Wesley, Adailton, Eric, Pitbull, Didi, Cesinha. Sunt câțiva dintre zecile, dacă nu chiar peste o sută, de fotbaliști brazilieni care au activat în România, după Revoluție.
Un drum deschis de Nivaldo, în 2000, adus de Mircea Rednic la Rapid. Și pe care au călcat fotbaliști, mai mult sau mai puțini cunoscuți, care însă au dat culoare și farmec fotbalului românesc.
În acest moment, brazilienii par să fi dat bir cu fugiții din România. Mai sunt doar șase în Superligă, cu 13 mai puțin decât cei care au jucat în campionatul trecut.
Cel mai cunoscut dintre ei este Rivaldinho, de la Farul, fiul marelui Rivaldo. El este și cel mai bine cotat, fiind evaluat la 800.000 de euro. Rivaldinho este la al cincilea sezon în România, unde a jucat la Dinamo, Universitatea Craiova și Farul. În 2016, Rivaldinho a făcut parte din lotul lui Internacional Porto Alegre, dar nu a jucat niciun meci în campionatul Braziliei.
Al doilea cel mai bine cotat brazilian din Superligă este Leo Bolgado (26 ani), de la CFR Cluj. Fundașul crescut de Cruzeiro valorează 550.000 de euro. Nici el n-a jucat niciun meci în Brazilia, cariera sa desfășurându-se în Portugalia.
Luis Phelipe (23 ani), brazilianul de la FCSB, e cotat la 500.000 de euro. Cu apariții destul de rare în echipa lui Gigi Becali, Luis Phelipe e din Santos, orașul în care a scris istorie Pele. N-a jucat niciodată acolo, evoluând la două echipe din liga a treia braziliană. A fost și prin lotul lui Botafogo, fără a juca însă. A venit la FCSB de la Poli Iași și în Europa a mai jucat în Austria și Elveția.
Tailson (25 ani) a venit la Politehnica Iași în această vară. Între 2019 și 2022 a jucat 27 de meciuri la Santos, în prima ligă, apoi a ajuns în ligile inferioare din Brazilia. E cotat la 300.000 de euro și a fost adus de la formația Retro, din liga a patra a Brazilei. În 2020, Tailson a fost în lotul lui Santos, care a jucat finala Copei Libertadores.
Gustavo Marins (22 ani) este un produs al clubului Gremio Porto Alegre. A și jucat un meci pentru această echipă, în 2021, sub comanda lui Felipe Scolari. Farul l-a luat în 2023, din liga a patra braziliană. Fundașul central e cotat la 300.000 de euro.
Fabricio Baiano (32 ani) a venit la Petrolul din liga a treia a Japoniei. În urmă cu 11 ani, el a jucat un meci pentru Vasco da Gama. Apoi s-a plimbat pe la mai multe echipe, evoluând și în Portugalia (Maritimo) și Turcia (Rizespor și Gaziantepspor). Cota lui de piață este de 200 de mii de euro.
În pauza competițională au plecat câțiva brazilieni care erau oameni de bază la echipele lor: Jair (Petrolul), Jatoba (Poli Iași), Freitas (UTA), Mascarenhas (Universitatea Craiova), Gabriel Moura (Dinamo).
Absența brazilienilor din România a fost sesizată și de Adrian Mutu. Într-o intervenție la FANATIK Superliga, fostul internațional a apreciat că echipele noastre ar putea apela la fotbaliști din Brazilia, de nivelul trei valoric, dar care pot face diferența în România. „De primul nivel sau al doilea e greu să te atingi, dar undeva la nivelul trei poți lua. Probabil însă cu nu mai există relații cu impresarii sau cluburile de acolo”, a spus Mutu.
Ca fapt inedit, Superliga României are în acest moment mai mulți fotbaliști moldoveni decât brazilieni. De peste Prut, fotbalul românesc a adus opt jucători în prima ligă.
Cei mai mulți străini sunt acum din Portugalia (13). Pe locul doi este Franța (12), iar pe trei Croația (9). Cele mai exotice prezențe vin din Cuba, Guatemala, Estonia, Finlandaa, Luxemburg, Benin, Africa de Sud, Madagascar, Malawi, Armenia sau Norvegia.
Burmaz, de la Rapid, este cel mai bine cotat străin din Superligă. El este evaluat la două milioane de euro. Doar șapte străini sunt cotați la peste un milion de euro:
Burmaz (Rapid – sârb – 2 milioane)
Ngezana (FCSB – sud african – 1,6 milioane)
Radunovic (FCSB – muntenegrean – 1,3 milioane)
Kresic (CFR Cluj –croat – 1,3 milioane)
Mekvabishvili (U Craiova – georgian – 1,2 milioane)
Ajeti (CFR Cluj – albanez – 1 milion)
Kiki (FCSB – beninez – 1 milion)