Alegeri 2024

Unde și cum votează românii din diaspora la alegerile europarlamentare 2024. Lista celor 915 secții de votare

MAE a anunțat, marți, unde și cum votează românii din diaspora la alegerile europarlamentare 2024. A fost prezentată și lista celor 915 secții de votare.
09.06.2024 | 07:07
Unde si cum voteaza romanii din diaspora la alegerile europarlamentare 2024 Lista celor 915 sectii de votare
MAE anunță unde și cum votează românii din diaspora la alegerile europarlamentare 2024. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-o conferință de presă care a avut loc marți, 4 iunie, de la sediul MAE am aflat unde și cum votează românii din diaspora la alegerile europarlamentare 2024. A fost prezentată lista completă a celor 915 secții de votare.

MAE anunță unde și cum votează românii din diaspora la alegerile europarlamentare 2024

La alegerile europarlamentare din acest an, ​un număr de peste 2,5 milioane de buletine de vot au fost trimise către cele 915 secții de votare. Cele mai multe dintre secțiile de vot vor fi în statele unde se află cele mai importante comunități de români, au precizat reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

ADVERTISEMENT

Iulian Ivan, reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procesele electorale din cadrul MAE a spus că cele 915 secții de votare în străinătate reprezintă cel mai mare număr de secții în străinătate de până acum.

În 2024 sunt cu 80 de secţii mai mult decât cele înfiinţate la alegerile prezidenţiale din 2019. Acum 5 ani au fost înfiinţate 835 de secţii de votare, 167 de secţii mai mult decât cele organizate la alegerile parlamentare din 2020.

ADVERTISEMENT

Iulian Ivan a venit cu informații prețioase pentru românii din diaspora. El a explicat, pas cu pas, cum poate vota orice cetățean român aflat în străinătate la alegerile europarlamentare 2024 din 9 iunie.

 • ”În primul rând, cetățeanul trebuie să identifice secția cea mai apropiată unde domiciliază, unde este rezident sau unde este cazat sau se află în vizită.
 • Se prezintă la secția de votare cea mai apropiată și votează în baza actului de identitate românesc. Acesta poate fi: cartea de identitate sau pașaportul.
 • În ceea ce privește declarațiile pe proprie răspundere: în urma verificării prin intermediul tabletei, sistemul returnează mesaje cu privire la dreptul alegătorului de a vota, de a nu vota, dacă are 18 ani, dacă are drepturile electorale interzise și semnalizează de asemenea dacă a mai votat din altă secție de votare.
 • Ulterior, președintele secției de votare poate acorda permisiunea, pe baza informațiilor pe care le returnează sistemul, dar doar în urma completării și semnării unei declarații pe proprie răspundere cum că: nu a mai votat la altă secție de votare; dacă apare înscris în listele electorale ale altui stat membru UE, cum că ar vota europarlamentarii statului în listele în care apare înscris, în acel moment va trebui, de asemenea, să semneze că nu și-a exercitat dreptul de vot pentru parlamentarii țării în lista unde apare”, a explicat Iulian Ivan.
ADVERTISEMENT

Lista celor 915 secții de votare

Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în statele cu cele mai mari comunităţi de români. Vorbim de Italia 150 de secţii de votare, în Spania, 147 de secţii și Regatul Unit al Marii Britanii – 104 secţii de votare.

Iată un top al statelor cu cele mai multe secții:

 1. Italia – 150
 2. Spania – 147
 3. Marea Britanie – 104
 4. Germania – 87
 5. Franţa şi Principatul Monaco – 67
 6. Republica Moldova – 52
 7. SUA – 45
 8. Belgia – 24
 9. Austria – 17
 10. Irlanda – 16
ADVERTISEMENT


Există și state unde, din diferite motive, nu vor fi secții. Pe listă sunt: ”Afganistan, pentru că militarii români au fost retraşi din teatrele de operaţiuni.
Mali, pentru că nu mai avem militari în acest stat. În Sudan, activitatea misiunii a fost preluată de ambasada României la Addis Abeba.

În Venezuela, misiunea diplomatică a fost închisă, iar în Libia, a fost relocată la Tunis. În Coreea de Nord activitatea este suspendată temporar”, a completat Ivan, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT
Tags: