Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că bucătăria tradițională românească este o explozie de gust și savoare. Ca români, ne putem lăuda cu unele dintre cele mai delicioase preparate de lume. Este destul de greu de alcătuit un top al celor mai bune mâncăruri, însă, în anumite zone din România se pare că se mănâncă mai bine decât în altele.
Fiecare zonă geografică din România are preparatele ei ”vedetă” care atrag mii de pofticioși. În fața unor feluri de mâncare este aproape imposibil de rezistat, iar asta o spun atât românii, cât și turiștii veniți la noi în țară.
Gastronomia autohtonă are multe feluri de mâncare și toate sunt caracterizate de arome puternice și de gusturi intense. La nivelul Europei, potrivit celor de la TasteAtlas, România se află pe locul 4 în topul țărilor cu cea mai bună mâncare. Doar Italia, Grecia și Spania se află în fața țării noastre.
Este destul de greu să numești o singură zonă din România unde preparatele sunt excelente. Însă, cei pasionați de gătit și cei care au făcut mai multe călătorii culinare în România au o părere mult mai conturată despre acest aspect.
Adrian Șipoteanu se numără printre bucătarii care a gustat din toate preparatele românești din toate zonele. La final, acesta a putut trage o concluzie și nu s-a ferit să spună că în Delta Dunării și în Moldova se pot mânca cele mai bune preparate.
Adrian Șipoteanu a motivat alegerea lui și a vorbit din punct de vedere obiectiv despre fiecare zonă în parte. Bucătarul a ales Moldova datorită gustului intens dat mâncărurilor de către ierburile aromatice. În această zonă, se folosește foarte mult cimbru și usturoi și nu este de mirare că mâncarea are arome puternice.
În ceea ce privește Delta Dunării, alegerea lui Adrian Șipoteanu s-a bazat pe un fapt cunoscut de toți românii. Și anume, varietatea preparatelor din pește. Zona este recunoscută pentru pește și, tot aici, se prepară unele dintre cele mai bune feluri de mâncare pe bază de pește.
Gastronomia românească atrage în fiecare an mii de turiști veniți din toate colțurile lumii. Deși întâlnim și influențe ale bucătăriilor internaționale, tot preparate tradiționale ocupă un loc special în preferințe turiștilor.
Adrian Șipoteanu este de părere că varietatea ciorbelor este unul dintre aspectele care îi atrage cel mai mult pe turiști. În România, ciorba este unul dintre cele versatile preparate, putând fi gătită sub mai multe forme.
”Vorbim, în primul rând, despre gama mare de ciorbe, a căror gust este foarte apreciat chiar și de către străini. Totodată, avem și tradiționalele produse afumate natural, iar străinii sunt impresionați de acestea.”, a spus bucătarul, potrivit adevarul.ro.