Semnalul banalului router Wi-Fi pe care fiecare îl are în casă ar putea fi folosit pentru a vă urmări mișcările într-o cameră, se arată într-un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon.
Oamenii de ştiinţă au publicat recent un raport în care au detaliat un experiment folosind routere Wi-Fi obișnuite pentru a detecta locațiile oamenilor, precum și pozițiile acestora, într-o cameră.
Experimentul, deși nu lipsit de erori, a fost considerat un succes în linii mari, dovedind că într-un final undele ar putea fi folosite pentru a urmări oamenii, iar concluzia este descrisă ca o modalitate etică și sensibilă la confidențialitate de a monitoriza persoanele (în mare parte în vârstă și singure).
Un rezumat simplu al cercetării indică faptul că semnalul Wi-Fi transmis de routere poate fi folosit ca un fel de sonar, unde un program alimentat de Inteligenţa Artificială analizează diferența de densitate dintre semnalele de ieșire și cele de intrare și revine cu imagini wireframe ale oamenilor din cameră.
Okay, that’s creepy.https://t.co/D1VzaSUoLB
— Futurism (@futurism) January 19, 2023
În unele cazuri, imaginile au revenit incomplete sau au arătat oameni în ipostaze ciudate, nenaturale, demonstrând că metoda mai are nevoie de lucru. Dar, în multe cazuri, imaginile create de Inteligenţa Artificială au fost destul de precise. Pozițiile oamenilor într-o cameră erau exacte, dimensiunile lor erau exacte, ipostazele lor erau exacte.
Pe lângă eroarea ocazională de redare, o altă provocare majoră este posibilitatea de a urmări un număr mai mare de persoane. Până acum, routerele sunt capabile să urmărească cu succes până la trei persoane.
Pentru experiment, cercetătorii au folosit dispozitive TP-Link Archer A7 AC1750, care au costat 32 de dolari. În comparație cu alte tehnologii de urmărire, cum ar fi LIDAR sau radar, utilizarea routerelor Wi-Fi în acest scop este mult mai ieftină.
În unele cazuri, routerele ar putea fi chiar o soluție mai bună în comparație cu camerele video, având în vedere că funcționează chiar dacă oamenii sunt ascunși în spatele unor obiecte precum mobilierul.
Deși este prezentată ca o modalitate sensibilă de confidențialitate de a monitoriza siguranța bătrânilor care trăiesc singuri și drept o soluție foarte accesibilă în acest scop, unii vor fi, fără îndoială, îngrijorați de noua amenințare a routerului lor Wi-Fi care îi spionează, se tem cercetătorii de la Carnegie melon.