BOALA Rapid: “Am probleme la inimă, la rinichi, nu dorm!”

Cît va mai rezista Rapid?...
26.05.2014 | 17:55
BOALA Rapid Am probleme la inima la rinichi nu dorm

Cît va mai rezista Rapid?

– E greu de spus. Am primit o lovitură grea, eram foarte aproape să promovăm, ceea ce ar fi însemnat salvarea acestei echipe. Dar, decizia comisiei ne-a făcut să ne gîndim foarte serios ce se va întîmpla cu Rapidul. Este dureros că am ajuns în situaţia asta! Sîntem o echipă care a fost cîrpa fotbalului românesc. Şi cînd spun cîrpa mă refer la ceea ce am păţit de-a lungul timpului: meciuri cîştigate pe teren şi pierdute la masa verde, amenzi peste amenzi, lucruri care s-au întîmplat, s-au strîns şi au ajuns să creeze mari probleme acestui club.

Ce îi reproşaţi lui Viorel Duru?

– M-a acuzat că nu am nici o calitate la Rapid. Cu această ocazie ţin să-l anunţ că am o foarte mare calitate! Am fost fotbalist şi am lucrat în fotbal toată viaţa! Am capacitatea de a înţelege cînd unele lucruri sînt corecte şi cînd nu sînt corecte. De aceea ne gîndim să-l acţionăm în judecată pe Duru, pentru că ne-a făcut o mare nedreptate. Am lucrat la aceste dosare foarte mult timp şi tot timpul ţineam legătura cu el, ce să mai facem, ce să mai aducem… De ce nu a estimat Duru că după o lună după ce promovăm putea să vină unul să dea trei milioane la echipă? Cu banii din drepturile TV şi de pe Ioniţă, toţi jucătorii şi staff-ul erau cu salariile la zi. Iar datoriile din insolvenţă sînt de 150.000 de euro. Pentru un om potent financiar, 150.000 de euro era un nimic. A fost o răutate fără margini împotriva Rapidului, acest club a fost tot timpul o Cenuşăreasă a fotbalului românesc.

„Mîncăm foarte bine şi bem bere, nu apă! Rapid nu va muri niciodată”

Ce urmează acum?

– Vom merge la TAS, dar nu va fi uşor, pentru că acest memoriu necesită nişte cheltuieli destul de costisitoare. Dar vom face un efort şi vom încerca să demonstrăm că ni s-a luat pe nedrept posibilitatea de a juca în prima ligă. Încă un lucru: de ce anul trecut, la TAS, Duru nu s-a apărat cu Universitatea Cluj, iar acum a anunţat că ne aşteaptă la Lausanne să ne judecăm? Este clar că acest om are o răutate contra Rapidului. În plus, UEFA a recomandat clar să se găsească alte soluţii cu echipele care pe plan sportiv intră în divizia A, să nu mai fie scoase din campionat. Răspunsul domnului Duru: de la anul! Încă o dată îmi întăreşte convingerea că Rapid a fost sacrificat. Aceşti domni sînt decişi să distrugă un mit. Nu le-o fi ruşine clincenilor că nu au promovat sportiv şi cu aprobarea unor oameni care nu respectă regulamentele? Cine-i trage pe aceşti oameni la răspundere? Ce s-a schimbat în fotbal? Am avut o discuţie cu preşedintele nou (n.r. – Răzvan Burleanu) şi mi-a spus că recomandarea este să se aibă grijă de echipele brand. A avut mare grijă de ele…

nae manea_2332

Cum au reacţionat jucătorii cînd au aflat că nu pot promova?

– A fost unul dintre momentele care mi-a rămas în inimă. Nici unul nu mi-a zis că vrea să plece, că nu mai vine la echipă sau că nu mai joacă în meciurile care au rămas. Sînt decişi să joace toate meciurile la intensitate maximă. Toţi erau la un grătar în curte, beau o bere şi cîntau. Datorită acestui fapt nu ne va dărîma nimeni pentru că sîntem un grup. S-a spus că jucătorii Rapidului nu au ce mînca şi nu au după ce bea apă. Cu ocazia asta ţin să-i anunţ pe toţi că mîncăm foarte bine şi bem bere, nu apă! Cu toate că avem şi apă. Asta înseamnă că Rapid nu va muri niciodată.

„Toate deplasările s-au făcut pe banii mei!”

Familia nu v-a sfătuit să renunţaţi? Nu v-au văzut consumat, epuizat?

– Aşa este, plec dimineaţa şi ajung seara. Şi vin şi mai discut cu ei, pentru că soţia m-a înţeles întotdeauna şi nu a fost niciodată o femeie care să se opună la ceea ce am vrut să fac. Am avut o discuţie şi cu băieţii şi ei mi-au spus: <Tată, hai înapoi la Rapid, că acolo e locul tău, că e o situaţie grea şi poţi face mai mult decît alte persoane>. Am venit cu sufletul curat că pot să fac ceva. Mă bat şi mă lupt cu toată lumea pentru că ni s-a făcut o nedreptate. Dacă nu se lua decizia cu licenţa, Rapidul era salvat. Acum sînt puţin sceptic, fiindcă ni s-au dat peste cap toate planurile pe care le făcusem. Va fi foarte greu, dar nu ne vom da bătuţi.

LPF 2013 - GLORIA BISTRITA - RAPID BUCURESTI

Aţi adus bani de acasă pentru club?

– Da! Orice deplasare pe care am făcut-o s-a produs pe banii mei, hotelul pe banii mei, lucruri care se pot dovedi. Trebuia să fie cineva lîngă aceşti jucători, nu? Pentru ei, prezenţa mea acolo a contat. Am fost omul care nu i-a minţit niciodată. Am spus tot timpul lucrurile pe nume, că nu avem, că nu putem.

Cum l-a liniştit pe Ciolacu, scandalizat că nu a primit o roşie în plus

Le-aţi asigurat şi masa fotbaliştilor.

– Era ceva normal! Sînt preşedintele clubului şi trebuia să le asigur tot ce au nevoie. Am fost pe la anumiţi prieteni care m-au ajutat în privinţa asta şi vă pot spune cu certitudine că jucătorii nu au avut probleme niciodată cu mîncarea. Se scria, la un moment dat, că la Rapid nu există apă şi pîine. Nu s-a întîmplat niciodată ca jucătorii să moară de foame. La Rapid se mănîncă foarte bine, iar alimentaţia este cea specifică sportivilor. Să nu crezi că la alte echipe se mănîncă fructe de mare sau nu ştiu ce specialităţi.

Totuşi, Ciolacu se plîngea că nu a primit o roşie în plus la masă.

– Aia a fost pînă să vin eu. Eu nu eram aici la momentul respectiv. Am văzut şi eu declaraţia aia şi nu mi-a plăcut. În momentul cînd am venit la Rapid, chiar i-am spus acestui băiat: <Dacă tu crezi că în altă parte primeşti mai mult, că îţi dau şi altceva în afară de roşii şi două felii de pîine, du-te acolo>. Copilul mi-a spus că i-au fost interpretate declaraţiile. I-am transmis că nu se face aşa ceva, că nu se dau niciodată astfel de declaraţii.

De ce nu a aruncat Moldovan cu targa după Crăciunescu

Moldovan cum rezistă presiunii?

– Cariera unui antrenor depinde de rezultate. Pentru Viorel perioada petrecută aici este o carte de vizită, îşi doreşte enorm să promoveze. Discutam cu el şi cu băieţii după meciul cu Slobozia, cînd arbitru a fost Teo Crăciunescu. Au fost acele incidente şi, fiind la masă, Viorel îmi spune: <Nea Nae, nu am făcut ca dumneata să arunc cu targa după el, dar am fost foarte aproape>. Aş putea să stau pe bancă lîngă Viorel, dar e un risc foarte mare. Ar însemna să stau numai suspendat, pentru că sînt omul care nu suport lucrurile murdare pe care le fac unii arbitrii. Îi înţeleg comportamentul la adresa lui Teo Crăciunescu.

viorel moldovan-nae manea_8011

În ciuda problemelor, nu v-aţi gîndit niciodată să părăsiţi Rapidul. Ce v-a ţinut în loc?

– Ce m-a ţinut toată viaţa! M-am dus la Rapid în 1965. Peste doi ani, acea echipă de aur cîştiga primul campionat. Întîmplarea a făcut să stea într-un cantonament unde locuiam eu. La noi, în cartier, pe şoseaua Chitilei, unde m-am născut, toţi eram rapidişti. Iar Rapid venea acolo în cantonament, se chema <La maioru’>. Era o grădină foarte frumoasă, un lac mare. Am avut ocazia să stau lîngă acea echipă de aur şi atunci m-am îndrăgostit de ea. Am ajuns la Rapid în 1965 şi am mai plecat în 1987. M-am dus la Bistriţa, unde am avut multe satisfacţii. Apoi m-am întors din nou la Rapid, dar mai tot timpul cînd erau situaţii limită. Sînt ataşat de acest club, este viaţa mea. Cred că s-a înţeles ce înseamnă acest club pentru mine şi de ce nu iau în calcul să plec.

„Cinci luni la Rapid? Am probleme la inimă, la rinichi, un colesterol, nu dorm…”

Aveţi salariu la Rapid?

– E normal ca atunci cînd ai un contract să ai şi un salariu. Dar nu s-a pus niciodată problema să-l văd. Şi nici nu l-am solicitat vreodată. Cu toate că sînt fel de fel de clevetitori care vorbesc aiurea. Se întreabă ce salariu are Manea, cîţi bani a luat. Nu a luat Manea nimic, să stea liniştiţi. Sînt ştate de plată care dovedesc că eu, de cînd sînt la Rapid, nu am luat nici un ban.

Cu cît v-au îmbătrînit aceste cinci luni la Rapid?

– O cauză a multor decese la ora actuală este stresul. Mulţumesc lui Dumnezeu că, să zicem, par destul de sănătos. Cu toate că fiecare om are problemele lui de sănătate. S-au adunat probleme şi pe la inimă, şi pe la rinichi, şi un colesterol… Dar, deocamdată, au fost nişte alarme mai mici, sper să nu se agraveze. Dar te gîndeşti că, totuşi, înaintezi în vîrstă, că inima unui sportiv este mai mare decît a unui om de rînd pentru că a făcut efort, mai se îngroaşă venele, mai se depun nişte grăsimi… Acum, cum o vrea Dumnezeu. Dar să ştii că m-au afectat foarte mult ultimele luni la Rapid. Nu dorm cît trebuie. De cînd sînt la Rapid am adormit numai la două, trei şi chiar patru dimineaţa. Dorm foarte puţin, două, trei ore, apoi mă trezesc de dimineaţă şi plec şi nu mai ştiu pe unde să mă mai duc şi ce să mai fac.

„Totul s-a rupt cînd Copos a crezut că ştie fotbal, că îl înţelege. Dar Dumnezeu nu ne lasă!”

Au intrat Cristescu şi Zamfir în fotbal doar pentru imagine?

– Dacă stăm să ne gîndim, aş putea spune şi lucrul ăsta. De fapt, toţi oamenii din fotbal îşi creează şi o imagine. Copos era om de afaceri. Ştia cineva de el pînă să vină la Rapid? Nicu Cristescu a ieşit pe micul ecran, îl cunoaşte acum o lume întreagă. Dacă nu venea aici mai era aşa de cunoscut? Stai! Dar de poţi trezi şi cu o imagine proastă. Şi te cunoaşte lumea, te vede pe stradă şi rişti să te ia la înjurături. Copos şi-a făcut şi imagine, dar a şi ţinut echipa o perioadă. Nu a făcut numai rău. Însă totul s-a rupt cînd Copos a realizat că a înţeles fotbalul, că îl ştie mai bine şi a adus alţi oameni care, în mod normal, ar trebui să răspundă acum pentru situaţia în care a ajuns clubul. Dar toţi tac chitic, nu mai este nimeni rapidist, nu le mai lucrează taţii la vagoane, mamele la spălătorie. Au încetat! A fost o iubire falsă pentru Rapid! A multora! Falsă! Iubirea adevărată este a oamenilor care sîntem acum aici pentru că alţii ar fi fugit ca potîrnichile. Noi nu am făcut-o. Stăm aici şi suferim cu toţii. De asta spun că sîntem un grup şi Dumnezeu trebuie să aibă grijă de noi pentru că avem inima curată.

Au existat jucători care v-au cerut ajutorul financiar, care s-au plîns că nu au bani să iasă cu o fată în oraş?

– Da! Nu aş vrea să îţi arăt ce mesaje am pe telefon, pentru că nu este frumos. Dar am primit asemenea solicitări şi, în limita posibilităţilor, i-am ajutat. îmi spunea cineva că un preşedinte de club care nu are un ban în buzunar atunci cînd îi cere un jucător trebuie să stea în banca lui, să-şi vadă de alte treburi. Bine acum, nu îţi imagina că au venit la mine cerîndu-mi sume imense, de ordinul zecilor de mii de euro.

 

Declaraţii:

„înainte să vin la Rapid, le-am spus lui Cristescu şi Zamfir să nu aibă curajul să mă bage pe mine la înaintare, precum carnea de tun, că nu şi-au găsit omul. Le-am spus că nu o să mint niciodată jucătorii sau fanii. S-or fi gîndit că dacă lucrurile nu merg cum trebuie, eu aş putea fi o garanţie”

„Fac pariu că sînt echipe mult mai datoare decît Rapid, dar au primit licenţa. Respectivele echipe au, probabil, pe cineva acolo sus care le iubeşte. Au nenorocit o echipă, iar în această situaţie ne gîndim la lucrul cel mai greu, acela de a nu putea continua”

„Am avut şi momente cînd simţeam că sînt la capătul puterilor şi credeam că nu o pot scoate la final, dar am găsit oameni care m-au sprijinit, care m-au făcut să trec peste toate momentele grele. Duru mi-a dat cea mai mare lovitură”

Cifre:

0 euro a încasat Nicolae Manea în cele cinci luni de cînd a revenit la Rapid

3 mandate are la activ Nicolae Manea pe banca tehnică a giuleştenilor, două ca principal, 1997-1998 şi 2009-2010, şi unul ca secund, 1998-2000

221 de partide a jucat Nicolae Manea în tricoul Rapidului, reuşind să marcheze 49 de goluri