News

Ungaria a blocat participarea Ucrainei la reuniunile oficiale ale NATO, de la Bucureşti. Soluţia găsită de Jens Stoltenberg pentru Dmitro Kuleba

Ungaria nu-l lasă pe ministrul de Externe al Ucrainei să participe la reuniunile oficiale NATO care în început în România
29.11.2022 | 16:05
Ungaria a blocat participarea Ucrainei la reuniunile oficiale ale NATO de la Bucuresti Solutia gasita de Jens Stoltenberg pentru Dmitro Kuleba
Reuniunea ministrilor afacerilor externe ale statelor NATO, in Bucuresti, 29 noiembrie 2022. Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a confirmat că, din cauza dreptului de veto al Ungariei, care este în vigoare din 2017, participarea ministrului de externe Dmitro Kuleba la întâlnirea oficială a șefilor de afaceri externe ai țărilor NATO, de la Bucureşti, a avut loc în formatul unui întâlniri separate, nu în cadrul Comisiei Ucraina-NATO.

Ucraina cere soluţii pentru ocolirea veto-ului maghiar

La Ministeriala din capitala României, care se desfăşoară marţi şi miercuri, este de aşteptat ca miniștrii de externe ai țărilor Alianței să discute şi despre un sprijin suplimentar pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei, ocuazie cu care la Bucureşti a sosit şi şeful diplomaţiei de la Kiev, Dmitro Kuleba.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Financial Times a scris că Ungaria s-a opus participării lui Kuleba la sesiunea oficială, astfel că ministrul de Externe al Ucrainei a trebuit să-şi țină întâlnirile cu omologii din ţările NATO la o cină separată.

Confirmând şi comentând situația, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei consideră că este necesar să se găsească un format special care să permită ocolirea vetoului maghiar.

ADVERTISEMENT

“După cum știți, Ungaria a blocat întâlnirile Comisiei Ucraina-NATO. Pentru a depăși oficial vetoul Ungariei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, organizează o întâlnire separată a miniștrilor de externe ai NATO și Ucraina.

La această întâlnire, Dmitro Kuleba și colegii săi străini vor discuta despre ajutorul militar suplimentar acordat Ucrainei și refacerea infrastructurii energetice ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko.

ADVERTISEMENT

El a adăugat că Dmitro Kuleba va organiza şi o serie de întâlniri bilaterale în timpul vizitei sale la Bucureşti.

De subliniat că, în primele săptămâni ale invaziei ruse în Ucraina, Ungaria și-a suspendat dreptul de veto, iar Dmitro Kuleba a fost invitat și a participat la reuniunile oficiale ale NATO. Ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, a participat, de asemenea, la reuniunile NATO, în ciuda dreptului de veto al Ungariei.

ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei insistă însă că este incorect să vorbim despre “reînnoirea” blocadei,  întrucât aceasta nu s-a oprit, iar întâlnirile anterioare s-au desfășurat și în formate speciale, care trebuiau găsite pentru a ocoli vetoul maghiar.

ADVERTISEMENT