Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a explicat dacă locuitorii județului Ilfov pot vota în București la alegerile prezidențiale și invers. De asemenea, el a menționat și locurile unde românii pot vota în cazul în care nu se află în localitatea de reședință.
Explicațiile șefului AEP vin după un cetățean cu domiciliul în Ilfov a vrut să voteze la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București, la secția de votare numărul 77, însă nu i s-a dat voie, spunându-i-se că își poate exercita dreptul doar la secția de pe raza domiciliului din buletin.
„Am solicitat documentul în baza căruia există aceasta interdicție, însă în actul prezentat se făcea referire doar la referendumul pentru București, nu și la alegerile prezidențiale”, se arată în sesizarea bărbatului transmisă pentru adevărul.ro.
Toni Greblă a fost solicitat să răspundă acestor întrebări ale românilor în ziua primului tur de scrutin pentru alegerea viitorului președinte al României. El spune că alegătorii care nu se află în localitatea de reședință în ziua votului își pot exercita dreptul în localitatea unde se află în acel moment.
„Legat strict de alegerile prezidențiale, dacă cineva cu domiciliul în Ilfov vrea să voteze pe raza Bucureștiului, o poate face fără probleme. Dacă aveți de exemplu domiciliul în sectorul 3 din București și sunteți în București, votați acolo unde sunteți arondat și nu în altă parte. Dacă aveți domiciliul sau reședința în București și vă găsiți, de exemplu, în Ilfov, Constanța sau Sinaia, puteți să votați în locul unde vă aflați în acel moment”, explică Toni Greblă, președintele AEP, pentru sursa menționată anterior.
Șeful AEP a explicat și de ce doar locuitorii Bucureștiului își pot exprima votul la referendumul inițiat de primarul Nicușor Dan, referitor la decizia românilor cu privire la împărțirea banilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector și emiterea autorizațiilor de construire.
De asemenea, românii mai sunt întrebați și dacă sunt de acord să fie introduse programe de prevenire a consumului de droguri în școli.
„Referendumul este organizat pentru bucureșteni, aceasta este legea, este specificat foarte clar. Toți cei cu domiciliul sau reședința în București pot vota și la referendum. Restul țării nu votează la referendumul din București, ce treabă are Ilfovul cu Bucureștiul?”, a mai declarat Toni Greblă.
Acest lucru este stipulat clar și în textul legii. Hotărârea BEC nr. 6H/ 11.11.2024 explică faptul că la referendumul local organizat în aceeași zi cu un tur al alegerilor prezidențiale pot vota doar alegătorii cu cetățenie română care au domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială în care scrutinul în cauză are lor, indiferent de durata reședinței.