News

Ungaria a blocat participarea Ucrainei la reuniunile oficiale ale NATO, de la Bucureşti. Soluţia găsită de Jens Stoltenberg pentru Dmitro Kuleba

Ungaria nu-l lasă pe ministrul de Externe al Ucrainei să participe la reuniunile oficiale NATO care în început în România
29.11.2022 | 16:05
Ungaria a blocat participarea Ucrainei la reuniunile oficiale ale NATO de la Bucuresti Solutia gasita de Jens Stoltenberg pentru Dmitro Kuleba
Reuniunea ministrilor afacerilor externe ale statelor NATO, in Bucuresti, 29 noiembrie 2022. Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a confirmat că, din cauza dreptului de veto al Ungariei, care este în vigoare din 2017, participarea ministrului de externe Dmitro Kuleba la întâlnirea oficială a șefilor de afaceri externe ai țărilor NATO, de la Bucureşti, a avut loc în formatul unui întâlniri separate, nu în cadrul Comisiei Ucraina-NATO.

Ucraina cere soluţii pentru ocolirea veto-ului maghiar

La Ministeriala din capitala României, care se desfăşoară marţi şi miercuri, este de aşteptat ca miniștrii de externe ai țărilor Alianței să discute şi despre un sprijin suplimentar pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei, ocuazie cu care la Bucureşti a sosit şi şeful diplomaţiei de la Kiev, Dmitro Kuleba.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Financial Times a scris că Ungaria s-a opus participării lui Kuleba la sesiunea oficială, astfel că ministrul de Externe al Ucrainei a trebuit să-şi țină întâlnirile cu omologii din ţările NATO la o cină separată.

Confirmând şi comentând situația, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei consideră că este necesar să se găsească un format special care să permită ocolirea vetoului maghiar.

ADVERTISEMENT

“După cum știți, Ungaria a blocat întâlnirile Comisiei Ucraina-NATO. Pentru a depăși oficial vetoul Ungariei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, organizează o întâlnire separată a miniștrilor de externe ai NATO și Ucraina.

La această întâlnire, Dmitro Kuleba și colegii săi străini vor discuta despre ajutorul militar suplimentar acordat Ucrainei și refacerea infrastructurii energetice ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko.

ADVERTISEMENT

El a adăugat că Dmitro Kuleba va organiza şi o serie de întâlniri bilaterale în timpul vizitei sale la Bucureşti.

De subliniat că, în primele săptămâni ale invaziei ruse în Ucraina, Ungaria și-a suspendat dreptul de veto, iar Dmitro Kuleba a fost invitat și a participat la reuniunile oficiale ale NATO. Ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, a participat, de asemenea, la reuniunile NATO, în ciuda dreptului de veto al Ungariei.

ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei insistă însă că este incorect să vorbim despre “reînnoirea” blocadei,  întrucât aceasta nu s-a oprit, iar întâlnirile anterioare s-au desfășurat și în formate speciale, care trebuiau găsite pentru a ocoli vetoul maghiar.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatre, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii