News

Unde se fac înscrierile pentru programul Rabla din această toamnă. Buget de sute de milioane de lei

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) dă startul ultimei ediții din acest an a programelor Rabla și Rabla Plus. Bugetul alocat e considerabil.
27.09.2022 | 21:42
Unde se fac inscrierile pentru programul Rabla din aceasta toamna Buget de sute de milioane de lei
Programul Rabla noiembrie 2022.
ADVERTISEMENT

Conform unui comunicat oficial, ultima sesiune de înscriere pentru persoanele fizice, juridice și instituțiile publice va începe în 30 septembrie.

Se lansează programul Rabla, ultima ediție pe 2022

Programul se va derula în perioada 30 septembrie – 25 noiembrie 2022, iar înscrierile se pot face prin intermediul dealerilor autorizați, pentru persoanele fizice, în timp ce persoanele juridice își pot depune dosarele de finanțare prin accesarea aplicației puse la dispoziție de AFM.

ADVERTISEMENT

Conform Ziare.com, autoritățile pun la dispoziție un buget de peste 139 de milioane de lei pentru programul Rabla Clasic, destinat persoanelor fizice. Pentru persoanele juridice bugetul va fi de peste 173 de milioane, iar pentru instituțiile publice bugetul alocat e de 15 milioane de lei.

Pentru programul Rabla Plus, bugetul pentru persoanele fizice e de 115 milioane, pentru persoanele juridice de 202 milioane și pentru instituțiile publice de 15 milioane.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, calendarul de desfășurare a sesiunilor de înscriere în cadrul celor două programe, precum și sumele alocate pentru fiecare categorie de solicitanți e disponibil pe site-ul AFM.

Tot aici pot fi consultate și listele cu producătorii/dealerii auto care au semnate contracte de participare la acest program cu AFM.

ADVERTISEMENT

Pentru a veni în sprijinul solicitanților persoane juridice în vederea completării corecte a Anexei 6 – Cerere de finanțare cu privire la aliniatul referitor la încadrarea acestuia ca autoritate contractantă, vă precizăm următoarele:

Potrivit art. 4 din legea nr. 98/2016 cu modificările și completările ulterioare, au calitatea de autoritate contractantă în sensul prezentei legi și implicit obligația aplicării prevederilor legale în materie:
a) autorităţile şi instituţiile publice centrale sau locale, precum şi structurile din componenţa acestora care au delegată calitatea de ordonator de credite şi care au stabilite competenţe în domeniul achiziţiilor publice;
b) organismele de drept public;
c) asocierile formate de una sau mai multe autorităţi contractante dintre cele prevăzute la lit. a) sau b).

ADVERTISEMENT

(2) Prin organisme de drept public în sensul alin. (1) lit. b) se înţelege orice entităţi, altele decât cele prevăzute la alin. (1) lit. a) care, indiferent de forma de constituire sau organizare, îndeplinesc în mod cumulativ următoarele condiţii:
a) sunt înfiinţate pentru a satisface nevoi de interes general, fără caracter comercial sau industrial;

b) au personalitate juridică;
c) sunt finanţate, în majoritate, de către entităţi dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. a) sau de către alte organisme de drept public ori se află în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea ori controlul unei entităţi dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. a) sau ale unui alt organism de drept public ori mai mult de jumătate din membrii consiliului de administraţie/organului de conducere sau de supraveghere sunt numiţi de către o entitate dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. a) ori de către un alt organism de drept public”, mai transmite AFM.

ADVERTISEMENT