În perioada sărbătorilor de iarnă românii s-au obișnuit să ofere cadou sau să aibă în locuință o floare de culoare roșie. Aceasta este Crăciunița, dar unde se ține, de fapt, ghiveciul cu această plantă superbă. Experții vin cu o serie de recomandări pentru sporirea norocului.
Crăciunița este o floare simbol pentru sezonul rece și mai ales, pentru Nașterea Mântuitorului, însă specialiștii transmit că este puțin rezistentă la frig. Trebuie să stea neapărat la interior, în anumite locuri din casă.
Pentru a crește norocul într-un apartament experții în Feng Shui recomandă să se pună într-un spațiu adorat de toți din familie și unde se adună lumea. În felul acesta relațiile cu persoanele apropiate vor fi armonioase.
Un aspect important în privința spațiului pe care-l ocupă trebuie să aibă neapărat legătură cu lumina. Aceasta trebuie să fie suficientă, însă nu direct de la soare. În plus, planta are nevoie de perioade lungi de întuneric.
Ideal ar fi să fie așezată în dreptul ferestrelor orientate în zona de sud pentru a evita razele direct pe frunzele sale. De asemenea, floarea trebuie să stea departe de aparatele care emit căldură, cum ar fi caloriferele.
Din păcate, atunci când Crăciunița stă în astfel de zone ajunge să se îngălbenească și automat să îmbătrânească prematur, să se usuce. E foarte important ca temperatura din casă să se încadreze între 21 și 23 de grade Celsius.
Mai mult decât atât, specialiștii transmit că o diferență de temperatură între zi și noapte este binevenită. Așadar, flucturațiile de temperatură au rolul de a prelungi perioada în care floarea are culoarea roșu aprins.
Crăciuniţa este văzută ca un simbol al sărbătorilor de iarnă, dovadă că mai este cunoscută și sub denumirea de Floarea Crăciunului. Unii oameni o mai numesc Steaua Crăciunului, însă denumirea ştiinţifică este Poinsettia sau Euphorbia pulcherrima.
Numele acestei plante se traduce prin „foarte frumoasă”. Considerată cea mai spectaculoasă plantă din specia Euphorbiilor, aceasta îşi are originea în America Centrală. Sunt peste 100 de varietăţi de Poinsettia pe tot globul.
A fost cultivată pentru prima dată de către azteci în regiunile mexicane montane umede. Planta a fost folosită inițial pentru scăderea febrei. Potrivit radioromaniacultural.ro, în secolul al 17-lea frunzele de Crăciuniță au început să fie folosite de franciscani în diverse ceremonii religioase.
De asemenea, în ţările din America Centrală era folosită în scop decorativ, dar şi în utilizări industriale. Acest lucru se datorează faptului că floarea are în compoziția sa un pigment numai bun pentru vopsirea materialelor textile.