românii lunar. Sursa foto:sputnik.md
Câți bani câștigă românii lunar. Sursa foto:sputnik.md

Salariile au crescut, comaparativ cu anul 2018

Situația salariilor la nivelul țării noastre este totuși îmbucurătoare, prin comparație cu anul 2018, întrucât câștigul mediu nominal net a crescut cu 13,7%. În martie 2019, veniturile lunare au crescut semnificativ față de luna precedentă,ca urmare a deciziei acordării de prime ocazionale, dar și ajutoarelor bănești.

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari, comparativ cu luna precedentă. Acest lucru a fost posibil datorită  realizărilor de producţie, ori încasărilor mai mari, în funcție de contracte sau proiecte.

Cu toate acestea, la nivel european nu stăm tocmai bine din punct de vedere al salarizării. România se situează pe ultimele locuri în clasamentul statelor membre UE, având cele mai mici venituri lunare, alături de țări precum Letonia și Bulgaria. Acest top se raportează la salariul minim pe economie, pentru fiecare țară membră a Uniunii Euorpene.

În ianuarie 2019, Bulgaria avea cel mai mic salariu minim de 286 euro, urmată de Letonia, unde salariul minim brut era de 430 euro. România se afla pe locul trei în acest clasament, cu un venit lunar minim brut de 446 euro.