UNICEF a realizat un top global privind bunăstarea copiilor. Potrivit datelor, au fost înregistrate scăderi semnificative în ceea ce privește performanțele școlare, bunăstarea mentală și sănătatea fizică, în urma începerii pandemiei de COVID-19.
De la începutul pandemiei de COVID-19, copiii au înregistrat scăderi mari la școală, în starea lor mentală și în sănătatea fizică, conform unei analize realizate de UNICEF Innocenti – Biroul Global de Cercetare și Previziune.
Astfel, pe primele două poziții din top s-au clasat Olanda și Danemarca, iar Regatul Unit se află pe finalul clasamentului, ocupând poziția 21 din 36. Franța, Spania și Portugalia sunt și ele aproape de vârf.
România se află deasupra Regatului Unit, alături de Slovacia, Lituania și Ungaria. În privința sănătății mintale a copiilor, Regatul Unit se află pe locul 27 din 36. UNICEF a remarcat că, în ultimii ani, copiii din întreaga lume au început să aibă note mai mici la școală, se confruntă mai mult cu obezitatea și se simt mai nefericiți.
„Cele mai recente cifre din buletinul de bord al UNICEF ne oferă o imagine profund îngrijorătoare despre cât de mult se luptă copiii din Marea Britanie. Adolescenţii noştri raportează unele dintre cele mai scăzute niveluri de satisfacţie în viaţă, ceea ce trebuie să fie un semnal de alarmă pentru guvern”, a dezvăluit Dr. Philip Goodwin, director executiv al Comitetului Regatului Unit pentru UNICEF, citat de ziare.com.
După pandemie, NHS England a estimat că, în 2023, un sfert dintre tinerii cu vârste între 17 și 19 ani aveau probleme serioase de sănătate mintală, față de unul din zece cu doar șase ani înainte.
UNICEF consideră că tinerii din întreaga lume ar putea fi loviți de o „policriză” datorată impactului continuu al COVID, al schimbărilor climatice, precum și al evoluției tehnologiei digitale.
În ceea ce privește bunăstarea copiilor, România se află pe locul 16 din cele 36 de țări analizate. Țara noastră se află pe locul 5 la sănătatea mintală, dar raportează niveluri scăzute în sănătatea fizică și competențe, ocupând locurile 32 și 26 la aceste capitole.
Raportul arată că nivelul de satisfacție în viață al copiilor români de 15 ani a scăzut de la 85% în 2018 la 81% în 2022. Procentul copiilor de 15 ani care se confruntă frecvent cu bullying-ul a scăzut de la 33,8% în 2018 la 24,6% în 2022. Totodată, 23% dintre copiii cu vârste între 5 și 19 ani erau supraponderali în 2022, o creștere față de 21% în 2018