News

Unde sunt merele românești? Marile magazine vând numai produse de import

11.11.2020 | 14:40
Unde sunt merele romanesti Marile magazine vand numai produse de import
Merele românești sunt gustoase, dar nu suficiente pentru a stopa importurile. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Unde sunt merele românești? Este întrebarea la care FANATIK a încercat să răspundă după ce mai multe statistici au indicat că țara noastră a ajuns un importator puternic al acestor fructe. Concret, aproape un sfert din necesarul de consum de mere al României provine dintr-o altă țară. 

Culmea, în tot acest timp, conform supraveței pe care o cultivăm, țara noastră este în topul producătorilor de mere. O analiză recentă a Departamentului pentru Agricultură al SUA, analiză care s-a folosit de date de la Institutul Naţional de Statistică, arată că, în mod normal, România n-ar avea nevoie să aducă de afară aceste fructe.

ADVERTISEMENT

Și totuși, o facem la scară largă. Interesant este că, în urmă cu aproape două decenii, exista un deficit de aproximativ 4 milioane de euro în comerțul cu mere. Lucrurile s-au schimbat dramatic și în 2018, deficitul a ajuns la aproape 50 de milioane de euro, potrivit Observatorului European al fructelor și legumelor.

Ce s-a întâmplat cu merele românești?

Explicăm imediat și ce anume înseamnă acest deficit. Mai exact, România a exportat pe piața internațională de mere, fructe în valoare de 1.935.000 de euro. În tot acest timp, țara noastră a cumpărat mere în valoare de 48.810.000 de euro. O diferență uriașă, indiferent de cum o privești.

ADVERTISEMENT

Importăm din diferite locuri, dar cele mai multe mere, cu precădere cele pe care le găsim în hipermarketuri vin din Polonia. De altfel, conform ultimelor estimări, această țară deține supremația în Europa din punct de vedere al merelor.

Sursa foto – ec.europa.eu

Anul trecut, Polonia a avut o productie de aproape 3 milioane de tone de mere. A fost un an prost dacă s-ar raporta la cifrele din 2018, atunci când polonezii au bifat 4,8 milioane de tone produse. Au rămas însă cei mai mari producători de mere din spațiul intracomunitar.

ADVERTISEMENT

Italia a ocupat pentru 2019, locul 2, cu 2,1 milioane de tone de mere, în timp ce francezii au încheiat podiumul cu 1,9 tone. România a avut 327 de mii de tone, ceea ce a însemnat o scădere cu 25% față de 2018, însă în raport cu media ultimilor trei ani. Lucrurile stau ceva mai bine pentru acest an. În 2020, țara noastră estimează că va produce 343 de mii de tone.

Merele românești, mai bune, dar și mai rare

De remarcat că, dacă ne raportăm strict la Uniunea Europeană, atunci există nu mai puțin de 27 de soiuri principale. Golden Delicious pare a fi preferatul, cu peste 2 milioane de tone produse în 2019. Este urmat de Gala, soi care ocupă 11 la sută din producția europeană și Idared, 9 la sută.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – ec.europa.eu

În urmă cu aproape 10 ani, cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare au comparat merele româneşti cu cele din alte ţări. Concluzia a fost una net favorabilă soiurilor de pe plaiurile mioritice.

Astfel, specialiștii au transmis că merele româneşti sunt mai bune şi mai pline de vitamine. Mai exact, ionatanele din România erau cu 20% mai dulci decât cele produse în Polonia, iar merele româneşti din soiul Golden, cu 22% mai dulci decât cele din Italia şi cu 14% faţă de cele turceşti. Din nou, diferență, dar de data aceasta pentru noi.

Sursa foto – hepta.ro

Și totuși, în ciuda gustului bun pe care îl au merele noastre, românii mănâncă mere de import. Specialiștii spun că de vină pentru întreaga situație sunt livezile îmbătrânite. Aproape 50 la sută dintre ele și-au depășit media de vârstă și produc mult sub ceea ce trebuie.

Astfel, românii scot în medie doar şase tone la hectar, faţă de 30 de tone la hectar cât realizează fermierii polonezi. Lucrul acesta ne face dependenți de importuri. Există și vești bune – avem un preț bun pentru kilogramul de mere, față de celelalte țări din Uniunea. Vestea proastă este că, la fel se întâmplă și cu salariile și, în mod evident, forța de achiziție.

Acuze dure din partea producătorilor

Nu toată lumea este mulțumită de cifrele și statisticile Uniunii Europene. Oamenii spun că fructele lor se strică, în timp ce marile magazine nici măcar nu-i bagă în seamă. „Știți ce îmi spune hipermarketul? Să îi aduc zilnic 50 de kile de mere desenate. 

Sursa foto – hepta.ro

Să nu fie un măr strâmb sau pătat. Ei le vor pe toate la dungă. Le-aș duce la dungă, dar am un pom care face pe-al naiba. Să scrieți așa! Am un pom care face pe-al naiba și aruncă rigla prin livadă când mă vede cu ea.

Așa că hipermarketul se întoarce cu spatele, ia mai ieftin pentru că ia la grămadă de prin alte țări și românii mănâncă mere la dungă. Pline de nenorociri, dar la dungă, domnul meu. Eu? Mai arunc, mai vând la poartă și de restul mă cert cu muierea că fac prea multă țuică”, a spus Bocotan  George, producător din zona Argeșului.

ADVERTISEMENT