Life

Unde sunt poziționate, de fapt, cele 3 blocuri din București mutate pe timpul lui Ceaușescu. 8 ore a durat întreaga operațiune

În ce loc se găsesc, în realitate, cele 3 imobile din Capitală mutate pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Procesul a durat 8 ore.
24.11.2024 | 15:59
Unde sunt pozitionate de fapt cele 3 blocuri din Bucuresti mutate pe timpul lui Ceausescu 8 ore a durat intreaga operatiune
Pe vremea lui Ceaușescu au fost relocate 3 blocuri din Capitală. Unde sunt acum. Sursa foto: bucurestiul.ro
ADVERTISEMENT

Data de 27 mai 1987 a rămas în istoria României datorită unui eveniment notabil. Iată unde sunt poziționate, de fapt, cele 3 blocuri din București mutate pe timpul lui Ceaușescu. 8 ore a durat întreaga operațiune, oamenii nefiind evacuați din apartamente.

În ce zonă a Capitalei se află cele trei imobile mutate de Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a avut numeroase idei și planuri, multe dintre acestea fiind puse în aplicare. În Capitală fostul președinte comunist a decis să mute trei imobile care „ieșeau” din alinierea generală din acea zonă.

ADVERTISEMENT

Acestea se aflau între străzile Tunari şi Aurel Vlaicu. Decizia a fost luată pentru a lărgi drumul la patru benzi de circulație pe sens. Una dintre acestea era destinată tramvaielor. Procesul a durat aproximativ 8 ore.

Soluția s-a dovedit economică în raport cu costul demolării și reconstrucției unor clădiri asemănătoare. Așadar, primul bloc, cu 7 etaje, a fost mutat pe roți pe 27 mai 1987. Totul a durat 7 ore și 37 de minute, conform informațiile relatate în cartea „Translația construcțiilor” de Eugeniu Iordăchescu.

ADVERTISEMENT

Blocul nu a fost mutat foarte departe, ci pe o distanță variind între 8 și 14 metri. Același lucru s-a întâmplat și cu celelalte clădiri din București. Blocul avea o greutate de 7.600 de tone, o înălţime de 17 metri şi lăţimea de 12 metri.

A fost ridicat cu ajutorul unor prese puternice și apoi așezat pe cărucioare speciale ce au fost trase pe căile de rulare de nişte trolii programate. De asemenea, inginerii de pe vremea lui Ceaușescu au montat în punctele-cheie ale construcției senzori de mare precizie.

ADVERTISEMENT

Practic, cele două clădiri, rezultate în urma dezlipirii blocului, au fost mutate aproape 70 de metri pe diagonală. Celelalte două clădiri din București aveau 4.000 tone și 7 etaje, respectiv 2.400 tone și 5 etaje).

Cele două imobile din Capitală au fost despărțite la 55.75 metri. Blocurile au fost relocate împreună cu locatarii, în afară de cei de la parter. Oamenii au avut în permanență utilitățile pornite, cum ar fi apă curentă, canalizare, energie electrică, gaze, ascensor și telefon.

ADVERTISEMENT

Ce a relatat presa românească despre relocarea celor 3 blocuri

Presa românească de la acea vreme nu a trecut cu vederea evenimentul despre relocarea celor 3 blocuri din Capitală. Jurnaliștii au dezvăluit că oamenii din respectivele clădiri au ieșit pe balcoane pentru a vedea operațiunea.

Se pare că unii își savurau cafeaua în timp ce se desfășura mutarea de amploare. În altă ordine de idei, relatările arată că proiectul, utilajele și tehnologia de relocare a blocului au fost fabricate doar în uzinele din România.

„Am avut un avantaj, la vremea respectivă, nu am fost dărâmați și nu am fost mutați în alte case, dar totul s-a transformat în dezavantaje enorme și suferim. Nimeni nu știe că acest bloc a avut un subsol extrem de bine garnisit, cu centrală proprie, cu fochist, cu o curticică în care exista o ghenă de gunoi, cu flori, cu o bucățică de gard.

După ce tot blocul a fost tras pe role, acest subsol a rămas, firește, pe bulevard, a intrat în lărgirea bulevardului, iar noi am fost trași în spate. Blocul acesta, când a trebuit să fie mutat 14,40 de metri, s-au făcut săpături înspre locul terminus, unde suntem acum.

S-a betonat tot acest parcurs, iar subsolul – unde lucra tanti Jeana, fochista, care m-a crescut, fiindcă părinții trebuiau să meargă la serviciu – și curticica respectivă au rămas pe vechiul amplasament. 

Blocului i s-a construit un stativ dedesubt, exact așa cum se întâmplă în cazul unui ou care este pus în cofrag, dar cu prețul dispariției subsolului”, a explicat arhitecta Cristina Popovici, care locuiește în blocul din str. Aurel Vlaicu nr. 166, pentru gandul.ro.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali, atac fără precedent: „Iohannis a făcut-o. Îi vedem în cătușe! Ca...
Gigi Becali, atac fără precedent: „Iohannis a făcut-o. Îi vedem în cătușe! Ca Ceaușescu poate pleca”
Singura materie care se predă în școală din clasa I în a XII-a,...
Singura materie care se predă în școală din clasa I în a XII-a, un antropolog atrage atenția. “La ce educaţie a copiilor să ne aşteptăm?”
Prăjitura cu care s-au delectat jurații de la MasterChef România în marea finală....
Prăjitura cu care s-au delectat jurații de la MasterChef România în marea finală. Avem meniul din care au ciugulit toți. Exclusiv
Tipuri de uleiuri de gătit care ar putea provoca un val de cancere...
Tipuri de uleiuri de gătit care ar putea provoca un val de cancere de colon în rândul tinerilor. Sunt „otrăviți fără să știe”
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
Revenire BOMBĂ în televiziune! Vedeta a semnat cu Antena1. În ce supershow îl...
Revenire BOMBĂ în televiziune! Vedeta a semnat cu Antena1. În ce supershow îl veți vedea și ce s-a mai aflat chiar acum
Sebi Dascălu, în finala MasterChef 2024: “Eram foarte săraci și trebuia să mă...
Sebi Dascălu, în finala MasterChef 2024: “Eram foarte săraci și trebuia să mă apuc de muncă. Am făcut diferite joburi, nu am luat nici Bac-ul”. Interviu exclusiv
Reacția stiliștilor după ce Delia s-a îmbrăcat în rafie. Prețul enorm la care...
Reacția stiliștilor după ce Delia s-a îmbrăcat în rafie. Prețul enorm la care ajunge o sacoșă ”Obor-Style”. Exclusiv
“De ce forţăm Constituţia ca să-l păstrăm pe Klaus Iohannis preşedinte?”. Un avocat...
“De ce forţăm Constituţia ca să-l păstrăm pe Klaus Iohannis preşedinte?”. Un avocat celebru îşi exprimă surpriza faţă de decizia CCR
Afacerile politicienilor „suveraniști”, vizate de boicotul pro-europenilor. Ce profituri au localurile deputatului AUR,...
Afacerile politicienilor „suveraniști”, vizate de boicotul pro-europenilor. Ce profituri au localurile deputatului AUR, Mugur Mihăescu, sau ale mercenarului Cătălin Berenghi
Creșterea salariului minim. Contractele care se modifică de la 1 ianuarie 2025
Creșterea salariului minim. Contractele care se modifică de la 1 ianuarie 2025
CÂŞTIGĂTOR MASTERCHEF 2024. S-a rupt tradiţia, cum s-a luat premiul de 75.000 de...
CÂŞTIGĂTOR MASTERCHEF 2024. S-a rupt tradiţia, cum s-a luat premiul de 75.000 de euro. Scandal uriaş cu Bontea, Dumitrescu şi Scărlătescu
Negocieri de pace în Ucraina: iarna vrajbei se apropie de sfârșit
Negocieri de pace în Ucraina: iarna vrajbei se apropie de sfârșit
Zi ISTORICĂ pentru ROMÂNIA! Se ia DECIZIA AȘTEPTATĂ de zeci de ANI
Zi ISTORICĂ pentru ROMÂNIA! Se ia DECIZIA AȘTEPTATĂ de zeci de ANI
Cristina Cioran, din nou mamă. Vedeta a dezvăluit cine este tatăl viitorului copil...
Cristina Cioran, din nou mamă. Vedeta a dezvăluit cine este tatăl viitorului copil al său
Ucraina a anunțat câți bani mai are ca să lupte singură cu Rusia,...
Ucraina a anunțat câți bani mai are ca să lupte singură cu Rusia, dacă Donald Trump oprește ajutorul financiar, imediat după ce preia funcția de președinte al Americii
Karma României în 2025! Psihologul și Numerologul Clarissa Damian face predicțiile: „Anul 2025,...
Karma României în 2025! Psihologul și Numerologul Clarissa Damian face predicțiile: „Anul 2025, din păcate, nu va aduce linişte”