News

Ungaria amână ratificarea aderării Suediei şi Finlandei la NATO. Anunțul lui Viktor Orban

Ungaria a decis să amâne ratificarea aderării Suediei şi Finlandei la NATO. Un anunț în acest sens a fost făcut joi, de premierul Viktor Orban.
24.11.2022 | 20:05
Ungaria amana ratificarea aderarii Suediei si Finlandei la NATO Anuntul lui Viktor Orban
Viktor Orban anunță că Ungaria amână ratificarea aderării Suediei şi Finlandei la NATO. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, Ungaria a anunțat că va ratifica aderarea Suediei și Finlandei la NATO înaintea Turciei.

Viktor Orban anunță că Ungaria amână ratificarea aderării Suediei şi Finlandei la NATO

Prezent joi, 24 noiembrie, la o reuniune a Grupului de la Vișegrad din Slovacia, premierul maghiar Viktor Orban a spus că guvernul său a decis deja că Ungaria va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

ADVERTISEMENT

O decizie în acest sens nu va fi luată însă în acest an, fiind amânată pentru 2023.

Orban a spus că Parlamentul de la Budapesta va stabili acest punct pe ordinea de zi la prima sa sesiune de anul viitor, scrie The Guardian.

”Ungaria va susține cu siguranță aderarea lor, după ce guvernul a făcut-o, o va face și Parlamentul”, a spus Viktor Orban.

ADVERTISEMENT

În statul vecin, Parlamentul se reunește în mod normal la jumătatea lunii februarie, mai puţin în situația în care se convoacă o sesiune extraordinară până atunci.

Ungaria și Turcia, singurii membri NATO care nu au aprobat încă aderarea Suediei și Finlandei la alianța militară

În acest moment, Ungaria și Turcia sunt singurii membri NATO care nu au aprobat încă aderarea celor două țări scandinave la alianța nord-atlantică. Celelalte 28 de țări (din totalul de 30 de membri NATO) au ratificat aderarea celor două țări.

ADVERTISEMENT

Reamintim că Finlanda și Suedia, două țări care au încercat să-și păstreze neutralitatea de-a lungul vremii, au aplicat oficial pentru intrarea în NATO în mai 2022. Decizia a venit ca reacție la invazia Rusiei în Ucraina.

După ce Ungaria va ratifica aderarea, pentru Suedia și Finlanda mai rămâne un hop: Turcia.

Unul dintre motivele principale pentru care Turcia blochează intrarea acestor state în NATO este numeroasa minoritate Kurdă existentă aici.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a numit țările nordice ”casa teroriștilor” și a cerut Suediei repatrierea unor membri ai Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK), o grupare considerată teroristă de ambele țări.

Pe lângă o repatriere a membrilor PKK, președintele turc a mai cerut ridicarea embargoului Suediei asupra exportului de arme către Turcia.

ADVERTISEMENT