Ungaria a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a cumpărat vaccin anti-Covid de la ruși

Flaviu Popa   
în HotNews
22/01/2021, 16:21
Ungaria a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a cumpărat vaccin anti-Covid de la ruși
Maghiarii au cumpărat vaccinul rusesc

Ungaria e prima țară din Uniunea Europană care a decis să cumpere vaccinul rusesc Sputnik V, cu toate că acest produs este privit cu scepticism de către comunitatea europeană.

Guvernul de la Budapesta a anunțat că va achiziționa doze de Sputnik V prin vocea ministrului de Externe Peter Szijjarto.

Conform Reuters, ministrul a anunțat pe Facebook că vaccinul va ajunge în Ungaria în trei tranșe, însă nu a menționat care va fi cantitatea livrată de ruși.

Ungaria a cumpărat primele doze de vaccin Sputnik V de la ruși

Autoritatea de relementare a medicamentelor din Ungaria a dat aprobarea pentru utilizarea vaccinului Sputnik V, dar și pentru vaccinul AstraZeneca.

Ministrul Szijjarto s-a deplasat la Moscova special pentru a discuta despre vaccin, cu toate că autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană nu a aprobat vaccinul rusesc, potrivit Reuters.

Nu a fost aprobat nici vaccinul dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, însă un răspuns în această privință e așteptat în 29 ianuarie.

Ministrul Gergely Gulyas a anunțat că Ungaria se pregătește să renunțe la restricții, pentru a revigora economia din această țară. „Guvernul e forțat să găsească surse proprii pentru vaccin, în condițiile în care vaccinarea în masă împotriva Covid-19 nu a început încă în UE din cauza întârzierilor din partea Comisiei Europene”, a anunțat Gulyas.

„Guvernul discută în prezent cu orice potențial furnizor, inclusiv cu China și Rusia”, a adăugat ministrul. Kirill Dmitriev, CEO al Fondului rus de investiții, a declarat că „Ungaria a devenit prima țară din UE care a realizat avantajele vaccinului Sputnik V și care autorizează utilizare acestuia”.

„Această decizie e foarte importantă, deoarece demonstrează că siguranța și eficacitatea vaccinului de peste 90% sunt foarte apreciate de partenerii noștri din Ungaria”, a adăugat reprezentantul rus.

Moscova a anunțat că vaccinul Sputnik V are o eficiență de 92% pe baza rezultatelor intermediare și a depus cererea de aprobare a vaccinului în Uniunea Europeană.

Închide ×