Ungaria a rambursat împrumutul acordat de FMI în 2009

Ungaria a rambursat totalitatea unui împrumut acordat în 2009 de FMI (Fondul Monetar Internaţional), iar asta pentru a putea ieşi din criză. Astfel, şi-a achitat datoriile faţă de această...
08.08.2013 | 09:04
Ungaria a rambursat imprumutul acordat de FMI in 2009

Ungaria a rambursat totalitatea unui împrumut acordat în 2009 de FMI (Fondul Monetar Internaţional), iar asta pentru a putea ieşi din criză. Astfel, şi-a achitat datoriile faţă de această instituţie, aşa cum a anunţat, miercuri, Banca Centrală Ungară, potrivit AFP, citat de Agerpres. “În 6 august, Banca Centrală Ungară (MNB) a rambursat, în totalitate, suma restantă în baza unui împrumut acordat de FMI în iunie 2009”, a scris MNB pe site-ul său de internet.Împrumutul pe care Budapesta l-a primit s-a ridicat la aproximativ 1, 45 miliarde de euro în 2009, a doua tranşă în cadrul unui ajutor de 11, 7 miliarde de euro acordat de FMI Ungariei în 2008, în plină criză financiară, pentru a putea fi evitat falimentul ţării. “Aşadar, nu mai există datorie restantă faţă de Fond”, a adăugat Banca Centrală.

În luna iulie, guvernatorul MNB, Gyorgy Matolcsy, un apropiat al premierului conservator Viktor Orban, indicase FMI că poate să-şi închidă biroul reprezentanţei la Budapesta pentru ca ultimele sume datorate Fondului vor fi rambursate înainte de sfîrşitul anului, adică înainte scadenţei, prevăzută iniţial pentru data de 31 martie 2014. Potrivit MNB, rambursările către FMI au început în septembrie 2012, iar ultima, în valoare de 721 milioane de euro, a avut loc marţi.

Relaţiile dintre Budapesta şi FMI sunt dificile încă de la venirea la putere a lui Viktor Orban în 2010. Negocierile începute în 2011 în vederea unui nou împrumut pentru însănătoşirea finanţelor ţării s-au terminat la începutul anului 2013 prin dezacorduri asupra asupra mai multor puncte, în special natura împrumutului şi politica economică a Budapestei. Anul trecut, guvernul a criticat amestecul ilegal al FMI în politica ungară.

Partidele din opoziţie au criticat rambursarea anticipată a împrumutului, interpretînd-o drept un costisitor instrument al propagandei în perspectiva alegerilor prevăzute pentru 2014.

SURSA: HOTNEWS

Tags: