News

Unde va fi mutat Radovan Karadzic? Fostul lider sârb e condamnat pe viață pentru genocidul de la Srebenița

13.05.2021 | 22:30
Unde va fi mutat Radovan Karadzic Fostul lider sarb e condamnat pe viata pentru genocidul de la Srebenita
ADVERTISEMENT

Fostul lider sârb, Radovan Karadzic, va fi mutat într-o închisoare din Marea Britanie. Acesta fusese condamnat la închisoare pe viață pentru genocidul de la Srebenița.

Guvernul britanic a acceptat ca Radovan Karadzic să fie transferat într-o închisoare din Regatul Unit pentru a-și îndeplini restul pedepsei, a anunțat miercuri guvernul de la Londra, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Karadzic a fost condamnat pentru 10 capete de acuzare, între care genocidul de la Srebrenica, unde aproape 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost ucişi.

Radovan Karadzic va fi mutat într-o închisoare din Marea Britanie. E condamnat pe viață pentru genocidul de la Srebenița

În vârstă de 75 de ani, Radovan Karadzic a fost găsit vinovat în 2016 în 10 din cele 11 acuzații privind rolul său în crimele în masă ale civililor în conflictul din fosta Iugoslavie de la începutul anilor 90.

ADVERTISEMENT

În 2019, judecătorii de la Haga au sporit sentința de la 40 de ani la viață după o încercare de apel eșuată.

“Radovan Karadzic este unul dintre puținii oameni găsiți vinovați pentru genocid. A fost responsabil pentru masacrarea de bărbați, femei și copii în genocidul de la Srebenița și a contribuit la asediul de la Sarajevo prin atacuri nemiloase împotriva civililor.

ADVERTISEMENT

Suntem mândri de faptul că, de la sprijinul pentru a asigura arestarea sa, până la celula de închisoare care îl așteaptă, Marea Britanie a contribuit 30 de ani la înfăptuirea justiției pentru aceste crime atroce”, a precizat ministrul britanic Externe, Dominic Raab, conform Digi24.

Radovan Karadzic s-a opus transferului în Marea Britanie

Acesta a contestat transferul pe motiv de siguranță, citând cazul fostului general sârb Radislav Krstić, care a fost ucis de extremiștii islamici la închisoarea Wakefield din West Yorkshire.

ADVERTISEMENT

“Ne-am opus din cauza a ceea ce sa întâmplat cu generalul Krstic în Marea Britanie și din cauza dificultăților cu care se confruntă președintele Liberian Charles Taylor. Cu un procent ridicat de musulmani printre populația penitenciară, simțim că Karadžić va fi în pericol”, a declarat avocatului lui Karadzic, Peter Robinson, conform The Guardian.

Secretarul de Externe din Regatul Unit, Raabul Dominic, a declarat: “Radovan Karadžić este una dintre puținele persoane care au fost găsite vinovate de genocid. El a fost responsabil pentru masacrul bărbaților, femeilor și copiilor de la Srebrenica.”

Radovan Karadzic, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, a fost condamnat în martie 2019 la închisoare pe viaţă de justiţia internaţională pentru genocid în timpul războiului civil din fosta Iugoslavie, din 1992-1995. El fusese condamnat la 40 de ani de închisoare în primă instanță. A fost arestat în 2008, într-un autobuz, la periferia Belgradului.

Aproximativ 100.000 de persoane au murit şi alte 2,2 milioane au rămas fără adăpost în luptele din Bosnia (1992-1995) între musulmani, sârbi şi croaţi.

ADVERTISEMENT