Fotbal intern

Unde se situează Dinamo – FCSB în ierarhia marilor derby-uri ale Europei! Rivalităţile care împart un oraş în două

10.11.2018 | 16:28
Unde se situeaza Dinamo  FCSB in ierarhia marilor derbyuri ale Europei Rivalitatile care impart un oras in doua

Dinamo – Steaua sau FCSB cum se numește echipa lui Gigi Becali după decizia instanței din 2017 reprezintă eternul derby al României, așa cum este prezentat și la nivel internațional. Nici un alt derby din România nu are cum să rivalizeze cu Dinamo – Steaua, chiar dacă confruntările dintre echipele din acele orașe au o vechime mai mare ca ani decât războiul titanilor din București.

În lume există foarte multe meciuri de tradiție între echipe din același oraș, pentru că derby nu înseamnă decât jocurile disputate dintre cluburi din aceeași localitate, nu dintre localități diferite, nici măcar învecinate în cadrul aceleiași provincii, regiuni sau județ, cum este delimitarea geografică la noi. Iar derby de România, deși nu are o vechime istorică, pentru că prima ediție a avut loc pe 21 noiembrie 1948, adică acum 70 de ani sub denumirea de CSCA – Dinamo, scor 0-1.

Derby de România, mult mai tânăr decât derby-ul orașului Praga

Cu toate acestea figurează în topul marilor confruntări intercitadine ca Eternal Derby of Romania, la concurență cu alte două derby-uri din fostul spațiu comunist: Levski Sofia – ȚSKSA Sofia și Partizan Belgrad – Steaua Roșie Belgrad. Marea confruntare a orașului Praga, care recent a cunoscut un nou episod, Sparta – Slavia, este cel mai vechi derby din zona fostului Tratat de la Varșovia, având prima înfățișare înaintea fanilor încă din 1896!

Sparta - Slavia Praga este cel mai vechi derby din Europa, din afara Marii Britanii din 1896
Sparta – Slavia Praga este cel mai vechi derby din Europa, din afara Marii Britanii

Însă, și foarte puțină lume știe acest lucru, cel mai vechi derby din lume provine din Anglia, cum era și normal, patria fotbalului, dar nu este nici Notts County – Nottingham Forest și nici Sheffield United – Sheffield Wednesday, așa cum s-a tot scris în diferite surse. Cel mai vechi derby este, într-adevăr, al orașului Sheffield, fără a implica vreuna dintre cele două echipe care joacă acum în Championship, liga a doua a fotbalului englez.

Cel mai vechi derby din lume datează din 1860

Așadar, cel mai vechi derby din lume a fost între Sheffield FC, considerat a fi, totodată, și cel mai vechi club din lume, înființat în 1857 și Hallam FC, care s-a creat un an mai târziu. Derby-ul a avut primul act în 1860.  Niciodată însă vreunul dintre aceste două cluburi nu a depășit statutul de club de amatori, pentru că nu a avut susținerea financiară necesară. Deci Sheffield FC – Hallam FC  este cel mai vechi derby din lume, care se păstrează și astăzi în ligile inferioare, mai precis în a șasea divizie. Abia apoi vine derby-ul de Nottingham, Forest – County.

În Europa, în afara Regatului Unit al Marii Britanii,  cel mai vechi derby este al Pragăi, cu prima partidă jucată pe 24 martie 1896, între Sparta și Slavia, ultima încheiată recent la egalitate, 2-2, după ce Slavia a avut 2-0. În lume derby de România sau de București se situează pe locul  33 din 50 de meciuri în ierarhia stabilită de publicația britanică The Mirror, dar este de menționat că în acest top englezii au inclus și vechi rivalități între cluburi, care nu corespund geografic noțiunii de derby, cum ar fi El Clasico Barcelona – Real Madrid, Manchester United – FC Liverpool sau Hajduk Split – Dinamo Zagreb. Cel mai fierbinte derby din lume, la propriu și la figurat, este cel de Buenos Aires, Boca Juniors – River Plate.

Derby de România între derbyurile din lume. Cel mai vechi derby din lume este Sheffield FC - Hallan FC , primul meci fiind în 1860
Derby de România între derbyurile din lume. Cel mai vechi derby din lume este Sheffield FC – Hallam FC

Dinamo – Steaua, companie selectă în derby-urile din afara Marii Britanii în Europa

În fotbalul european Dinamo – Steaua se află în primele zece meciuri derby de pe continent, după Celtic – Rangers,  Inter – AC Milan, Lazio – AS Roma, Galatasaray – Fenerbahce, Panathinaikos – Olympiakos, Sparta Praga – Slavia Praga și  Steaua Roșie Belgrad – Partizan.

În urma meciului derby al Bucureștiului vin Levski Sofia – ȚSKA Sofia, FC Barcelona – Espanyol, Brondby – FC Copenhaga, Austria Viena – Rapid Viena, Betis Sevilla – FC Sevilla, Juventus – Torino, Ferencvaros – Honved, Bayern Munchen – TSV Munchen, Genoa – Sampdoria și SV Hamburg – Sankt Pauli.